Perkembangan Bayi 3 Bulan, Apa Yang Boleh Dilakukan oleh Anak Kecil Anda?

Perkembangan Bayi Tua 3 Bulan

Bagaimana perkembangan bayi berusia 3 bulan?

Menurut ujian saringan perkembangan kanak-kanak Denver II, perkembangan bayi pada 12 minggu atau 3 bulan, umumnya telah mencapai yang berikut:

 • Boleh melakukan pergerakan tangan dan kaki pada masa yang sama.
 • Boleh mengangkat kepalanya sendiri.
 • Boleh mengangkat kepalanya 90 darjah.
 • Bercakap dengan tangisan.
 • Boleh menunjukkan tindak balas ketika mendengar bunyi loceng.
 • Boleh sebut "ooh" dan "aah".
 • Boleh ketawa dan menjerit kuat.
 • Boleh meletakkan tangannya bersama.
 • Dapat melihat dan memerhatikan wajah orang yang berdekatan.
 • Boleh tersenyum ketika diucapkan.

Kemahiran motor kasar

Pada usia 12 minggu atau 3 bulan, perkembangan motor bayi nampaknya semakin pantas. Kini terbukti bahawa perkembangan bayi 12 minggu atau 3 bulan ini tidak hanya dapat menggerakkan tangan dan kakinya bersama.

Di samping itu, anda harus selalu mengawasi bayi kerana pada usia ini bayi mula berguling. Selain itu, dia juga dapat mengangkat kepalanya sekitar 90 darjah.

Ini adalah proses yang dilaluinya sehingga kemudian perkembangan bayi berusia 3 bulan ini dapat duduk dengan stabil.

Ini dapat dilihat semasa anda duduk bayi, tidak ada getaran di kepalanya. Iaitu, dalam perkembangan bayi berusia 12 minggu atau 3 bulan, bahagian atas bayi cukup kuat untuk menopang kepala dan dadanya.

Kemahiran komunikasi dan bahasa

Anda masih akan sering mendengar bayi menangis semasa tempoh perkembangan bayi berusia 12 minggu atau 3 bulan. Ini masih merupakan salah satu "senjata" miliknya.

Tetapi di sisi lain, perkembangan bayi 12 minggu atau 3 bulan juga telah mula menyebut "ooh" dan "aah" ketika dia melihat sesuatu yang menarik perhatiannya.

Jadi, menangis bukan lagi satu-satunya cara untuk bayi berkomunikasi. Contohnya, ketika dia cerewet dan menunjukkan tanda-tanda bayi lapar ingin makan, dia biasanya akan bertindak balas dengan mengatakan "ooh" apabila dia melihat anda membawa sebotol susu ibu.

Contoh lain adalah ketika anda berbicara dengannya, kadang-kadang dia mungkin bertindak balas dengan mengatakan "aah" atau "ooh" seolah-olah dia memahami apa yang anda katakan.

Satu lagi berita baik, perkembangan bahasa bayi pada usia 12 minggu atau 3 bulan lagi sudah pandai ketawa dan mengejek.

Kemahiran motor halus

Selain menggerakkan tangannya ke pelbagai arah, bayi anda juga dapat menyatukan tangannya. Perkembangan ini umumnya hanya muncul pada usia 12 minggu atau 3 bulan.

Biasanya bayi berusia 3 bulan suka melihat mainan berwarna terang. Ini kerana warna yang berbeza pada mainan cenderung lebih mudah dilihat dan menarik bagi bayi pada usia 12 minggu atau 3 bulan.

Kemahiran sosial dan emosi

Pada saat kecerdasan emosi bayi anda berkembang pada 12 minggu atau 3 bulan, dia sudah cukup dapat dikenali dalam mengenali wajah anda dan orang-orang yang selalu berada di sekelilingnya.

Berbeza dengan keadaan bayi yang baru lahir, pada usia ini dia juga akan mula tersenyum kepada dirinya sendiri apabila melihat perkara yang menarik, atau tersenyum kepada orang lain ketika diajak bercakap.

Apa yang boleh dilakukan untuk menolong bayi berusia 12 minggu atau 3 bulan?

Membaca dongeng kepada bayi adalah salah satu kaedah terbaik untuk menyokong perkembangan bayi selama 12 minggu. Ini dapat membantu merangsang telinga bayi untuk menyesuaikan irama kata-kata yang anda katakan.

Mengubah nada semasa membaca, bercakap dengan loghat, dan menyanyikan lagu bayi juga akan membantu menjadikan interaksi antara anda dan bayi anda lebih menarik.

Sekiranya bayi anda kelihatan sebaliknya atau tidak berminat semasa anda membaca cerita, beri dia rehat. Anda juga perlu memperhatikan reaksi si kecil anda, sama ada dia kelihatan berminat atau tidak.

Terdapat banyak buku yang bagus untuk dibaca kepada bayi. Pilih buku dengan gambar besar, watak sederhana, pintar, atau buku dengan gambar sahaja supaya anda dapat menunjukkannya.

Anda dapat mewujudkan suasana positif untuk merangsang perkembangan bayi 12 minggu atau 3 bulan anda dengan:

 • Memeluk bayi
 • Berinteraksi dan berbual dengan bayi
 • Buat bayi tenang dengan bermain
 • Mewujudkan ruang berasingan untuk bayi
 • Ikut keinginan anak kecil anda untuk sesuatu

Recent Posts