Berdamai dengan diri sendiri, bagaimana melakukannya? •

Berdamai dengan diri sendiri tidak semudah yang didengar. Selalunya anda mempunyai harapan atau harapan yang tinggi, malah diri anda sendiri. Memberi harapan dan sasaran yang terlalu berat untuk diri sendiri sebenarnya menambah beban, terutama jika harapan dan sasaran yang dibuat tidak sesuai dengan kemampuan dan kemampuan anda untuk mencapainya.

Membandingkan diri anda dengan orang lain juga boleh menjadi pencetus kesukaran untuk berdamai dengan diri sendiri. 'Rumput lebih hijau di seberang' memang benar. Akses mudah yang anda miliki untuk melihat kehidupan orang lain kadang-kadang boleh membuat anda merasa 'kecil' dan tidak bersyukur dengan apa yang sudah anda miliki.

Sekiranya tidak diperiksa, ini boleh mempengaruhi penerimaan anda terhadap diri sendiri dan menghalang anda daripada mencari kebahagiaan sejati.

7 cara untuk berdamai dengan diri sendiri

Berdamai dengan diri sendiri adalah seperti mencintai diri sendiri sepenuhnya. Menurut Psychology Today, mencintai diri sendiri adalah bahagian penting dari kesihatan mental anda dan juga hubungan anda dengan orang lain. Mulai sekarang, mari berdamai dan mengasihi diri kita sendiri.

1. Percaya pada diri sendiri

Kurangkan keraguan diri. Percayalah segala yang datang dari dalam diri anda. Apa sahaja yang berlaku, anda akan berkembang melalui pengalaman peribadi anda, jadi yakinlah pada diri sendiri.

Anda mungkin cukup pintar untuk memahami langkah apa yang harus diambil dalam setiap keadaan. Jangan takut untuk membuat kesilapan kerana dari kesalahan tersebut anda dapat belajar menjadi orang yang lebih baik.

Beri masa untuk belajar dan bersabar sebagai sebahagian daripada berdamai dengan diri sendiri.

2. Fahami fikiran anda sendiri

Tidak semua pemikiran yang anda miliki adalah fikiran positif. Mulailah menyedari pemikiran buruk yang anda miliki sehingga anda dapat segera menyingkirkan segala pemikiran negatif yang timbul.

Demi berdamai dengan diri sendiri, ikuti semua pemikiran positif yang dapat membawa anda ke kehidupan yang lebih baik. Jangan memanjakan dan membiarkan pemikiran negatif kehidupan terus berlarutan di kepala anda.

3. Rawat diri anda

Mungkin terdengar senang, tetapi tidak semua orang dapat melakukannya. Sebilangan besar orang sebenarnya memilih untuk tidak memikirkan diri mereka sendiri dan selalu meletakkan orang lain seolah-olah keperluan dan minat mereka tidak lebih penting daripada yang lain.

Sebenarnya, pemikiran ini sebenarnya membuat anda mengurangkan diri anda. Cuba sayangi diri anda dengan menyelaraskan perasaan anda dengan perasaan orang lain, bahawa perasaan anda sama pentingnya dengan perasaan orang lain.

Perlakukan diri anda dengan cara yang sama seperti anda memperlakukan orang yang anda sayangi. Mengasihi diri sendiri membolehkan anda memaafkan semua kesalahan yang telah dilakukan sehingga akhirnya anda dapat berdamai dengan diri sendiri.

4. Jangan terlalu bercita-cita tinggi

Cita-cita untuk maju dan berkembang dapat menjadi motivasi yang baik untuk anda, tetapi terlalu banyak keinginan boleh menyakitkan anda. Terutama jika anda tidak dapat mencapainya.

Ketahui kemampuan dan kebolehan anda sendiri, dan sesuaikan keinginan anda dengan dua perkara ini. Tidak mengapa menginginkan sesuatu, tetapi pastikan anda tidak mencederakan diri sendiri dalam prosesnya.

Berdamai dengan diri sendiri juga bermaksud mengurangkan potensi bahaya diri.

5. Ketahuilah bahawa kekecewaan adalah sebahagian daripada kehidupan

Sebagai manusia biasa, anda tidak boleh mengelakkan diri daripada merasa sedih dan kecewa. Malah orang yang berjaya dan bahagia telah mengalami perasaan ini.

Hadapi perasaan ini dengan keberanian dan terimalah dengan baik. Jangan cuba menghindarinya atau berpura-pura tidak merasakannya, kerana hanya akan menunda anda melaluinya.

Beri diri anda masa untuk memproses perasaan itu dan lakukan sesuatu terhadap mereka, sebagai sebahagian untuk berdamai dengan diri sendiri.

6. Hadapi ketakutan anda

Sekiranya anda takut akan sesuatu, jangan cuba membenci perasaan itu. Lebih baik mengakui perasaan dan cuba menghadapi ketakutan yang anda ada.

Dengan menghadapinya, anda akan menjadi lebih kuat dan terbiasa dengannya. Ketakutan itu tidak akan pernah hilang, tetapi sekurang-kurangnya anda tahu bagaimana menanganinya.

7. Jangan menjadi perfeksionis

Membuat kesalahan adalah perkara yang wajar dan mesti dilakukan oleh semua orang. Terlambat menyesali kesalahan yang telah anda buat hanya akan membuat anda tidak dapat merasa bahagia.

Cuba terima kesalahan yang telah anda buat sebagai sebahagian daripada proses pembelajaran. Jangan terlalu menghukum diri sendiri atas kesalahan yang telah dilakukan.

Berdamai dengan diri sendiri bermaksud menerima diri sepenuhnya, termasuk kesalahan yang telah anda buat, terutama terhadap diri sendiri.

Recent Posts