Topeng Asli untuk Mengecilkan Pori Muka -

Pori-pori yang kelihatan besar pasti menjengkelkan, terutamanya jika anda mempunyai jenis kulit berminyak atau kombinasi. Keadaan ini akan menjadikan kulit kelihatan tidak licin dan berminyak dengan lebih mudah, malah mencetuskan penampilan jerawat. Jangan risau, itu tidak bermakna anda perlu menggali poket anda untuk mendapatkan wajah yang licin dan bercahaya secara semula jadi. Masih ada cara lain yang murah dan berkesan untuk menyamarkan atau mengecilkan pori-pori wajah anda.

Bagaimana mengecilkan liang pori?

Ukuran pori-pori di wajah anda ditentukan secara genetik. Sekiranya kedua ibu bapa anda mempunyai kulit wajah dengan liang yang besar, anda juga akan mewarisi. Fungsinya berfungsi sebagai saluran keluar minyak dan peluh yang berlebihan.

Walau bagaimanapun, beberapa keadaan kulit boleh menjadikan pori-pori anda kelihatan lebih besar. Contohnya, setelah terkena cahaya matahari langsung atau jika anda tidak membersihkan wajah anda dengan teliti. Sisa kosmetik atau kotoran yang masih melekat akan menyumbat liang sehingga kelihatan lebih lebar.

Anda mungkin pernah mendengar muslihat mudah untuk mengecilkan liang pori, iaitu mencuci muka dengan air sejuk. Ramai yang percaya bahawa air panas dapat membuka liang, sementara air sejuk dapat membantu menutup dan mengecilkannya. Malangnya, cara mudah dan berpatutan ini hanyalah mitos. Pori-pori muka tidak akan membesar dan mengecil kerana suhu air.

Topeng semula jadi untuk mengecilkan liang pori

Walaupun anda tidak dapat mengubah ukuran liang di wajah anda, anda boleh menyamarkannya dengan membuang kotoran dan minyak yang tersumbat. Hasilnya ialah kulit anda menjadi lebih halus kerana pori-pori yang dulunya terbuka lebar kini kelihatan lebih sekata dan lebih kecil.

Untuk mendapatkan hasil ini, rawat wajah anda dengan topeng semula jadi dari bahan yang selamat dan terjamin kerana ia langsung dari alam semula jadi. Berikut adalah tiga topeng semula jadi yang boleh anda cuba mengecilkan pori-pori wajah. Sila pilih yang sesuai dengan jenis kulit anda.

1. Lidah buaya, timun, dan topeng gula perang

Sekiranya kulit wajah anda sensitif tetapi liang kelihatan menjengkelkan, topeng ini boleh menjadi penyelesaiannya. Hancurkan timun hingga terbentuk seperti pulpa. Sediakan lendir lidah buaya terus dari daun. Jumlah timun dan lidah buaya dapat disesuaikan secara individu atau diukur dalam nisbah 50:50. Campurkan kedua-duanya dan tambah gula perang (seperti yang dikenali sebagai gula mentah atau tebu perang yang belum diproses).

Dos untuk gula perang anda boleh meneka, lebih baik sehingga tekstur campuran timun dan lidah buaya menjadi kasar dan agak kasar. Sapukan pada wajah secara merata sambil diurut ringan. Biarkan selama 15-30 minit dan bilas bersih.

Timun dan lidah buaya bertindak sebagai astringen semula jadi (bahan yang dapat mengurangkan pelepasan minyak dan menutup luka atau liang pori). Sementara itu, gula perang berguna untuk membuang sel kulit mati, kotoran, dan sisa minyak yang menyumbat liang. Topeng ini tidak akan mengeringkan kulit anda kerana timun dan lidah buaya dapat membantu menjaga kelembapan kulit.

2. Topeng putih telur, madu dan air lemon

Selain enak dimakan, telur juga dapat menjadi topeng muka andalan. Pisahkan putih telur dan kuning telur. Kemudian pukul putih telur hingga berbuih. Campurkan satu sudu madu, putih telur, dan beberapa tetes jus lemon sehingga campurannya cukup pekat dan baunya tidak terlalu kuat. Sapukan pada wajah dengan berus hingga rata. Biarkan merendam selama setengah jam. Selepas itu, bilas dengan sabun muka sehingga bersih.

Keberkesanan putih telur untuk menegangkan kulit dan mengecilkan liang pori telah diketahui sejak lama. Sifat antibakteria semula jadi madu dan jus lemon mampu membasmi jerawat, kotoran, dan bakteria yang tersimpan di liang roma anda. Anda yang mempunyai kulit berminyak tidak perlu risau kerana madu bagus untuk menyeimbangkan tahap minyak di wajah.

3. topeng cuka sari apel, serbuk penaik, dan tomato

Anda boleh mencuba topeng semula jadi ini untuk menyembunyikan liang pori yang besar dan tidak rata. Namun, berhati-hatilah jika kulit anda sensitif kerana topeng ini mempunyai risiko menyebabkan kerengsaan. Bahan-bahan yang perlu anda sediakan untuk membuat topeng ini adalah satu sudu cuka sari apel ( epal sider cuka ), setengah cawan serbuk serbuk penaik , dan hirisan tomato segar yang telah dihaluskan. Campurkan semua bahan ke dalam adunan halus. Sapukan pada wajah anda dan biarkan selama kira-kira 20 minit. Selepas itu bilas hingga bersih.

Serbuk penaik dan cuka sari apel berkesan untuk membuang sel-sel kulit mati, kotoran, minyak berlebihan, dan sisa-sisa toksin yang menyumbat liang. Dengan cara itu, ia akan mengecilkan liang pori anda. Sementara itu, tomato berfungsi sebagai astringen semula jadi yang baik untuk menegangkan dan mencerahkan kulit.

Recent Posts