Khasiat Daun Seledri untuk Buah Pinggang yang Lebih Sihat

Saderi adalah salah satu jenis sayuran yang sering dijumpai dalam pelbagai makanan, dari bakso hingga jus. Daun hijau ini dipercayai mempunyai pelbagai khasiat yang baik untuk kesihatan, termasuk ginjal. Apa faedah daun saderi untuk buah pinggang?

Manfaat daun saderi untuk kesihatan buah pinggang

Daun saderi atau Apium قبرolens adalah sejenis sayuran yang berasal dari Mediterranean dan Timur Tengah. Sejak berabad-abad yang lalu, daun saderi terkenal dengan manfaat kesihatannya, seperti gout, melegakan sakit, hingga penyakit buah pinggang.

Bagaimana tidak, daun saderi mengandungi pelbagai zat dan vitamin yang diperlukan oleh tubuh. Sebahagian daripadanya adalah antioksidan, vitamin C, zat besi, hingga asam folat.

Bukan hanya itu, nilai pemakanan pada daun saderi juga bermanfaat untuk menjaga kesihatan buah pinggang. Berikut adalah beberapa faedah yang anda dapati dalam daun saderi untuk buah pinggang anda.

1. Mengoptimumkan fungsi buah pinggang

Daun saderi telah lama dikenal sebagai sumber antioksidan yang mudah didapati. Antioksidan adalah sebatian yang diperlukan untuk melindungi tubuh daripada kesan radikal bebas. Malah, bahan ini juga dipercayai dapat membantu mencegah penyakit buah pinggang.

Pernyataan ini dibuktikan melalui penyelidikan dari Jurnal Perubatan New England . Penyelidik dari Universiti Alabama cuba melihat bagaimana kesan antioksidan pada kerja buah pinggang.

Kajian ini diikuti oleh 227 orang dewasa dengan penyakit buah pinggang kronik. Mereka kemudian diminta untuk menerima plasebo (ubat kosong) dan metil bardoxolone metil pada dos yang telah ditentukan selama 24-52 minggu.

Hasilnya, pemberian bardoxolone methyl yang mengandungi antioksidan ini meningkatkan fungsi ginjal sebanyak 30%. Walaupun begitu, para pakar masih ingin meneliti apakah ini boleh menjadi kaedah untuk merawat penyakit buah pinggang kronik.

Oleh itu, kandungan antioksidan dalam saderi dipercayai digunakan untuk meningkatkan prestasi buah pinggang.

2. Membantu mengawal tekanan darah

Bukan hanya meningkatkan fungsi ginjal, manfaat lain dari daun saderi adalah membantu mengawal tekanan darah yang tentunya baik untuk kesihatan buah pinggang.

Anda lihat, darah tinggi dan penyakit buah pinggang mempunyai hubungan yang sangat erat. Hipertensi berlaku apabila tekanan darah di saluran darah melebihi had normal. Keadaan ini boleh disebabkan oleh pelbagai faktor, terutamanya penyumbatan saluran darah.

Sekiranya tekanan darah terlalu tinggi, saluran darah di buah pinggang juga boleh rosak. Akibatnya, organ berbentuk kacang ini mungkin tidak dapat berfungsi dengan optimum, sehingga sukar membuat sisa dan cecair berlebihan dari badan.

Kandungan ekstrak fitokimia (phtalide) dalam saderi dapat membantu mengendurkan tisu dinding arteri. Dengan cara itu, aliran darah menjadi lebih lancar dan mengurangkan tekanan darah anda.

Selain itu, menjaga kesihatan ginjal juga harus disertai dengan diet yang baik, termasuk diet gagal ginjal, seperti membatasi makanan yang tinggi kalium. Anda kadang-kadang boleh menggantikan sayur-sayuran kalium tinggi, seperti brokoli dan bayam, dengan daun saderi.

Kandungan garam dalam batang saderi rendah, jadi anda boleh memakannya ketika anda ingin menjalani diet rendah kalium dan garam.

3. Mengandungi flavonoid yang baik untuk buah pinggang

Kandungan lain yang terdapat dalam daun saderi adalah flavonoid, yang merupakan zat yang sering dijumpai dalam sayur-sayuran, termasuk saderi.

Manfaat flavonoid dalam daun saderi untuk buah pinggang adalah membantu meningkatkan fungsi ginjal secara keseluruhan. Penemuan ini telah dikaji dalam penyelidikan dari Sempadan dalam Fisiologi .

Kajian menunjukkan bahawa flavonoid membantu melindungi ginjal dari pelbagai agen nefrotoksik. Ejen ini dikenali sebagai sebatian yang boleh mencetuskan kegagalan buah pinggang kronik dan kecederaan buah pinggang akut kerana alkohol, nikotin, dan kadmium.

Sebatian yang juga terdapat dalam epal dan sirsak juga berkesan dalam mencegah penyakit buah pinggang yang disebabkan oleh hipertensi. Sebabnya, flavonoid dapat membantu menurunkan tekanan darah dan bertindak balas terhadap parenkim ginjal, tisu yang membentuk ginjal.

Di sinilah daun saderi dipercayai mempunyai manfaat yang baik untuk buah pinggang anda.

Petua untuk memproses saderi

Supaya anda mendapat faedah maksimum daun saderi untuk buah pinggang, anda boleh mengikuti petua di bawah.

  • Potong saderi dan batangnya dan tambahkan ke dalam sup.
  • Gunakan daun saderi semasa memasak tahu.
  • Makan dengan kacang almond, kacang tanah, atau selai kacang yang ditaburkan dengan kismis.
  • Buat jus saderi.

Walaupun daun saderi baik untuk kesihatan buah pinggang, itu tidak bermakna anda harus memakannya dalam jumlah banyak. Makan saderi secara berlebihan akan meningkatkan risiko hiperkalemia kerana terlalu banyak kalium di dalam badan.

Sekiranya ragu-ragu, tanyakan kepada doktor anda jika saderi selamat dimakan. Dengan cara itu, risiko penyakit buah pinggang dikurangkan dan badan menjadi lebih sihat.

Recent Posts