Zakar yang Sihat Mempunyai Ciri-ciri Dan Karakteristik Ini

Pernahkah anda bertanya-tanya, "Adakah zakar saya normal?" atau "Apakah air mani seharusnya kelihatan seperti itu?" Untuk menjawabnya, anda mesti mengetahui ciri-ciri zakar yang sihat.

Zakar yang sihat tidak hanya dinilai dari seberapa baik ia berfungsi dalam hubungan seks, tetapi juga dari fungsi hariannya. Salah satu petunjuk awal masalah pada zakar dapat dilihat dari kepekaan, ukuran, dan keadaan ereksi. Contohnya, jika zakar tidak boleh mengalami ereksi, ini dapat mencerminkan masalah kesihatan yang mendasari, bukan hanya masalah gairah dan hubungan seks.

Ketahui ciri fizikal zakar yang sihat

Bagaimana anda mengenali ciri dan ciri zakar yang sihat? Terdapat sekurang-kurangnya tujuh keadaan zakar yang dapat Anda perhatikan, yang berkaitan dengan warna, tekstur, ukuran, bentuk, kulup, ejakulasi, dan kepekaan.

1. Warna

Secara amnya, zakar yang sihat adalah warna yang sama dengan warna kulit badan. Walau bagaimanapun, lelaki boleh mempunyai zakar yang berwarna 1-2 lebih gelap, lebih coklat, kemerahan, atau bahkan lebih ringan daripada seluruh badan.

Sebilangan lelaki mempunyai bintik-bintik gelap pada zakar mereka. Bagi sebilangan lelaki, ini adalah bahagian normal kulit mereka. Walau bagaimanapun, segera berjumpa doktor sekiranya bintik atau noda baru muncul dan tidak hilang.

Walaupun tidak begitu biasa, tidak mustahil zakar itu lebam. Lebam yang cepat hilang, agak tidak berbahaya. Namun, lebam yang berwarna ungu atau biru tua yang merebak, terutama setelah kecederaan, memerlukan rawatan perubatan segera kerana ia dapat memberi isyarat kerosakan jangka panjang pada ereksi.

Satu perkara yang pasti, jika warna kulit zakar anda tidak berbeza dengan warna kulit badan anda, maka kemungkinan besar anda baik-baik saja.

Apabila dirangsang, zakar cenderung cenderung gelap seketika. Walau bagaimanapun, jika terdapat perubahan warna yang tiba-tiba dan ketara dan disertai dengan rasa sakit, terutama kemerahan dan bengkak, anda harus berjumpa doktor.

2. Tekstur

Sebilangan besar zakar mempunyai tekstur yang tidak rata. Adalah normal bagi urat pada zakar yang kelihatan dan bahkan sedikit terangkat di permukaan, terutama ketika dirangsang, memberikan kemunculan otot pada zakar.

Banyak zakar yang sihat juga mempunyai folikel rambut di batangnya yang terasa seperti lebam kecil. Selagi ukuran benjolan pada zakar tidak menjadi perhatian, seperti kemerahan atau kerengsaan, benjolan ini mungkin merupakan bahagian kulit semula jadi anda, seperti papula zakar mutiara (PPP) atau tempat Fordyce.

Papula zakar mutiara (PPP) adalah ketuat kecil, halus, mutiara di kepala zakar yang biasanya terdapat pada masa dewasa muda. PPH adalah keadaan yang sangat biasa, sama sekali tidak berbahaya, dan tidak menular. Kira-kira 25% populasi lelaki dunia memilikinya.

Sementara Fordyce Spots adalah lebam kecil yang berwarna merah terang atau warna yang sama dengan warna kulit anda pada batang zakar atau testis. Benjolan ini berlaku pada sekurang-kurangnya 50% populasi lelaki. Titik Fordyce adalah keadaan semula jadi dan tidak memerlukan perhatian khusus, tidak berbahaya dan tidak berjangkit.

Namun, benjolan besar dan jengkel dapat menandakan penyakit menular seksual, seperti ketuat zakar bernanah. Anda mesti berjumpa doktor sekiranya anda mengalami perkara ini.

Seorang lelaki juga boleh mengalami ruam merah pada zakarnya. Selain penyakit kelamin, kulit zakar boleh menjadi merah jengkel kerana reaksi alergi terhadap sabun, detergen, atau geseran yang terlalu banyak semasa hubungan seks atau melancap.

Sekiranya kerengsaan tidak hilang dalam beberapa hari, terutamanya jika anda aktif secara seksual, lebih baik berjumpa doktor. Kerengsaan kulit yang tidak hilang dapat menunjukkan penyakit kelamin atau kurap, jangkitan fungus pada zakar, kerana suhu lembab. Jangkitan ragi agak mudah dirawat dan biasa pada lelaki yang tidak bersunat.

3. Saiz

Apabila seorang lelaki terangsang, mereka akan mengeluarkan dan mengeluarkan air mani. Jumlah air mani semasa satu ejakulasi biasanya kurang dari satu sudu teh, tetapi ini berbeza-beza.

Cecair ejakulasi biasanya berwarna putih susu, walaupun sebilangan lelaki mengalami keputihan yang sedikit kekuningan. Air mani juga berbeza mengikut konsistensi dan tekstur. Dari semasa ke semasa, air mani mungkin kelihatan lebih tebal dan lebih kental dari biasanya. Ini tidak perlu dirisaukan. Perubahan ini dipengaruhi oleh diet, pengambilan nutrien, kandungan air tubuh, kali terakhir mereka mengalami ejakulasi, dan bagaimana mereka terangsang.

Sekiranya ejakulasi menyakitkan atau anda tidak dapat mengeluarkan ejakulasi, hubungi doktor anda dengan segera. Cecair ejakulasi yang mengandungi darah juga harus diperiksa dengan segera.

7. Kepekaan

Adalah normal untuk sensitiviti zakar menurun seiring bertambahnya usia, walaupun sejauh mana penurunan ini tidak diketahui tidak dapat dijelaskan secara terperinci. Umumnya, kepekaan zakar diukur dengan sedikitnya rangsangan yang dapat dirasakan, yang disebut ambang deria.

Sensitiviti menurun kerana usia sering dikaitkan dengan penurunan kadar testosteron dan perubahan kepekaan reseptor androgen. Sensitiviti akan menurun bermula pada usia 25 tahun, sementara penurunan paling tajam berlaku pada usia 65-75 tahun.

Perkara yang perlu anda fahami mengenai zakar yang sihat adalah bahawa setiap orang boleh mempunyai keadaan yang berbeza antara satu sama lain. Oleh itu, cubalah untuk tidak terlalu risau atau membandingkan diri anda dengan orang lain.

Zakar adalah organ lelaki yang penting, jadi penting untuk selalu menjaga kebersihan zakar, melakukan aktiviti seks yang selamat, dan mengamalkan gaya hidup sihat. Sekiranya anda melihat ada perubahan aneh pada zakar, segera hubungi doktor anda untuk mendapatkan rawatan selanjutnya.

Recent Posts