Kelebihan ubi jalar ungu untuk menurunkan berat badan •

Sekiranya anda penggemar ubi jalar, jangan ketinggalan untuk merasai kelazatan ubi jalar ungu dan bersiap sedia untuk ketagih. Sebabnya, ubi jalar ungu mempunyai tekstur lembut, sah, dan rasanya manis. Ubi jalar ungu juga kaya dengan nutrien yang baik untuk tubuh. Sekiranya anda ingin menurunkan berat badan, ubi jalar ungu mesti dimasukkan ke dalam senarai menu diet. Ayuh, lihat faedah penuh ubi jalar ungu di bawah.

Kandungan nutrien dalam ubi jalar ungu

Ubi jalar ungu adalah tanaman ubi dengan nama Latin Ipomoea batatas L . di mana bahagian akarnya biasanya digunakan sebagai sumber karbohidrat alternatif sebagai pengganti padi.

Dalam bahasa Inggeris, ubi jalar ungu dikenali sebagai keledek ungu atau ubi keledek hanya. Seperti namanya, ubi jalar ungu sememangnya manis dan akan bertambah setelah dimasak di atas kentang.

Varieti ubi jalar bervariasi dari warna, dari ungu, merah, kuning, atau putih pucat hingga yang lebih biasa. Ini dapat dipengaruhi oleh jenis varieti, tanah, iklim, dan mineral tanah yang ada di mana ubi jalar ditanam.

Beberapa kajian mengatakan bahawa warna ubi jalar mempengaruhi kandungan nutrien di dalamnya. Contohnya, ubi jalar merah dan kuning kaya dengan kandungan beta karoten, dan ubi jalar ungu kaya dengan kandungan antosianin.

Dipetik dari FoodData Central A.S. Jabatan Pertanian, kandungan nutrien yang terdapat dalam 100 gram ubi jalar ungu antara lain

 • Air: 77.28 gram
 • Kalori: 86 kkal
 • Protein: 1.57 gram
 • Lemak: 0.05 gram
 • Karbohidrat: 20.12 gram
 • Serat: 3 gram
 • Kalsium: 30 miligram
 • Fosfor: 47 miligram
 • Besi: 0,61 miligram
 • Natrium: 55 miligram
 • Potasium: 26.9 miligram
 • Magnesium: 25 miligram
 • Zink (Zink): 0.3 miligram
 • Beta karotena: 8509 mikrogram
 • Tiamin: 0.078 miligram
 • Riboflavin: 0.061 miligram
 • Niacin: 0,557 miligram
 • Vitamin C: 2.4 miligram

Kelebihan ubi jalar ungu selain menurunkan berat badan

Salah satu kajian yang diterbitkan Jurnal Makanan Ubat mendapati bahawa ekstrak ubi jalar ungu mampu mengecilkan sel-sel lemak dalam kajian yang dilakukan pada tikus.

Walau bagaimanapun, masih belum diketahui sama ada ubi jalar ungu menawarkan faedah penurunan berat badan yang sama untuk manusia atau tidak. Itulah sebabnya, penyelidikan lebih lanjut diperlukan untuk memastikan keberkesanan ubi jalar ungu untuk menurunkan berat badan.

Walaupun penyelidikan mengenai manfaat ubi jalar ungu untuk penurunan berat badan masih di peringkat awal, ada beberapa perkara yang menjadikan makanan ini sesuai untuk dimakan jika anda mengikuti program penurunan berat badan.

Bukan hanya itu, ubi jalar ungu juga mempunyai pelbagai faedah kesihatan lain yang pastinya tidak boleh anda lewatkan. Apa benda itu?

1. Melancarkan sistem pencernaan

Ubi jalar ungu yang masih lengkap dengan kulit adalah salah satu makanan yang tinggi serat. Walaupun dibandingkan dengan kentang, ubi jalar ungu lebih tinggi kandungan serat dan mempunyai rasa yang jauh lebih baik.

Kandungan serat yang tinggi dalam ubi jalar ungu dapat membantu menurunkan berat badan. Serat bersama dengan mineral lain, seperti magnesium baik untuk pencernaan. Ini juga membuat anda merasa kenyang lebih lama dan menahan selera makan.

Ubi jalar ungu juga mengandungi jenis serat tertentu yang disebut pati tahan. Berdasarkan kajian yang diterbitkan dalam jurnal Sains Bioperubatan dan Alam Sekitar , diet yang kaya dengan pati tahan membantu mengurangkan risiko kegemukan.

Selain itu, pengambilan serat yang mencukupi juga dapat menjaga kadar kolesterol anda rendah, sehingga melindungi anda dari penyakit kardiovaskular.

2. Membantu membakar kalori

Dalam 100 gram ubi jalar ungu mengandungi kira-kira 20 gram karbohidrat kompleks. Pada pandangan pertama ini mungkin tidak terlalu berguna untuk menurunkan berat badan.

Namun, kerana rendah kalori bersama dengan kandungan nutrien lain yang cukup tinggi, ubi jalar ungu dapat memberi anda pengambilan tenaga tambahan yang menyebabkan anda membakar lebih banyak kalori antara waktu makan.

Selain itu, karbohidrat yang sihat ini juga membantu otak anda menghasilkan glukosa, yang dapat mengekalkan kepekatan dan membuat anda tetap fokus. Sudah tentu, ini penting bagi anda untuk terus fokus pada diet anda.

3. Mengawal tahap gula dalam darah

Warna ungu ubi jalar ungu berasal dari sebatian yang disebut antosianin, yang merupakan sebatian semula jadi yang terdapat pada tumbuhan yang diketahui mempunyai sifat antioksidan yang kuat.

Kajian yang diterbitkan di Jurnal Biokimia Pemakanan mendapati bahawa kandungan antosianin dalam ubi jalar ungu membantu menekan lonjakan gula darah selepas makan yang disebabkan oleh ketahanan insulin.

Ini menjadikan ubi jalar ungu mempunyai manfaat untuk membantu menguruskan tahap glukosa darah. Selain itu, ubi jalar ungu juga mempunyai indeks glisemik rendah sehingga berpotensi selamat bagi penghidap diabetes untuk dimakan.

4. Meningkatkan daya ketahanan badan

Ubi jalar ungu kaya dengan antioksidan dan vitamin yang membantu meningkatkan daya tahan, di samping melindungi tubuh daripada terdedah kepada radikal bebas.

Kandungan vitamin C, beta karoten, dan antosianin dalam ubi jalar ungu juga berfungsi sebagai sebatian aktif yang memberikan kesan antioksidan semasa anda memakannya. Ini membantu melawan radikal bebas dan radang berlebihan di dalam badan.

Bukan hanya itu, terdapat kandungan mineral dalam umbi ini, seperti magnesium, fosforus, dan mangan untuk menjaga tubuh anda dalam keadaan optimum.

5. Mengurangkan simptom artritis

Artritis adalah masalah kesihatan yang berlaku ketika keradangan atau keradangan berlaku di sekitar sendi badan. Keadaan ini dapat dirasakan oleh sesiapa sahaja, tetapi lebih biasa pada orang tua yang berusia lebih dari 65 tahun.

Ubi jalar dapat menjadi sumber makanan yang mengandungi nutrien kompleks, seperti beta karoten, magnesium, zink (zink), dan vitamin B yang membantu mencegah dan melegakan gejala artritis, serta penyakit lain yang berkaitan dengan keradangan.

Selain dapat dimakan, ubi jalar ungu rebus dapat disapu pada kawasan kulit di sekitar sendi yang sakit untuk menghilangkan rasa sakit akibat radang sendi.

6. Mengurangkan risiko ulser peptik

Selain memudahkan sistem pencernaan, diet tinggi serat yang dapat anda perolehi dengan pengambilan ubi jalar ungu juga bermanfaat dalam mengurangkan risiko penyakit ulser. Ubi jalar ungu juga mengandung vitamin B kompleks, kalium, dan kalsium yang juga berkhasiat untuk mengatasi pelbagai gangguan pencernaan.

Dipetik dari MedlinePlus, kandungan serat dalam ubi jalar ungu yang anda konsumsi dengan kulit dapat mencegah sembelit dan penghasilan asid. Ini dapat mengelakkan keadaan ulser gastrik, iaitu keadaan timbulnya luka pada dinding perut atau usus kecil.

Sebatian anti-radang dan kesan menenangkan yang terdapat pada ubi jalar juga dapat mengurangkan keradangan dan kesakitan yang disebabkan oleh ulser peptik.

7. Mencegah barah

Pendedahan radikal bebas dari persekitaran sekitar juga dapat memicu perkembangan sel barah di dalam tubuh. Ubi jalar berwarna, salah satunya ubi jalar ungu, adalah sayur serbaguna dan lazat dengan nilai pemakanan yang tinggi.

Ubi jalar ungu mengandungi sebatian antioksidan aktif, seperti beta karoten dan antosianin yang bertindak sebagai bahan antikanser dan anti-radang yang berpotensi untuk mengurangkan risiko barah, seperti barah payudara, barah ovari, dan barah prostat.

Walaupun begitu, penyelidikan lebih lanjut diperlukan untuk menguji keberkesanan reaksi antioksidan dengan pertumbuhan sel barah di dalam tubuh manusia.

8. Menambah berat badan

Sebilangan orang juga ingin menambah berat badan. Tidak dengan makan secara sembarangan, perkara dapat dicapai dengan selamat dan sihat jika anda mengambil jenis nutrien yang menambah berat badan dengan cepat.

Salah satunya adalah karbohidrat kompleks, juga dikenali sebagai pati, sekurang-kurangnya tiga kali sehari. Jenis makanan ini dapat membantu anda menambah berat badan kerana tinggi kalori.

Nah, salah satu faedah ini anda dapat melalui ubi jalar ungu. Selain mengisi, ubi jalar ungu juga cukup sedap dan mudah dicerna oleh badan. Lebih-lebih lagi, ubi jalar ungu juga tidak mempunyai kesan sampingan, tidak seperti jika anda menggunakan makanan tambahan.

Cara sihat untuk makan ubi jalar ungu

Ubi jalar ungu adalah sumber karbohidrat kompleks, jadi sesuai sebagai makanan pengganti nasi yang biasa anda makan.

Anda harus makan ubi jalar ungu dalam keadaan segar agar kandungan nutrien di dalamnya terjaga. Sekiranya anda ingin menggunakannya dalam jangka masa yang lama, anda harus menyimpan ubi jalar ungu di tempat yang kering dan jauh dari cahaya matahari sehingga boleh bertahan sekitar satu minggu.

Menurut beberapa orang, jangan buang kulit ubi jalar ungu untuk mendapatkan faedah sepenuhnya. Untuk itu, basuh ubi jalar ungu terlebih dahulu dan keluarkan bahagian yang rosak sebelum anda memprosesnya, sama ada direbus atau dijadikan pelbagai jenis sediaan lain.

Recent Posts