7 Makanan yang Membuat Kentut Anda Bau •

Pernahkah anda berbual dengan beberapa rakan, tiba-tiba bau busuk melintas di fikiran anda, dan anda saling menyalahkan kentut? Sebilangan daripada anda pasti pernah mengalaminya. Persoalannya, mengapa kentut seseorang dapat berbau busuk? Apa yang membuatkan kentut berbau?

Kentut adalah perkara terbaik jika dikeluarkan dari tubuh manusia, jika manusia tidak kentut anda pasti akan merasa sakit atau tidak selesa di perut anda. Bau kentut disebabkan oleh kandungan zat hidrogen sulfida (sulfur) dan merkaptan. Kedua-dua sebatian ini mengandungi sulfur (sulfur). Semakin banyak sulfur sulfida dan merkaptan yang dihasilkan oleh bakteria di dalam perut, semakin banyak bau busuk anda.

Banyak faktor mempengaruhi mengapa kentut seseorang dapat mencium bau busuk, salah satunya adalah makanan yang mereka makan. Mari lihat makanan yang membuat kentut berbau.

1. Kacang

Kacang mengandungi gula yang sukar dicerna oleh badan, seperti raffinose, stachiose, dan verbakose. Apabila sampai ke usus, bakteria di dalam usus akan segera merebak dan menghasilkan bau busuk di kentut anda.

2. Ubi keledek

Ubi jalar, alias ubi kayu, mengandungi beberapa jenis gula oligosakarida, iaitu stakiose, raffinose, dan verbaskosa. Beberapa jenis oligosakarida tidak dapat dicerna oleh sistem pencernaan kita kerana ketiadaan enzim galactosidase. Jadi, jika kita memakan ubi kayu atau ubi jalar, ia akan dicerna oleh bakteria di usus bawah. Akibatnya, sebatian bau yang tidak menyenangkan akan dihasilkan dari usus

3. Brokoli

Makan brokoli adalah baik, kerana mengandungi antioksidan dan nutrien yang memenuhi syarat untuk kesihatan tubuh. Namun, brokoli mengandungi komposisi gas sulfur tinggi dan mengandungi gula atau raffinose yang menyebabkan gas yang dihasilkan di dalam badan berbau.

4. Kembang kol

Gula halus yang terdapat dalam kembang kol adalah makanan untuk bakteria di usus besar. Nah, bakteria di usus anda juga dapat mengeluarkan dan menambah gas yang juga menyumbang kepada bau kentut anda yang berbau.

5. Makanan berasaskan tenusu

Kadang-kadang badan tidak dapat menerima bakteria laktosa yang terdapat dalam makanan berasaskan tenusu, seperti keju, susu cair, yogurt, dan lain-lain. Sekiranya badan anda tidak dapat mencerna laktosa, kemungkinan sulfur di dalam badan anda akan menyebabkan cirit-birit, kembung perut, dan kentut berbau busuk.

6. Daging lembu

Daging sapi mengandungi enzim yang mengeluarkan bau busuk dalam gas setelah dicerna dari badan. Daging sapi juga kaya dengan metionin, sejenis sulfur yang terdiri daripada asid amino. Apabila kandungan zat ini melewati saluran pencernaan, ia akan mengeluarkan bau kentut yang sangat pedas. Jadi, gas yang dikeluarkan di kentut anda juga berbau busuk.

7. Bawang

Bawang diketahui tinggi fruktosa, yang mengakibatkan saluran pencernaan kotor dan arpma busuk pada bau kentut anda. Bawang kaya dengan fruktan, yang boleh menyebabkan masalah seperti kembung perut, sindrom iritasi usus, yang berbahaya bagi usus besar, menyebabkan kentut, bau mulut, dan peluh.

BACA JUGA:

  • Kentut Bayi Berbau, Adakah Biasa?
  • Nafas berbau? Boleh Diabetes
  • 5 Perkara Tidak Dijangka Yang Menyebabkan Bau Badan

Recent Posts