9 Khasiat Melon untuk Badan yang Sesuai |

Melon adalah sejenis buah yang sering dimakan sebagai makanan ringan atau pencuci mulut. Kebanyakan orang suka buah ini kerana rasanya manis dan segar. Namun, tahukah anda bahawa tembikai mempunyai banyak ramuan dan kebaikan?

Kandungan pemakanan tembikai

Melon adalah buah bulat yang berasal dari Cucumis melo. Ciri khasnya dilihat pada warna kulit hijau kekuningan dan daging hijau terang. Selain varian ini, terdapat juga tembikai oren yang dikenali sebagai tembikai.

Kandungan nutrien tembikai adalah yang paling pelbagai jika dibandingkan dengan buah yang serupa. Buah berdaging lembut ini juga tinggi kandungan air. Sebenarnya, hampir 90% daging tembikai adalah air.

Dengan memakan sekeping tembikai seberat 100 gram, anda boleh mendapatkan kandungan nutrisi berikut.

 • Tenaga: 36 kcal
 • Protein: 0.5 gram
 • Lemak: 0.15 gram
 • Karbohidrat: 9 gram
 • Serat: 9 gram
 • Thiamin (vitamin B1): 0.04 miligram
 • Riboflavin (vitamin B2): 0,01 miligram
 • Niacin (vitamin B3): 0.4 miligram
 • Asid pantotenik (vitamin B5): 0.16 miligram
 • Vitamin B6: 0.09 miligram
 • Vitamin C: 18 miligram
 • Kalsium: 6 miligram
 • Besi: 0.17 miligram
 • Fosforus: 11 miligram
 • Kalium: 228 miligram
 • Natrium: 18 miligram
 • Zink: 0.09 miligram

Manfaat kesihatan tembikai

Berkat kandungan gizi yang pelbagai, tembikai berpotensi memberikan manfaat kesihatan. Berikut adalah senarai sifat tembikai yang sangat pelbagai.

1. Mencegah penyahhidratan

Dehidrasi berlaku apabila badan anda kekurangan cecair sehingga tidak dapat menjalankan fungsinya. Selain minum air, cara mudah lain untuk mencegah dehidrasi adalah dengan memakan makanan yang tinggi kandungan air seperti tembikai.

Dua keping tembikai mengandungi 159 gram air, atau setara dengan setengah gelas air. Pelbagai mineral juga dapat mengembalikan elektrolit dalam badan anda. Oleh itu, agar anda tidak lagi mengalami dehidrasi, jangan lupa menjadikan buah ini sebagai makanan ringansetiap hari.

2. Memenuhi keperluan pemakanan wanita hamil

Semasa mengandung, ibu memerlukan pengambilan vitamin dan mineral yang lebih tinggi daripada biasa. Wanita hamil juga mungkin tidak berada di tahap terbaik kerana sistem ketahanan badannya cenderung lemah.

Buah tembikai berguna untuk wanita hamil. Kalium dalam buah ini membantu menjaga saluran darah dan jantung yang sihat, vitamin C menguatkan sistem imun, dan vitamin B6 menyokong pertumbuhan tulang belakang janin.

3. Kebaikan tembikai untuk pencernaan

Melon boleh menjadi penyelesaian bagi anda yang mengalami masalah buang air besar. Manfaat ini tidak lain dari kandungan air dan serat dalam tembikai. Pengambilan air dan serat akan menjadikan najis lebih kenyang, tetapi cukup lembut untuk dikeluarkan dari badan.

Kandungan serat tembikai tidak setinggi buah-buahan lain, tetapi sebenarnya baik untuk orang yang tidak terbiasa makan makanan berserat tinggi. Dengan meningkatkan pengambilan serat anda sedikit demi sedikit, perut anda akan mulai terbiasa membuang najis secara berkala.

4. Menurunkan tekanan darah

Makanan yang mengandungi banyak sayur-sayuran dan buah dapat membantu menurunkan tekanan darah dan penyakit jantung. Terutama jika makanan yang anda makan rendah sodium dan kaya dengan kalium.

Natrium dalam badan dapat mengikat cecair dan meningkatkan jumlah darah sehingga tekanan darah meningkat. Kalium dalam tembikai dapat membantu mengimbangi jumlah darah. Dengan cara ini, tekanan darah secara beransur-ansur menurun.

5. Menguatkan sistem imun dan mencegah jangkitan

Melon adalah buah dengan vitamin C yang bermanfaat untuk sistem kekebalan tubuh. Menurut penyelidikan dalam jurnal Nutrien, vitamin C mempercepat pergerakan sel-sel imun ke kawasan jangkitan dan merangsang sel-sel tertentu untuk memakan bakteria.

Vitamin C juga menguatkan sel-sel imun yang melindungi tisu badan dari kerosakan semasa memerangi kuman. Supaya sistem ketahanan badan anda lebih kuat dan tubuh sentiasa dilindungi dari jangkitan, makan sekurang-kurangnya satu bahagian tembikai setiap hari.

6. Menjadikan tidur lebih baik

Melon mengandungi vitamin B6 yang membantu merangsang pembentukan serotonin. Serotonin adalah bahan kimia otak dengan banyak fungsi, termasuk pembuatan mood stabil, menimbulkan perasaan bahagia, dan membuat anda tidur lebih nyenyak.

Vitamin B6 juga mencetuskan pengeluaran melatonin, hormon yang membuat anda mengantuk pada waktu malam. Jadi, jika anda menghadapi masalah tidur, mungkin anda boleh mencuba makan sebilangan buah tembikai sebelum memilih minum pil tidur.

7. Khasiat tembikai untuk kulit

Sekiranya anda ingin mencerahkan kulit secara semula jadi, cubalah makan tembikai setiap hari. Melon mengandungi vitamin C yang penting untuk pembentukan kolagen. Kolagen adalah protein yang membentuk, menjaga, dan memperbaiki tisu kulit anda.

Selain itu, vitamin C dalam tembikai juga mempunyai khasiat sebagai antioksidan yang kuat. Antioksidan akan melindungi sel kulit anda dari kerosakan akibat sinar matahari dan radikal bebas. Kesannya, kulit tetap kenyal, sihat, dan cerah.

8. Membantu mengawal gula dalam darah

Walaupun rasanya manis, tembikai adalah buah yang selamat untuk dimakan oleh pesakit diabetes. Ini kerana kandungan air dan serat dalam tembikai melambatkan penyerapan gula dalam badan sehingga dapat mencegah dan menurunkan gula darah dengan cepat.

Sebuah laporan kajian di China juga mengatakan, pengambilan buah secara berkala dapat mengurangkan risiko diabetes sebanyak 12 persen. Pada penderita diabetes, kebiasaan sihat ini juga dapat mengurangi risiko komplikasi pada jantung, ginjal, dan saraf.

9. Kebaikan tembikai untuk mata

Tidak kurang dari wortel, tembikai juga berpotensi untuk menyuburkan mata anda. Kelebihan tembikai satu ini berasal dari lutein dan zeaxanthin. Kedua-duanya dikelaskan sebagai karotenoid, yang merupakan bahan yang merupakan bahan mentah untuk vitamin A.

Lutein dan zeaxanthin juga merupakan antioksidan yang dapat melindungi tisu mata. Perlindungan ini dapat mengurangkan risiko kerosakan mata dari sinar matahari, penuaan, dan persekitaran.

Melon mempunyai pelbagai khasiat, mulai dari menyuburkan mata, mencegah dehidrasi, hingga meningkatkan kualiti tidur. Anda tidak perlu bersusah payah memproses buah ini untuk mendapatkan faedahnya. Jadikan tembikai sebagai makanan ringan harian anda.

Recent Posts