Apa itu Alter Ego? Bagaimana Ia Berbeza dengan Pelbagai Keperibadian? •

Adakah anda pernah mendengar nama Sasha Fierce? Bagaimana dengan Yonce? Kedua-dua Sasha Fierce dan Yonce, keduanya merupakan identiti ego penyanyi bertaraf dunia, Beyonce. Apakah ego perubahan? Adakah biasa memilikinya? Baiklah, lihat penjelasan lengkap mengenai fenomena ini, ayuh!

Apakah ego perubahan?

Alter ego adalah identiti atau watak yang dibentuk oleh seseorang dalam dirinya secara sedar. Perwatakan itu sering merupakan gambaran ideal dirinya yang tidak dapat disedari.

Daripada hanya menginginkannya, dia kemudian 'mengubah' watak menjadi dunia nyata. Tidak sedikit yang menggunakan ego ciptaannya untuk membantunya lebih berani menghadapi dunia.

Sebilangan yang lain juga mengatakan bahawa mempunyai watak tiruan ini juga merupakan cara untuk menyembunyikan sisi yang ingin mereka sembunyikan daripada orang lain. Namun, mempunyai watak-watak lain tidak sama dengan mempunyai pelbagai keperibadian.

Apakah perbezaan antara alter ego dan 'personaliti pelbagai'?

Anda mungkin tertanya-tanya, adakah perbezaan antara orang yang mempunyai ego yang berubah-ubah dan berbilang keperibadian? Gangguan identiti disosiatif (JPS) atau gangguan keperibadian pelbagai (MPD) adalah gangguan apabila seseorang mempunyai lebih dari satu identiti dalam satu badan.

Orang yang mempunyai pelbagai identiti ini cenderung menyebut diri mereka sebagai "kita". Baiklah, biasanya orang mengetahui keadaan ini dengan pelbagai keperibadian.

Dalam kebanyakan kes, tanda seseorang dengan JPS mempunyai lebih daripada dua watak dalam satu badan. Nah, watak atau identiti lain ini terpisah antara satu sama lain.

Apabila identiti gantian mengambil alih tubuh anda, identiti ganti inilah yang mengawal seluruh tubuh untuk beberapa waktu yang akan datang.

Oleh itu, orang dengan JPS sering mengalami perubahan watak yang berlaku secara total. Bermula dari loghat ucapan, ingatan, nama, usia, bahkan jantina keperibadian dapat berubah dan sama sekali berbeza.

Sebenarnya, apabila identiti kembali ke identiti utama (asal), anda tidak akan dapat mengingati apa yang berlaku ketika keperibadian yang lain mengambil alih.

Dengan kata lain, ketidaksadaran yang anda alami ketika perubahan identiti badan anda akan diikuti oleh perubahan dalam diri anda. Walaupun anda mempunyai lebih dari dua keperibadian, masing-masing akan terus berfungsi secara berasingan.

Ini tentu saja berbeza dari yang anda tahu sebagai alter ego. Sebabnya, perubahan identiti pada orang yang mengalami perubahan ego berlaku dalam keadaan sedar dan masih di bawah kawalan anda, yang mempunyai identiti asal.

Dengan kata lain, tidak ada kehilangan ingatan dalam proses perubahan watak pada orang yang mengalami keadaan ini. Di samping itu, identiti asal juga masih mempunyai kuasa penuh dalam pertukaran identiti dan dalam kesedaran sepenuhnya.

Ini bermaksud, apabila anda merasa perlunya identiti alternatif ini muncul, anda boleh mencetuskan dan mengubahnya sendiri. Malah, anda juga dapat mengembalikan identiti asal tanpa perlu bersusah payah.

Adakah normal mempunyai alter ego?

Sebenarnya, setiap orang berpotensi memiliki ego yang berubah. Tetapi dalam beberapa keadaan, anda mungkin tidak menyedari bahawa anda memilikinya, kerana pemahaman tentang fenomena ini masih berbeza, seperti:

  • Seseorang yang mempunyai ego alter dalam bentuk suara di kepalanya. Dia sering mengundang suara di kepalanya untuk berdiskusi ketika dia menghadapi keputusan yang sukar, dan dia merasa tidak dapat membuat keputusan sendiri.
  • Seseorang yang menggunakan alter ego untuk tujuan tertentu, seperti Beyonce yang mengeluarkan Sasha Fierce hanya apabila dia perlu menampilkan watak yang berani. Sementara itu, dia sendiri merasakan bahawa watak asli Beyonce Knowles adalah watak pemalu. Akibatnya, dia sering menggunakan watak-watak tiruan ini ketika menyanyi di atas pentas.
  • Kemudian, ada juga orang yang membawa watak lain hanya ketika mereka merasa kesepian dan memerlukan seseorang untuk diajak bicara.

Oleh itu, anda dapat menyimpulkan bahawa mengalami alter ego tidak sama dengan mengalami gangguan mental. Orang yang sihat secara mental mungkin mengalami fenomena ini. Lebih-lebih lagi, menurut Panduan Kesihatan, memiliki ego yang berubah dapat memberikan manfaat tersendiri bagi beberapa individu.

Anda hanya perlu tahu bahawa dalam beberapa kes, mempunyai watak lain boleh membahayakan diri sendiri dan mungkin orang di sekitar anda.

Oleh itu, mempunyai watak tiruan ini adalah baik, selagi ia terkawal dan tidak mengganggu anda dalam kehidupan seharian.

Recent Posts