Kepala Kliyengan terasa seperti melayang, mungkin inilah sebabnya

Pernahkah anda tiba-tiba mengalami kepala yang terasa seperti melayang atau ringan? Perasaan melayang atau ringan kepala adalah sebahagian daripada sakit kepala, ada yang menyebutnya kliyengan. Keadaan ini boleh membuat seseorang merasa hampir pengsan. Sebenarnya, apa yang menyebabkan keadaan ini? Ayuh, lihat ulasan berikut.

Sebab kepala terasa seperti melayang (kliyengan)

Pening dapat dijelaskan dengan pelbagai gejala, salah satunya adalah kepala anda yang terasa seperti anda melayang. Orang juga menyebutnya kepala ringan.

Kemunculan sensasi yang tidak menyenangkan di kawasan kepala ini ternyata mempunyai pelbagai sebab. Berikut adalah pelbagai sebab yang biasanya menyebabkan pening.

1. Kesan sampingan penggunaan dadah

Setiap ubat mempunyai kesan sampingan setelah diambil. Contohnya, seperti kepala terasa ringan dan melayang.

Ubat yang menyebabkan kesan sampingan ini biasanya berfungsi dengan menurunkan tekanan darah atau membuat anda kencing lebih kerap (diuretik).

Sekiranya kesan sampingan ini membuat anda tidak selesa, berjumpa doktor. Minta doktor anda memberi anda ubat lain atau sesuaikan dosnya.

2. Kekeringan

Kesan sampingan penggunaan ubat diuretik tidak jauh berbeza dengan ketika anda mengalami dehidrasi. Kedua-duanya menunjukkan bahawa tubuh kekurangan cairan sehingga dapat memicu anda merasa lemas.

Dehidrasi boleh berlaku apabila suhu terlalu panas dan anda tidak cukup minum. Ia juga boleh berlaku ketika anda demam tinggi dan badan anda terus berpeluh.

Tanpa cecair yang mencukupi, jumlah darah akan menurun. Akibatnya, darah yang mengalir ke otak akan berkurang dan menyebabkan kepala terasa mengambang.

Untuk mengatasi keadaan ini, segelas air adalah penyelesaian terbaik. Selain air, cairan tubuh juga dapat berasal dari makanan, seperti buah, sayur, dan sup.

Dalam keadaan kritikal, anda mungkin memerlukan IV sehingga keadaan anda stabil.

3. Tekanan darah menurun buat sementara waktu

Sistem saraf autonomi membantu tubuh mengatur perubahan tekanan darah ketika anda berdiri.

Seiring bertambahnya usia, sistem ini merosot, menyebabkan penurunan tekanan darah sementara.

Keadaan ini juga dikenali sebagai hipotensi ortostatik yang boleh menyebabkan pening.

Penurunan tekanan darah sementara ini biasanya jangka panjang. Namun, anda tidak perlu risau kerana sebilangan ubat dapat mengurangkan simptomnya, seperti fludrocortisone atau midodrine.

Rujuk doktor anda terlebih dahulu sebelum anda menggunakan ubat ini.

4. Gula darah rendah

Glukosa adalah makanan utama otak. Apabila pengambilan gula menurun, kadar gula dalam darah juga akan menurun.

Hasilnya, tubuh termasuk otak akan menggunakan sekerap mungkin tenaga. Keadaan ini boleh menyebabkan kepala anda tiba-tiba merasa seperti melayang.

Makan makanan ringan atau minum jus dapat membantu anda menormalkan gula darah lagi.

Sekiranya gula darah rendah dikaitkan dengan diabetes, anda mesti memeriksa gula darah anda secara berkala. Jangan lupa minum ubat diabetes dan menjalani pemeriksaan kesihatan secara berkala.

5. Serangan jantung dan strok

Dalam kes yang teruk, kliyengan boleh menjadi tanda serangan jantung atau strok. Biasanya, gejala seperti sesak nafas, sakit dada, atau kelemahan pada satu sisi badan akan menyertai.

Tetapi pada orang tua, kepala yang kelihatan melayang boleh menjadi gejala serangan jantung atau strok.

Terutama jika gejala ini berlaku sangat kerap. Langkah yang paling tepat untuk mengatasi ini adalah dengan segera berjumpa doktor.

Sekiranya anda pergi ke doktor?

Kepala kliyengan umumnya menyerang orang dewasa dan orang tua. Walaupun tidak semua penyebabnya mengancam nyawa, itu tidak bermakna anda boleh mengabaikannya.

Seorang penolong pensyarah Pengurusan Kecemasan di Harvard Medical School, dr. Shamai Grossman, menyatakan, “Jangan abaikan syarat ringan kepala bukan sebab yang serius. Ini boleh menyebabkan kecederaan serius kerana jatuh kerana keseimbangan terganggu. "

Jangan berlengah berjumpa doktor, jika sakit kepala yang anda alami disertai dengan keadaan berikut:

  • Sakit dada yang memancar ke bahagian lengan, leher dan rahang.
  • Mual dan sakit kepala yang teruk.
  • Satu bahagian badan terasa lemah, kebas, atau tidak dapat bergerak.
  • Denyutan jantung yang cepat atau tidak teratur.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found