Batuk pada Bayi, Ketahui Jenisnya dan Cara Mengatasinya •

Batuk adalah salah satu penyakit yang paling biasa dialami oleh bayi. Keadaan ini sering membuatnya tidak selesa dan ibu bapa keliru kerana anak belum dapat mengatakan apa yang dia rasakan. Memberi ubat batuk kepada anak anda juga tidak boleh menggunakan ubat batuk biasa. Berikut ini adalah penjelasan mengenai batuk pada bayi, mulai dari jenis hingga batuk yang tepat.

Batuk apa yang sering menyerang bayi?

Batuk pada bayi adalah perkara biasa. Sebagai tindak balas badan semula jadi, batuk sekali-sekala adalah perkara biasa. Bayi di bawah usia empat bulan umumnya tidak akan mengalami batuk yang berterusan. Oleh itu, jika batuk bayi berterusan, ia dapat menunjukkan masalah kesihatan tertentu.

Sebagai ibu bapa, penting untuk mengetahui jenis batuk yang biasa dialami oleh bayi. Sebabnya, setiap jenis batuk mempunyai faktor penyebab yang berbeza sehingga kaedah penanganan dan jenis ubat batuk berbeza. Selain itu, batuk pada bayi juga boleh menjadi gejala penyakit tertentu yang boleh membahayakan kesihatan bayi.

Berikut ini adalah penjelasan mengenai jenis batuk pada bayi bersama dengan gejala dan penyebabnya.

1. Batuk dengan gejala selesema atau selesema pada bayi

Hidung berair dan sakit tekak boleh menjadi petunjuk bahawa anak anda akan terkena selesema atau selesema. Di samping itu, bayi mungkin mengalami batuk. Dua jenis batuk yang biasa dialami oleh bayi ketika mereka menghidap selesema termasuk:

Batuk dengan kahak

Batuk dengan kahak adalah sejenis batuk pada anak yang disertai dengan pembuangan dahak. Pada bayi, penyebab batuk kahak biasanya adalah jangkitan virus dan bakteria yang terjadi di saluran pernafasan.

Jangkitan tersebut menyebabkan saluran pernafasan menghasilkan lendir yang berlebihan, yang mencegah udara mengalir ke saluran pernafasan. Kahak yang berlebihan juga merangsang batuk. Apabila bayi mengalami selesema atau selesema, mereka lebih berisiko batuk kahak.

Batuk kering

Tidak seperti batuk dengan kahak, batuk kering tidak disertai dengan kahak. Batuk jenis ini pada bayi biasanya disebabkan oleh alahan dan virus selesema atau selesema.

Keadaan ini menyebabkan kejadian titisan selepas hidung yang menjadikan hidung menghasilkan lendir yang berlebihan sehingga jatuh ke bahagian belakang tekak dan merangsang batuk.

2. Batuk rombongan pada bayi

Batuk rombongan adalah jangkitan pernafasan yang berlaku apabila laring atau kotak suara, saluran angin (trakea), dan bronkus, saluran udara ke paru-paru, menjadi jengkel dan membengkak.

Bengkak pada beberapa saluran pernafasan ini boleh menyebabkan penyempitan saluran pernafasan sehingga bayi sukar bernafas dan bayi akan batuk seperti menyalak.

Gejala batuk pada bayi ini adalah demam, demam, lendir di hidung. Dalam keadaan tertentu, apabila batuk bayi bertambah teruk, boleh menyebabkan anak anda mengalami sesak nafas sehingga lama kelamaan kulitnya menjadi pucat atau menjadi biru kerana kekurangan oksigen.

Selain disebabkan oleh jangkitan influenza atau selesema pada anak-anak, RSV parainfluenza, campak, dan adenovirus, batuk pada bayi juga dapat disebabkan oleh alergi dan peningkatan asam lambung. Batuk ini boleh menyerang bayi berusia 3 bulan, tetapi rata-rata juga menyerang kanak-kanak berumur 5 hingga 15 tahun.

3. Batuk rejan pada bayi

Bayi adalah kumpulan umur yang paling mudah terkena batuk rejan (pertusis) atau lebih dikenali sebagai batuk seratus hari. Selain batuk yang berpanjangan, batuk rejan juga dicirikan oleh pernafasan yang mengeluarkan suara bernada tinggi.sapaAtau mengi (terdengar jeritan). Batuk pada bayi disebabkan oleh bakteria Bordetella pertussis yang menjangkiti saluran pernafasan.

Gejala yang muncul boleh merangkumi panas, demam, lendir di hidung. Bakteria ini biasanya menjangkiti bayi berusia enam bulan hingga tiga tahun. Pada masa batuk ini, bayi juga berpotensi mendapat komplikasi yang menyebabkan masalah kesihatan yang serius seperti radang paru-paru, epilepsi, dan pendarahan di otak.

Kerana disebabkan oleh bakteria, batuk rejan dapat diatasi dengan mengambil antibiotik untuk batuk rejan, yaitu: eritromisin, tentu melalui preskripsi khas dari doktor.

Langkah pencegahan awal seperti pemberian vaksin DTap juga dapat diambil untuk mengurangi risiko penularan batuk rejan ke bayi.

4. Gejala batuk bronkiolitis

Banyak perkara boleh mencetuskan penyempitan saluran pernafasan, termasuk pencemaran dan perengsa dari persekitaran di sekitarnya. Keadaan ini boleh menyebabkan jangkitan pernafasan yang disebut bronkiolitis yang biasanya menyerang bayi berusia sekitar satu tahun.

Sekiranya jangkitan semakin teruk, bronkiolitis boleh mengancam nyawa si kecil anda.

Selain itu, batuk pada bayi juga boleh disebabkan oleh cuaca sejuk. Ini berlaku kerana saluran udara kecil ke paru-paru menjadi dijangkiti dan lendir. Bayi mengalami kesukaran untuk bernafas.

Gejala yang muncul dalam bentuk lendir di hidung, batuk kering, hilang selera makan. Lama kelamaan ia akan menyebabkan selesema, jangkitan telinga, batuk kumpulan, dan radang paru-paru.

5. Gejala pneumonia batuk

Pneumonia adalah radang paru-paru yang umumnya disebabkan oleh jangkitan bakteria, tetapi juga dapat disebabkan oleh virus. Keadaan ini menyebabkan paru-paru menghasilkan kahak yang berlebihan, mengakibatkan penumpukan kahak di kawasan paru-paru. Oleh itu radang paru-paru juga dikenali sebagai paru-paru basah.

Penyakit ini boleh mencetuskan gejala batuk pada bayi. Selain itu, bayi yang batuk akibat radang paru-paru juga biasanya disertai dengan kahak yang cukup tebal dan menunjukkan warna hijau kekuningan.

Dalam keadaan teruk, batuk pada bayi juga dapat disertai dengan darah sehingga memerlukan rawatan perubatan secepat mungkin. Rawatan penyakit ini bergantung kepada penyebabnya. Pneumonia yang disebabkan oleh jangkitan bakteria dapat disembuhkan dengan antibiotik.

6. Batuk kerana asma pada bayi

Batuk ini biasanya dialami oleh bayi yang menghidap asma. Asma berlaku apabila terdapat penyempitan saluran udara kerana keradangan. Faktor pencetus batuk asma boleh disebabkan oleh faktor yang juga menyebabkan kambuh asma.

Gejala yang muncul pada umumnya bayi kelihatan sukar bernafas dengan penarikan atau tarikan pada dada, dan diikuti oleh gejala yang biasanya timbul ketika mengalami selesema, iaitu hidung gatal dan tersumbat, keluhan ini dapat disertai dengan mata berair.

Batuk pada bayi boleh berlangsung pada siang hari, tetapi biasanya bertambah teruk pada waktu malam atau ketika suhu persekitaran menjadi sejuk.

Bagaimana mengatasi batuk pada bayi?

Mengatasi batuk pada bayi tidak dapat dilakukan secara sembarangan. Pentadbiran dadah di kaunter (OTC) atau ubat farmasi juga tidak digalakkan kerana mempunyai kesan sampingan yang berbahaya bagi bayi. Anda tidak boleh panik ketika bayi anda batuk, selalu perhatikan simptomnya dan cuba cara berikut:

1. Menambah cecair badan

Cecair tambahan dapat memudahkan batuk dan dapat mengurangkan lendir di hidung sehingga dapat bernafas juga lebih mudah. Anda boleh memberinya air, susu, jus. Anda juga boleh memberinya sup ayam hangat, atau coklat panas, yang dapat meredakan sakit tekaknya.

Pastikan untuk memberikannya suam, tidak panas. Walau bagaimanapun, ini hanya boleh dilakukan untuk bayi berusia lebih dari enam bulan. Sebaiknya untuk bayi di bawah usia enam bulan, penyusuan tambahan sangat digalakkan, kerana susu ibu dipercayai dapat meningkatkan daya tahan bayi. Di samping itu, anda juga boleh memberinya susu formula.

2. Beri saya sedikit madu

Madu mengandungi antioksidan, antibakteria yang baik untuk kesihatan. Selain itu, madu juga mengandungi vitamin C yang baik untuk sistem ketahanan badan. Memberi sedikit madu dapat melegakan batuk pada bayi. Beri bayi anda satu sudu teh madu sebelum dia tidur.

Walau bagaimanapun, rawatan madu ini hanya boleh dilakukan untuk bayi berusia lebih dari satu tahun, anda tidak boleh memberikannya pada usia di bawahnya kerana ia akan membuatnya sakit.

3. Angkat kepala bayi

Apabila anda sukar bernafas atau hidung tersumbat, anda akan cuba tidur dengan kepala sedikit tinggi. Ini juga boleh dicuba pada bayi anda, letakkan bantal yang tidak terlalu tebal atau tuala yang dilipat, di atas tikar di mana kepala bayi anda akan diletakkan. Ini akan membantunya bernafas dengan lebih mudah.

4. Pilih makanan yang melegakan batuk

Bagi bayi yang berumur enam bulan atau ke bawah, lebih baik memberi tumpuan kepada penyusuan susu ibu dan susu formula. Sekiranya bayi anda hampir setahun dan lebih tua, anda boleh memilih makanan ringan untuk bayi anda, seperti puding, yogurt, dan pulpa epal. Sekiranya mereka suka makanan suam, anda boleh memberi mereka stok ayam atau puding yang baru sahaja dibuat.

5. Masa rehat yang mencukupi

Pastikan bayi anda cukup rehat. Batuk membuatnya hilang selera makan, boleh menyebabkan kegelisahan dan sukar berehat. Cuba letakkan dia di tempat tidur ketika tiba waktunya untuk berehat, jika dia mudah tertidur di pelukan anda, lebih baik jangan membaringkannya sehingga dia tertidur. Sekiranya dia mudah tidur di tempat tidurnya, anda boleh membaringkannya di tempat tidurnya.

6. Beri ubat penurun demam

Anda juga boleh memberi parasetamol kepada bayi, jika bayi anda berumur 37 minggu dan beratnya lebih dari 4 kg. Anda juga boleh memberi ibuprofen kepada bayi anda jika berusia lebih dari tiga bulan dan beratnya sekurang-kurangnya 5 kg.

7. Sediakan wap panas

Wap panas dapat melegakan hidung dan batuk yang tersumbat. Anda boleh merebus air panas, kemudian memasukkannya ke dalam baldi kecil atau lembangan, dekat dengan bayi anda, tetapi pastikan bayi anda tidak terkena air panas.

Anda juga boleh duduk mandi bersama bayi anda, dan biarkan mandi air suam. Wap panas akan membuka saluran udara untuk bernafas.

Sekiranya saya membawanya ke doktor?

Anda mesti berjumpa doktor sekiranya bayi anda berusia di bawah tiga bulan, apa sahaja kesakitannya. Di samping itu, anda juga mesti berjumpa doktor, sekiranya bayi mempunyai keadaan seperti ini semasa batuk:

  • Batuk tidak hilang selepas lima hari
  • Batuk bayi anda semakin teruk, anda dapat mengetahui dengan suara
  • Sekiranya bayi anda berusia di bawah tiga bulan, suhunya mencapai 38 darjah C. Sekiranya dia berusia di bawah enam bulan, suhunya mencapai 39 darjah C. Pada masa itu, anda harus membawanya ke doktor
  • Nampak ketat dengan penarikan dada
  • Kahak yang keluar berwarna hijau, coklat dan kuning
Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found