4 Jenis Rambut Yang Perlu Anda Ketahui |

Penjagaan rambut yang anda lakukan hanya akan optimum jika disesuaikan dengan jenis rambut yang anda miliki. Oleh itu, kenali dahulu jenis rambut anda sebelum memilih produk mana yang dapat menjadikan rambut kelihatan lebih cantik.

Kepentingan mengetahui jenis rambut anda

Dilaporkan dari Kolej Davidson , mengenali jenis rambut anda sendiri adalah langkah pertama agar rambut anda mendapat rawatan yang tepat.

Sekiranya anda tidak mengenali jenis rambut anda sendiri, produk yang anda beli mungkin tidak sesuai dengan tekstur rambut anda. Hasilnya, anda hanya mengeluarkan wang untuk melakukan perkara yang sebenarnya dapat dimaksimumkan.

Itulah sebabnya mengetahui jenis dan tekstur rambut anda adalah perkara penting yang perlu dilakukan agar perawatan rambut berjaya.

Sebab tekstur rambut setiap orang berbeza

Selain rawatan diri, ada faktor lain yang menjadikan tekstur rambut setiap orang berbeza, malah saudara sendiri.

Secara amnya, rambut setiap orang mempunyai filamen keratin asas yang sama, bahan asas yang membentuk rambut dan kuku. Ini menjadikan setiap orang benar-benar berpeluang memiliki rambut kerinting.

Walaupun begitu, terdapat beberapa faktor yang menjadikan sebilangan orang mempunyai rambut lurus dan ada yang berambut kerinting. Lihat penjelasan di bawah.

batang rambut

Batang rambut adalah faktor mengapa anda mempunyai tekstur rambut yang berbeza daripada orang lain.

Batang rambut bulat, misalnya, membolehkan ikatan disulfida lebih sedikit (yang menyatukan rambut), sehingga rambut lurus.

Keturunan

Selain batang rambut, jenis dan struktur rambut dapat berasal dari keturunan. Sekiranya ibu bapa anda mempunyai rambut kerinting, anda tidak boleh mengubahnya.

Walaupun pelurus rambut atau bahan kimia lain dapat meluruskan rambut, ia tidak kekal. Kerana DNA rambut anda masih kerinting.

Persekitaran

Tahukah anda bahawa persekitaran juga boleh memberi kesan pada tekstur rambut? Anda lihat, tahap kelembapan persekitaran boleh menyebabkan rambut kelihatan kusut atau keriting. Sementara itu, musim sejuk boleh menjadikan rambut kering.

Seiring bertambahnya usia, tekstur dan warna rambut anda akan berubah menjadi kelabu, lebih nipis, lebih kasar, atau kering. Kelenjar minyak di kulit kepala akan menyusut seiring usia anda.

Selain itu, cara anda menjaga dan menggayakan rambut anda boleh mengubah teksturnya, seperti:

  • mewarnakan rambut,
  • menggayakan rambut anda dengan alat seperti pengering rambut atau pelurus, atau
  • buat peluntur .

Pelbagai jenis rambut

Seperti yang dilaporkan oleh laman Healthline, ada seorang pendandan rambut pakar bernama Andre Walker yang membahagikan jenis rambut menjadi beberapa kategori.

Kategori ini tidak terlepas dari tekstur rambut yang biasa dilakukan oleh orang lain, iaitu:

  • lurus,
  • bergelombang,
  • keriting, dan
  • rambut berminyak atau rambut keriting.

Keempat kategori ini seterusnya dibahagikan kepada beberapa subkategori berdasarkan tekstur setiap helai rambut.

1. Rambut lurus

Orang dengan rambut lurus tidak mempunyai corak rambut kerinting dari bentuk batang. Ketebalan rambut pada mereka yang mempunyai rambut lurus juga berbeza dari orang ke orang.

Seperti yang dijelaskan sebelumnya, ini dapat ditentukan dari faktor genetik dan bentuk batang rambut seseorang. Selain itu, orang yang mempunyai rambut jenis ini berpotensi memiliki rambut berminyak.

Ini kerana kelenjar minyak diedarkan secara merata dari akar ke hujung tanpa gelombang atau keriting yang menyekat.

2. Rambut bergelombang

Sumber: Butang Essie

Rambut bergelombang adalah sejenis rambut antara lurus dan kerinting. Maksudnya, rambut akan kelihatan tidak terlalu lurus, tetapi juga tidak terlalu kerinting.

Tekstur rambut ini mempunyai tiga kategori yang dijelaskan seperti berikut.

1. Rambut bergelombang yang masih mempunyai corak rambut lurus

Bagi anda yang mempunyai rambut jenis A, teksturnya biasanya lebih lembut, tetapi rambut cenderung mudah kusut. Dari akar hingga mata, corak rambut anda akan kelihatan lurus.

Namun, ketika dari kawasan mata hingga ke hujung rambut, gelombang mulai muncul, walaupun tidak terlalu tegas.

2. Rambut bergelombang lebih kuat

Berbanding dengan model rambut bergelombang A, rambut jenis B mempunyai corak keriting berbentuk 'S' yang lebih jelas. Selain itu, rambut jenis ini lebih senang menjadi kusut dan sukar diurus.

3. Rambut bergelombang tebal

Adakah anda pernah berada di tempat yang sangat lembap dan rambut anda tiba-tiba menjadi sangat keruh? Sekiranya demikian, maka anda mempunyai rambut bergelombang jenis C.

Biasanya, orang yang mempunyai rambut jenis ini akan melihat corak keriting dari hampir ke bahagian atas kepala hingga ke hujung rambut.

Rambutnya juga lebih tebal, tetapi sangat sensitif terhadap cuaca lembap yang boleh membuatnya keriting.

3. Rambut kerinting

Sumber: SBS

Pada sesetengah orang mempunyai rambut kerinting (kerinting) mungkin menjadi cabaran. Ada yang berpendapat bahawa keriting sukar dijaga dan memerlukan produk khas. Jenis rambut kerinting dipecah lagi menjadi dua bahagian di bawah.

1. Rambut kerinting dengan corak lebar

Keriting jenis 3A cenderung mempunyai keriting yang lebih lebar daripada jenis yang lain.

Selain itu, jarak antara beberapa helai rambut dengan helai lain jauh lebih longgar. Kesannya, rambut mudah kusut ketika disisir.

2. Mempunyai tekstur yang lebih padat dan beralun

Walaupun keriting Jenis 3A lebih longgar, keriting Jenis 3B lebih padat dan bergelombang. Ini kerana corak keriting muncul dari akar dan lebih tebal.

Agar anda dapat mengekalkan keindahan rambut jenis ini, mungkin anda perlu menjaga kelembapan rambut agar tidak kelihatan kasar.

4. Rambut kusut

Sumber: L'Oreal Paris

Rambut berminyak atau lebih dikenal di Indonesia sebagai rambut keriting adalah rambut yang mempunyai corak keriting yang lebih padat daripada rambut kerinting atau kerinting.

Selain itu, rambut keriting atau tipe 4 ini cenderung terasa kasar pada sentuhan dan mempunyai tahap kelembapan yang rendah, alias kering.

Rambut jenis ini kemudian dibahagikan kepada tiga jenis.

  • 4A berbentuk S, lebih pendek, tetapi padat.
  • 4B menyerupai huruf Z, alias zigzag dan ketumpatannya melebihi jenis 4A.
  • 4C lebih rapuh, mudah berkerut, dan sangat kering.

Sebenarnya terdapat banyak jenis rambut. Bukan hanya lurus dan kerinting. Sekiranya anda ragu-ragu mengenai rawatan yang sesuai untuk anda, anda harus berjumpa dengan pakar dermatologi atau pakar dermatologi.

Recent Posts