Kelebihan Minyak Candlenut untuk Kulit dan Rambut: Kegunaan, Kesan Sampingan, Interaksi |

Anda mungkin pernah mendengar minyak hazelnut. Biasanya, minyak hazelnut digunakan untuk kesihatan rambut. Ibu bapa tua sering kali menggunakan minyak hazelnut pada rambut anak mereka sehingga rambut anak menjadi hitam dan tebal. Hari ini, terdapat banyak produk kecantikan untuk rambut dan kulit yang mengandungi minyak hazelnut. Tidak jarang, minyak candlenut juga digunakan sebagai minyak urut. Sebenarnya, apa faedah minyak hazelnut?

Pelbagai kelebihan minyak hazelnut yang perlu anda ketahui

Minyak lilin berasal dari tanaman yang disebut Aleurites moluccana. Tumbuhan dari Hawaii ini diambil dari biji untuk dijadikan minyak dan minyak candlenut. Minyak lilin telah lama digunakan untuk rambut dan kulit yang sihat. Berikut adalah kelebihan minyak hazelnut.

1. Mengekalkan kelembapan kulit

Candlenut mengandungi asid lemak yang kemudian diekstrak untuk membuat minyak candlenut. Kerana kandungan ini, minyak hazelnut berguna untuk melembapkan kulit kering. Minyak lilin dapat masuk dan meresap ke dalam pori-pori kulit dengan mudah, sehingga dapat menyuburkan kulit. Kulit menjadi lebih halus dan lembut. Anda juga tidak perlu risau minyak hazelnut akan meninggalkan kesan minyak pada kulit.

2. Melindungi kulit dari cahaya matahari

Selain asam lemak, minyak lilin juga mengandungi pelbagai vitamin, seperti vitamin A, vitamin C, dan vitamin E. Ketiga vitamin ini dapat berfungsi sebagai antioksidan yang dapat melindungi kulit dari berbagai kerusakan akibat radikal bebas. Radikal bebas dapat diterima oleh kulit dari berbagai sumber di lingkungan, seperti dari sinar matahari, angin, debu, dan partikel dari lingkungan lain.

3. Membantu menyembuhkan luka pada kulit

Minyak lilin juga bermanfaat dalam menyembuhkan masalah kulit tertentu. Seperti, kulit retak, kulit kering, kerengsaan kulit ringan, luka, luka bakar, eksim, parut, luka, jerawat, dan psoriasis. Kandungan asid lemak dan antioksidan dalam minyak hazelnut dapat membantu mengatasi masalah kulit ini.

4. Mengurangkan keguguran rambut

Adakah rambut anda sering gugur dalam jumlah yang banyak? Kerontokan rambut dalam jumlah kecil mungkin biasa berlaku pada setiap orang. Namun, jika rambut anda kerap gugur dalam jumlah yang banyak, ini mungkin menjadi masalah. Salah satu cara yang boleh anda lakukan untuk mengatasi ini adalah dengan menggunakan minyak hazelnut.

Sapukan minyak hazelnut pada rambut anda setiap hari. Minyak lilin dipercayai dapat mengurangkan atau bahkan mencegah keguguran rambut dari akar. Kandungan protein dan mineral dalam minyak hazelnut dapat membantu menguatkan akar rambut anda. Selain itu, menggunakan minyak hazelnut juga dapat mempercepat pertumbuhan rambut baru.

5. Mengekalkan rambut dan kulit kepala yang sihat

Minyak lilin mengandungi asid amino dan juga asid lemak yang dapat menembusi batang rambut dan kulit kepala anda. Ini menjadikan rambut dan kulit kepala anda sihat. Minyak lilin dapat menjadikan rambut kelihatan berkilau, mempertahankan warna rambut yang asli, dan menjadikan rambut lebih tebal dan licin. Selain itu, minyak hazelnut juga dapat merawat kulit kepala dan kelemumur yang gatal.

Recent Posts