Cara Berkesan untuk Menghilangkan Nafas Berbau Setelah Makan Pete dan Jengkol

Walaupun mereka menimbulkan bau yang tidak menyenangkan, jengkol dan petai adalah antara sayur-sayuran kegemaran pada menu yang sangat digemari. Jangan risau, anda masih boleh makan petai dan jengkol tanpa perlu risau mulut anda akan berbau selepas itu. Berikut adalah pelbagai cara yang boleh anda lakukan untuk menghilangkan bau mulut setelah makan petai dan jengkol.

Cara menghilangkan bau mulut setelah makan petai dan jengkol

1. Gosok gigi

Gosok gigi selepas makan petai dan jengkol. Gunakan ubat gigi yang mengandungi fluorida kerana dapat membantu mengurangkan bau mulut. Jangan hanya gosok, bersihkan gigi anda ke bahagian paling dalam sehingga tidak ada lagi jengkol dan petai yang tersisa di mulut.

2. Menyikat lidah

Selain gigi, anda juga perlu membersihkan lidah anda. Sebabnya, tidak jarang intipati makanan masih melekat di lidah dan akan terperangkap jika tidak dibersihkan. Oleh itu, bersihkan lidah anda dengan pembersih khas atau gosok gigi dengan pencuci lidah yang terpasang setelah makan petai dan jengkol.

3. Lakukan flossing

Walaupun kelihatan seperti kerumitan, flos dapat membantu meningkatkan kebersihan gigi dan mulut. Flossing Ia membantu menghilangkan plak dan serpihan makanan yang melekat pada gigi. Dengan flossing, anda pasti tidak ada sisa-sisa jengkol dan petai yang tersekat di antara gigi anda.

4. Berkumur dengan ubat kumur

Untuk membantu membunuh bakteria dan membilas mulut, bilas mulut anda dengan ubat kumur khas. Biasanya, selain membantu menghilangkan bakteria yang menyebabkan bau mulut, ubat kumur juga mengandungi bahan-bahan yang menjadikan nafas anda lebih segar.

5. Minum air

Akhirnya, selepas siri yang anda lakukan, minum air. Air dapat membantu melarutkan bahan yang menyebabkan bau. Selain itu, air juga membantu membersihkan zarah makanan yang masih tersekat.

Makanan dan minuman yang dapat membantu menghilangkan bau mulut

Makanan seperti petai dan jengkol menjadikan mulut tidak berbau. Namun, menurut Gerald P. Curatola, profesional bersekutu klinikal di New York University College of Dentistry, terdapat makanan dan minuman tertentu yang sebenarnya dapat membantu menutup nafas berbau sebentar. Apabila anda tidak dapat membersihkan gigi dengan segera, cubalah makanan dan minuman berikut:

Yogurt

Dr. Curatola menyatakan bahawa yogurt tidak hanya mengandungi bakteria baik untuk usus. Namun, makanan yang satu ini juga mempunyai budaya aktif yang dapat membantu mengurangkan bau mulut. Setelah makan petai atau jengkol, cubalah minum yogurt sehingga baunya menyamar.

Epal dan pir

Epal dan pir adalah buah yang kaya dengan air. Dr. Curatola menyatakan, buah membantu meningkatkan pengeluaran air liur yang dapat membantu mengimbangkan semula keadaan semula jadi mulut anda. Ini termasuk menutup nafas berbau yang disebabkan oleh petai dan jengkol.

Saderi, wortel dan timun

Ketiga-tiga makanan ini mendorong pengeluaran air liur untuk membantu mengeluarkan bakteria yang menyebabkan bau mulut. Oleh itu, setelah makan petai dan jengkol, anda boleh menambahkan timun sebagai pencuci mulut untuk meneutralkan bau mulut.

Teh hijau

Teh hijau kaya dengan antioksidan kuat yang dapat melawan bakteria, termasuk bakteria bau mulut. Untuk itu, tidak ada salahnya minum teh hijau suam sehingga bau jengkol dan petai tidak terlalu kuat dan menyengat. Selepas itu, anda boleh membersihkan gigi dengan memberus gigi.

Kacang tanah

Sama seperti sayur-sayuran dan buah, kacang seperti badam mengandungi serat. Menurut Dr. Curatola, serat sebenarnya boleh bertindak sebagai berus gigi semula jadi. Oleh itu, serat telah terbukti dapat menghilangkan bau mulut buat sementara waktu.

Gula-gula getah

Mengunyah permen karet tanpa gula dapat menghilangkan bau mulut. Sebabnya, permen karet dapat meningkatkan pengeluaran air liur untuk membilas zarah makanan yang masih tersekat. Jadi, tidak ada salahnya mencuba makan permen karet setelah makan jengkol dan petai.

Recent Posts