Ubat Mimisan Semula jadi yang Boleh Dijumpai di Dapur

Pendarahan hidung adalah salah satu jenis pendarahan yang paling biasa. Biasanya mimisan tidak serius atau berbahaya. Walau bagaimanapun, pendarahan hidung ini tentunya sangat menjengkelkan dan tidak selesa. Jangan risau, anda boleh mengatasi masalah mimisan secara bebas di rumah. Selain mencubit hidung selama beberapa minit, terdapat pelbagai jenis ubat yang mudah dijumpai di rumah anda, serta ubat-ubatan yang boleh anda dapatkan di farmasi. Lihat pelbagai cara untuk mengatasi masalah mimisan berikut.

Apa yang perlu dilakukan dengan segera apabila mimisan berlaku

Mimisan adalah mimisan yang disebabkan oleh pecahnya saluran darah di hidung. Kerosakan pada saluran darah hidung dapat dipicu oleh pelbagai perkara, mulai dari memilih hidung terlalu keras, kecederaan hidung, kekurangan kelembapan hidung, hingga masalah kesihatan tertentu, seperti polip hidung atau gangguan pembekuan darah.

Keadaan mimisan biasanya tidak terlalu membimbangkan dan anda boleh merawat diri anda di rumah. Nah, sebelum menggunakan ubat untuk menghentikan mimisan, anda boleh segera melakukan rawatan awal untuk mimisan di bawah:

1. Jangan panik

Apabila darah keluar dari hidung anda, cubalah tetap tenang. Panik yang anda buat sebenarnya boleh menyebabkan tindakan yang memperburuk kerengsaan hidung dan mencegah pembekuan.

2. Menekan hidung

Setelah mengatasi rasa panik anda, cubit hidung anda dengan lembut. Cukup tekan di bawah jambatan hidung atau bahagian tulang dan tahan selama 10 minit jika boleh. Kaedah ini adalah permulaan untuk mengatasi masalah mimisan yang menimpa anda.

3. Bersandar

Oleh kerana mengangkat kepala adalah berbahaya ketika anda mengalami mimisan, anda harus bersandar ke depan. Ini dilakukan untuk mengelakkan darah mengalir kembali ke kerongkong anda.

4. Jangan bersin

Semasa darah masih mengalir, jangan sengaja bersin atau berdarah dari hidung. Ini sebenarnya boleh menyebabkan mimisan sukar dihentikan dan merangsang darah yang sudah mulai kering untuk mengalir semula.

Cara mengatasi mimisan dengan ubat semula jadi

Selain mengamalkan langkah-langkah di atas, anda juga boleh menggunakan bahan semula jadi yang ada di rumah anda sebagai ubat penahan hidung. Apakah ramuan ini?

1. Kompres ais

Sebaik sahaja anda mencubit jambatan hidung dan darah mula mengalir kurang, sediakan ais batu dan bungkus dengan kain lembut.

Jangan sekali-kali meletakkan ais batu terus ke hidung kerana ini boleh menyebabkan kerosakan tisu. Setelah ketulan ais dibungkus dengan kain, sapukan kompres di bahagian luar hidung anda selama beberapa minit.

Dengan melekatkan ketulan ais yang dibalut dengan kain, anda dapat menghentikan pendarahan dengan menyempitkan saluran darah di hidung.

2. Air garam atau masin

Mimisan boleh disebabkan oleh pelbagai perkara. Sebahagian daripadanya terlalu sejuk dan udara kering. Untuk itu, anda memerlukan ubat rumah dalam bentuk air masin atau penyelesaiannya masin untuk melegakan mimisan akibat udara sejuk dan kering.

Air garam akan membantu melembapkan bahagian dalam hidung dan mengurangkan kerengsaan pada lapisan hidung. Garam juga berkesan untuk menyempitkan aliran saluran darah di hidung, sehingga pendarahan akan berhenti.

Untuk merawat mimisan dengan air garam, larutkan garam ke dalam air suam. Selepas itu, basahi kapas dengan air garam. Sambil memiringkan kepala sedikit, tetapkan air garam secukupnya dari pelapik kapas melalui lubang hidung.

3. Daun sirih

Sejauh ini, anda mungkin hanya mendengar khasiat daun sirih yang boleh dijadikan ubat untuk merawat mimisan dari ibu bapa atau orang di sekitar anda.

Ternyata itu benar. Dalam beberapa kajian disebutkan bahawa daun sirih memiliki kemampuan untuk membantu tubuh mempercepat penyembuhan luka, yang dapat Anda gunakan sebagai cara untuk menghentikan mimisan.

Daun sirih mengandungi bahan-bahan seperti tanin dan pelbagai bahan lain yang dapat mempercepat proses pembekuan darah, sehingga pendarahan di hidung akan berhenti dalam waktu yang singkat.

Tidak hanya itu, daun sirih dianggap juga mempengaruhi sistem imun. Dalam kes ini, tentu saja, semakin kuat sistem imun anda, semakin cepat luka atau keradangan akan sembuh di dalam badan.

Ambil satu atau dua daun sirih yang telah dibersihkan sebelumnya. Kemudian, gulung daun sirih dan masukkan ke lubang hidung yang berdarah. Tekan perlahan-lahan, jangan tekan terlalu keras kerana akan memburukkan lagi keadaan hidung anda. Tunggu beberapa saat dan darah akan turun dengan perlahan.

4. Vitamin C

Vitamin C terkenal dengan banyak manfaat kesihatan. Anda juga boleh memanfaatkan kebaikan vitamin C sebagai ubat untuk mimisan.

Menurut artikel dari StatPearlsKekurangan vitamin C boleh memberi kesan pada kekuatan kapilari, yang merupakan saluran darah terkecil di dalam badan. Nah, kapilari ini juga terdapat di dinding hidung, dan mimisan biasanya terjadi akibat kerosakan pada saluran darah ini.

Oleh itu, pengambilan vitamin C yang mencukupi berpotensi membantu menguatkan saluran darah yang rosak di dalam hidung anda.

Cara mengatasi mimisan dengan ubat perubatan

Kadang-kadang, mimisan tidak dapat berhenti dengan segera hanya dengan menggunakan ubat semula jadi seperti yang di atas. Oleh itu, anda boleh menggunakan cara lain untuk mengatasi masalah mimisan dengan cepat, iaitu dengan menggunakan ubat perubatan.

Berikut adalah beberapa ubat yang boleh anda gunakan untuk menghentikan pendarahan di hidung:

1. Semburan dekongestan

Salah satu jenis ubat yang boleh anda gunakan untuk menghentikan mimisan adalah semburan dekongestan hidung khas.

Pilih dekongestan hidung yang mengandungi oxymetazoline. Semburkan ubat ini 3 kali ke lubang hidung yang berdarah, kemudian cubit kembali hidung anda sehingga pendarahan berhenti.

Dekongestan adalah ubat yang berkesan untuk mengurangkan mimisan kerana ia membantu mengecilkan saluran darah yang rosak. Walau bagaimanapun, jangan terlalu kerap menggunakan ubat ini kerana ia boleh memperburuk keadaan hidung anda.

2. Asid traneksamat

Selain dekongestan, anda juga boleh mengambil asid tranexamic untuk mimisan. Ubat ini umumnya digunakan untuk mengurangkan pendarahan berlebihan semasa haid. Namun, anda juga boleh mengambil ubat ini untuk merawat pendarahan di hidung kerana prestasinya yang mempengaruhi proses pembekuan darah.

Walau bagaimanapun, elakkan menggunakan ubat ini tanpa preskripsi doktor. Rujuk dengan doktor anda terlebih dahulu sama ada anda benar-benar memerlukan ubat ini atau tidak.

Bilakah mimisan harus dibawa ke doktor?

Langkah-langkah dan penggunaan ubat-ubatan di atas harus lebih daripada cukup untuk mengatasi masalah mimisan. Namun, jika darah terus mengalir selama lebih dari 20 minit dan tindakan yang anda lakukan tidak memberikan hasil, anda harus segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan perubatan selanjutnya.

Di samping itu, jika anda sukar bernafas, kehilangan banyak darah kerana mimisan, menelan banyak darah dan muntah, dan mimisan berlaku kerana masalah hidung atau kemalangan serius, anda juga harus berjumpa doktor untuk pemeriksaan lebih lanjut dan rawatan.

Recent Posts