6 Simptom Strok Yang Mesti Anda Ketahui |

Strok adalah masalah kesihatan yang serius yang sering dialami oleh banyak orang. Walaupun begitu, tidak jarang orang salah memahami gejala strok yang dialami dengan keadaan serius yang lain. Oleh itu, fahami beberapa gejala strok dan bagaimana ia berbeza dengan gejala penyakit lain di bawah.

Pelbagai gejala strok yang sering muncul

Terdapat beberapa ciri strok yang harus anda perhatikan. Seperti berikut.

1. Kebas tiba-tiba

Tanda atau gejala strok yang paling biasa adalah mati rasa dan kelemahan di muka, lengan, kaki, atau sebelah badan pesakit. Untuk mengesahkan adanya atau tidak adanya gejala ini, cuba angkat kedua tangan ke atas.

Sekiranya sebelah tangan mula jatuh tanpa bergerak, anda mungkin mengalami simptom strok. Begitu juga ketika anda cuba tersenyum dan satu sudut bibir mula jatuh tanpa bergerak.

2. Gangguan visual

Tanda dan gejala strok seterusnya adalah kemunculan gangguan penglihatan. Keadaan ini juga berlaku secara tiba-tiba, tanpa amaran. Apabila anda mengalaminya, anda mungkin hanya merasakan pandangan mata yang suram.

Namun, ada yang tiba-tiba tidak dapat melihat pada satu atau kedua mata mereka. Sekiranya tidak dirawat dengan segera, keadaan ini boleh menyebabkan kebutaan kekal pada pesakit strok.

3. Gangguan pertuturan dan kesukaran memahami pertuturan orang lain

Ciri strok yang juga sering dialami oleh pesakit adalah gangguan pertuturan. Pesakit mungkin kehilangan keupayaan untuk bercakap dengan normal. Pada masa itu, pesakit tidak dapat mengucapkan kata demi kata dengan lancar. Selalunya, lidahnya kelihatan tergelincir dan dia tidak dapat mengeja perkataan dengan betul.

Bukan hanya itu, pesakit juga sukar memahami ucapan orang lain. Sebenarnya, mungkin ayat-ayat yang diucapkan oleh penutur itu hanyalah ayat mudah yang biasanya mudah difahami.

4. Sakit kepala sebagai gejala strok

Gejala strok satu ini juga antara yang paling kerap dialami. Sakit kepala yang biasanya disertai dengan muntah, pening, dan kehilangan kesedaran diri adalah tanda-tanda bahawa anda mengalami strok. Biasanya, sakit kepala yang merupakan gejala strok muncul tanpa sebab tertentu.

5. Kesukaran berjalan

Pesakit yang mengalami stroke juga berpotensi mengalami masalah berjalan, mengatur keseimbangan dan mengatur koordinasi badan. Sekiranya anda tiba-tiba kehilangan keseimbangan semasa berjalan, disertai dengan sakit kepala yang kuat dan kehilangan koordinasi, ini mungkin merupakan gejala strok.

6. Kehilangan kesedaran diri

Sekiranya berada pada tahap yang cukup parah, orang yang mengalami strok berpotensi kehilangan kesedaran diri. Biasanya, keadaan ini berlaku sekiranya pesakit mengalami sakit kepala akut dan tidak segera dirawat.

Bagaimana simptom strok berbeza dengan keadaan kesihatan yang lain?

Gejala strok sering disalahpahami sebagai gejala penyakit lain. Sebaliknya, gejala penyakit lain sering dianggap sebagai gejala strok. Walau bagaimanapun, jika anda melakukannya diagnosis diri dan dapatkan rawatan yang salah untuk anda atau orang yang anda sayangi, keadaannya boleh menjadi lebih teruk.

Dari sekian banyak gejala strok yang sering disalahpahami sebagai gejala penyakit lain, sakit kepala adalah salah satunya. Sebabnya, pening boleh menjadi tanda pelbagai penyakit serius, termasuk serangan jantung, darah tinggi, meningitis, dan sebagainya.

Untuk mengetahui perbezaannya, yang perlu anda ketahui ialah pening yang disebabkan oleh strok biasanya disertai dengan gejala lain seperti muntah dan hilangnya kesedaran diri. Sakit kepala atau pening akibat strok biasanya muncul secara tiba-tiba, sementara pening atau sakit kepala seperti migrain muncul secara beransur-ansur.

Sekiranya anda merasa pening, tidak disertai dengan keadaan lain, dan tidak datang secara tiba-tiba, itu boleh menjadi tanda keadaan lain. Namun, yang pasti, anda boleh memeriksa keadaan kesihatan anda kepada doktor untuk mendapatkan diagnosis lebih lanjut.

Kaedah F.A.S.T. untuk mengetahui simptom strok

F.A.S.T. adalah salah satu kaedah mudah yang boleh dilakukan oleh pesakit dan orang di sekitarnya untuk mengetahui simptom strok, sebelum pesakit dibawa ke doktor atau hospital terdekat.

Kaedah ini dapat membantu pesakit mendapatkan rawatan strok mengikut keadaannya. Rawatan strok yang paling berkesan dapat diberikan jika diagnosis strok dapat dilakukan dalam tiga jam setelah pesakit mengalami gejala strok pertamanya.

Sekiranya anda merasakan bahawa seseorang di sekitar anda mengalami simptom strok, bertindak cepat dan gunakan kaedah F.A.S.T. untuk meramalkan kehadiran simptom strok pada orang itu. Kaedah ini boleh dilakukan dengan cara berikut.

F — Muka: Tanya orang itu tersenyum. Perhatikan apakah satu sisi wajahnya kendur dan tidak terangkat.

A — Senjata: Minta orang itu mengangkat kedua tangan ke atas. Perhatikan sama ada salah satu tangannya jatuh dengan sendirinya.

S — Ucapan: Minta orang itu menyebut ayat mudah yang anda katakan dahulu. Perhatikan sama ada orang itu dapat mengucapkan kalimat yang sama seperti yang anda katakan, atau jika ada kata-kata yang tidak dituturkan dengan betul.

T — Masa: Sekiranya anda melihat ada gejala ini muncul, segera berjumpa doktor atau bawa dia ke hospital terdekat untuk mendapatkan rawatan.

Sekiranya perlu, catat masa anda melihat tanda-tanda pertama strok muncul. Maklumat ini dapat membantu doktor dan pasukan perubatan untuk menentukan rawatan yang paling berkesan bagi pesakit.

Apa yang perlu dilakukan apabila gejala strok berlaku

Selain menerapkan F.A.S.T. Untuk mengetahui simptom strok, anda juga perlu memperhatikan apa yang mesti dilakukan untuk membantu pesakit yang disyaki mengalami strok. Terdapat tiga perkara yang perlu dilakukan, seperti:

1. Hubungi Unit Kecemasan atau 112

Memerhatikan kehadiran gejala strok pada orang lain dan diri sendiri mungkin tidak mudah. Terutama jika anda merasa terbaring atau tidak biasa dengan penyakit yang satu ini.

Sekiranya selepas melakukan F.A.S.T. dan menganggap anda atau orang yang dekat dengan anda menunjukkan gejala strok, segera hubungi Unit Kecemasan (ER) dari hospital terdekat atau nombor perkhidmatan kecemasan Indonesia, 112.

2. Catat kali pertama gejala strok muncul

Sekiranya anda atau orang yang dekat dengan anda mengalami simptom strok, catat seberapa banyak masa gejala tersebut muncul. Ini akan sangat berpengaruh dalam menentukan jenis rawatan bagi pesakit.

Kerana, pengaktif plasminogen tisu (tPA), ubat strok yang berfungsi memecah gumpalan darah, dapat menghentikan gejala jika diberikan kepada pesakit dalam waktu 4,5 jam setelah gejala awal muncul.

Selain itu, terapi endovaskular yang biasanya digunakan untuk rawatan strok iskemia juga dapat mengobati aneurisma atau saluran darah yang membesar dan pecah, menyebabkan tekanan pada otak.

Terapi endovaskular paling berkesan jika dilakukan dalam 24 jam dari gejala pertama muncul. Tidak menghairankan, masa munculnya gejala awal sangat penting dan menentukan pilihan rawatan untuk pesakit.

3. Beri CPR

Sebenarnya, kebanyakan pesakit strok tidak memerlukan pertolongan bantuan pernafasan (CPR). Namun, jika orang yang paling dekat dengan anda tiba-tiba menjadi tidak sedarkan diri, periksa nadi dan pernafasannya. Sekiranya denyut nadi tidak dapat diraba dan dada pesakit tidak berdengung (tidak bernafas), hubungi perkhidmatan kecemasan (112) dan mulakan CPR sementara menunggu ambulans tiba.

Anda juga boleh meminta pegawai perkhidmatan kecemasan untuk membimbing anda melalui telefon supaya anda dapat mentadbir CPR. CPR biasanya dilakukan dengan menekan dada pesakit berulang kali dalam kedudukan tertentu.

Apa yang tidak perlu dilakukan semasa menolong pesakit strok

Selain perkara yang harus anda lakukan, ada juga perkara yang tidak boleh anda lakukan jika anda atau orang yang dekat dengan anda mengalami gejala strok, seperti:

1. Jangan biarkan pesakit tidur

Penghidap strok sering mengantuk secara tiba-tiba ketika strok pertama berlaku. Sebenarnya tidak ada larangan khas bagi pesakit strok untuk tidur. Malangnya, rawatan yang diberikan biasanya sangat sensitif pada masa.

Oleh itu, semasa mengambil ubat strok, pesakit tidak disarankan untuk tidur. Malah, pesakit juga tidak disarankan untuk menghubungi doktor terlebih dahulu kerana dalam keadaan seperti ini, terus ke Unit Kecemasan adalah perkara yang harus dilakukan.

2. Jangan beri ubat dan makanan dan minuman

Terdapat dua jenis strok, iaitu strok iskemia dan strok hemoragik. Strok iskemia disebabkan oleh penyumbatan saluran darah. Sementara itu, strok hemoragik disebabkan oleh pecahnya saluran darah.

Menurut Penn Medicine, pesakit strok sering mengalami strok jenis iskemia. Namun, jika tidak, pesakit mungkin mengalami stroke hemoragik. Pesakit stroke hemoragik tidak boleh mengambil aspirin.

Malangnya, anda atau orang yang dekat dengan anda mesti menjalani prosedur diagnosis strok terlebih dahulu untuk mengetahui jenis strok yang anda alami. Itulah sebabnya anda tidak dinasihatkan untuk mengambil atau memberi ubat kepada pesakit.

Pesakit strok yang belum mendapat rawatan dari doktor juga tidak disarankan untuk mengambil makanan atau minuman. Sebabnya, strok boleh mempengaruhi kemampuan menelan pesakit.

3. Jangan memandu kenderaan atau menggunakan kereta persendirian

Sekiranya anda ingin mengambil orang tersayang yang disyaki mengalami strok, elakkan memandu kenderaan persendirian. Terutama jika anda sendiri mengalami simptom strok. Lebih baik menghubungi perkhidmatan kecemasan (112) atau Unit Kecemasan (ER) dari hospital terdekat untuk dijemput dengan ambulans.

Perkhidmatan kecemasan dapat membantu memberikan rawatan yang menyelamatkan nyawa pesakit, sehingga sekurang-kurangnya pesakit tiba di UGD. Anda juga tidak disarankan untuk memandu kenderaan persendirian apabila anda mengalami simptom strok kerana dikhuatiri gejala tersebut akan bertambah buruk ketika dalam perjalanan.

Mengetahui bahawa diri anda atau orang yang dekat dengan anda mengalami gejala strok bukanlah pengalaman yang menyenangkan. Sebenarnya, anda mungkin merasa terkejut dan tidak tahu apa yang harus dilakukan.

Namun, ingat beberapa langkah yang disebutkan di atas, dan juga elakkan langkah-langkah yang tidak boleh diambil. Dengan cara itu, anda juga telah membantu menyelamatkan diri dan orang-orang terdekat anda untuk mendapatkan rawatan terbaik.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found