Semua Tentang Otak Kecil: Kedudukan, Fungsi, dan Gangguan yang Boleh Berlaku

Adakah anda tahu betapa besarnya otak manusia? Rata-rata otak manusia dewasa beratnya sekitar 1.4 kilogram manakala panjangnya kira-kira 15 sentimeter. Sama dengan ukuran dua kepalan dewasa. Cukup besar, bukan? Tetapi walaupun kelihatan seperti keseluruhan yang padat, otak terdiri dari beberapa bahagian yang menyokong. Salah satu bahagian otak yang mempunyai peranan yang sangat penting adalah otak kecil. Apa fungsinya?

Di manakah terletaknya otak kecil (otak kecil)?

Pandangan sisi otak (sumber: day-eye)

Cerebellum terletak di belakang kepala, di bawah serebrum. Cuba pegang belakang kepala anda. Cerebellum terletak tepat di bahagian atas tengkuk.

Menariknya, walaupun dijuluki cerebellum, cerebellum cukup besar ketika diregangkan. Hampir keseluruhan isipadu otak terdiri daripada lapisan bahan kelabu yang sangat tipis dan tebal, yang disebut folium.

Apabila gegelung folium tidak dibungkus, anda akan menemui lapisan tisu saraf sepanjang 1 meter dan tebal 5 sentimeter. Luas permukaan boleh mencapai 500 cm persegi.

Fungsi cerebellum

Cerebellum sangat kecil dan padat. Ia hanya mengisi 10% dari jumlah keseluruhan otak, tetapi merupakan rumah bagi lebih dari 50% jumlah neuron di otak. Ini menjadikan otak kecil bahagian otak yang paling cepat berfungsi.

Kawal pergerakan

Bergerak sebenarnya adalah proses yang rumit. Terdapat banyak otot dan saraf yang terlibat untuk melakukan satu pergerakan sederhana. Contohnya, berjalan, berlari, untuk membuang bola.

Nah, peranan utama otak kecil adalah kawalan pergerakan (kawalan motor). Cerebellum tidak memulakan atau membuat pergerakan, tetapi menyokong fungsi koordinasi anggota badan, ketepatan pergerakannya, dan waktu pergerakan yang tepat. Cerebellum memastikan bahawa tubuh benar-benar bergerak mengikut apa yang diperlukan.

Cerebellum akan menerima isyarat dari pusat deria utama di tulang belakang dan bahagian otak yang lain, kemudian memproses isyarat ini untuk menyempurnakan aktiviti motor tubuh.

Kekalkan keseimbangan dan postur badan

Cerebellum mempunyai sensor khas untuk mengesan keseimbangan. Ini adalah otak kecil yang akan menghantar isyarat ke badan untuk menyesuaikan pergerakan sehingga tidak jatuh.

Ringkasnya, tanpa otak kecil anda, mustahil untuk menjaga keseimbangan ketika duduk, berjalan, atau berdiri.

Oleh itu, apabila cerebellum terganggu, misalnya kerana minum alkohol dalam jumlah besar, anda akan merasa lebih sukar untuk mengatur pergerakan dan menjaga keseimbangan badan.

Belajar pergerakan baru

Cerebellum membantu tubuh mempelajari pergerakan yang memerlukan latihan berulang dan teknik khas. Contohnya, menunggang basikal, membuang bola keranjang di gelung, atau berenang.

Pada mulanya, anda pasti tidak boleh langsung, bukan? Ia memerlukan proses bereksperimen dengan pergerakan sehingga sempurna. Proses menyempurnakan pergerakan ini adalah peranan otak kecil.

Cerebellum akan menyimpan proses percubaan dan kesalahan yang telah dilakukan sebelumnya, untuk kemudian memberikan arahan untuk anggota badan yang perlu digerakkan sesuai dengan ingatan.

Dengan proses ini, anda mempunyai kawalan pergerakan yang lebih baik untuk melakukan manuver tertentu.

Mengatur pergerakan mata

Bukan hanya fungsi anggota badan yang diatur oleh otak kecil, pergerakan bola mata anda juga.

Di belakang bola mata terdapat banyak otot yang dapat membuat anda kelihatan kiri dan kanan dan atas dan bawah. Semua otot dan saraf di bola mata diatur oleh cerebellum sehingga pergerakannya benar-benar sesuai dengan yang diinginkan.

Apakah akibatnya jika cerebellum terganggu?

Fungsi utama otak kecil adalah untuk mengatur pergerakan. Itulah sebabnya kerosakan atau gangguan pada otak kecil akan mengakibatkan gangguan pergerakan, keseimbangan, postur, dan pembelajaran motorik. Anda menjadi mudah goyah atau jatuh, melambatkan pergerakan, gegaran / gegaran, dan bahkan lumpuh.

Selain mengatur pergerakan, otak kecil juga kurang lebih terlibat dalam beberapa fungsi kognitif seperti memusatkan perhatian dan bahasa dan mengatur tindak balas ketakutan dan kesenangan.

Kemudian gejala atau tanda lain yang boleh berlaku ketika cerebellum terganggu adalah:

 • Kekurangan kawalan dan koordinasi otot.
 • Kesukaran berjalan dan bergerak.
 • Ucapan kabur atau kesukaran bercakap.
 • Pergerakan mata yang tidak normal.
 • Sakit kepala.

Terdapat banyak penyebab gangguan otak kecil:

 • Ataxia
 • Pendarahan otak
 • Tamparan tumpul.
 • Keracunan
 • Jangkitan
 • Kanser

Pastikan otak kecil anda sihat

 • Lindungi kepala. Semasa memandu atau dalam keadaan yang memerlukan topi keledar, pakai dengan betul untuk mengurangkan risiko kecederaan pada otak kecil.
 • Berhenti merokok. Merokok meningkatkan risiko strok dengan menebalkan darah dan meningkatkan tekanan darah
 • Hadkan penggunaan alkohol. Minum sebilangan besar minuman keras secara langsung akan merosakkan otak kecil.
 • Latihan: Bersenam secara teratur dapat melancarkan saluran darah di otak dan mengurangkan risiko strok.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found