Penyakit Parkinson: Gejala, Punca, Untuk Rawatan

Definisi penyakit Parkinson

Apakah penyakit Parkinson?

Definisi penyakit Parkinsonpenyakit Parkinson) adalah gangguan sistem saraf progresif yang mempengaruhi pergerakan badan. Disebut progresif, kerana penyakit ini berkembang secara beransur-ansur dan bertambah buruk dari masa ke masa.

Gangguan ini berlaku apabila sel-sel saraf di satu bahagian otak mati sehingga tidak menghasilkan cukup dopamin, bahan kimia otak yang berperanan dalam mengawal pergerakan otot. Akibatnya, kawalan pergerakan otot menurun, menyukarkan penderita untuk berjalan, bercakap, dan mengalami masalah keseimbangan dan koordinasi.

Penyakit Parkinson adalah penyakit yang tidak dapat disembuhkan sepenuhnya. Walau bagaimanapun, pelbagai pilihan ubat dan rawatan dari doktor dapat dilakukan untuk membantu melegakan gejala untuk menyokong kualiti hidup yang lebih baik. Sebabnya, walaupun penyakit ini tidak membawa maut, komplikasi penyakit ini boleh menjadi sesuatu yang serius.

Seberapa biasa penyakit ini?

NHS mengatakan dianggarkan sekitar 1 dari 500 orang di dunia menghidap penyakit Parkinson. Sebilangan besar penghidap mula mengalami gejala ketika berumur lebih dari 50 tahun. Walau bagaimanapun, kira-kira 1 dari 20 orang dengan keadaan ini pertama kali mengalami gejala sebelum usia 40 tahun.

Penyakit ini menyerang lelaki sekitar 50 peratus lebih banyak daripada wanita. Anda boleh mencegah penyakit ini dengan mengurangkan faktor risiko yang ada. Bincangkan dengan doktor anda untuk maklumat lebih lanjut.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found