Ubat Selsema Paling Kuat Yang Boleh Dibeli di Farmasi •

Selsema adalah penyakit yang sangat menular yang disebabkan oleh virus. Cara penularan selesema sangat mudah, jadi penanganan dan rawatan yang tepat diperlukan untuk mengatasinya. Berita baiknya, terdapat banyak pilihan ubat selesema yang paling berkesan yang dapat membuat anda cepat sembuh, termasuk ubat yang boleh dibeli di farmasi tanpa preskripsi doktor.

Pilihan ubat selesema yang paling berkesan di farmasi

Ramai orang tidak segera merawat gejala selesema kerana mereka menyangka penyakit ini dapat sembuh dengan sendirinya. Walaupun kelihatan ringan, selesema sebenarnya memerlukan rawatan yang tepat.

Jika tidak, selesema boleh menjadi lebih teruk dan membuat anda tidak dapat pergi ke sekolah, bekerja, atau melakukan pelbagai aktiviti harian. Sebenarnya, beberapa jenis selesema berpotensi menyebabkan bahaya jika tidak ditangani dengan betul.

Nasib baik, terdapat banyak ubat selesema di kaunter yang boleh membantu anda pulih dengan cepat. Ubat-ubatan di bawah juga boleh didapati di kedai ubat atau pasar raya yang berdekatan dengan rumah anda.

1. Parasetamol

Paracetamol bukan ubat selesema yang paling berkesan, tetapi dapat membantu melegakan gejala yang menyertai selesema. Biasanya, orang yang mempunyai selesema akan mengalami serangkaian gejala, seperti demam, sakit kepala, dan sakit badan atau sakit. Paracetamol dapat membantu melegakan gejala ini.

Ubat ini cenderung selamat dan berkesan untuk semua orang, termasuk kanak-kanak, orang dewasa, wanita hamil, dan ibu yang menyusui. Tetapi, jika anda mengambil ubat lain, lebih baik berjumpa doktor terlebih dahulu.

2. Ibuprofen

Sama seperti parasetamol, ibuprofen juga merupakan salah satu ubat yang paling berkesan untuk mengurangkan demam dan melegakan sakit ringan hingga sederhana akibat selesema. Anda boleh membeli ubat ini tanpa preskripsi doktor.

Ibuprofen adalah ubat anti-radang nonsteroid (NSAID). Ubat ini berfungsi dalam dua cara. Pertama, ibuprofen berfungsi untuk menghalang pengeluaran sebatian kimia tertentu yang menyebabkan keradangan dan kesakitan. Kedua, ubat ini mengurangkan keradangan di dalam badan sehingga mempercepat proses penyembuhan.

3. Antihistamin

Ubat sejuk lain yang boleh anda beli di farmasi adalah antihistamin. Antihistamin adalah ubat selesema yang paling berkesan jika gejala selesema yang muncul juga diperburuk oleh alahan. Antihistamin berguna untuk melegakan hidung berair, tekak gatal, mata berair atau bersin.

Chlorpheniramine dan brompheniramine adalah dua contoh antihistamin over-the-counter. Penting untuk mengetahui bahawa kedua-dua ubat anti-hitam ini boleh menyebabkan rasa mengantuk. Pastikan anda tidak mengendalikan mesin atau memandu kenderaan setelah mengambil ubat ini sehingga kesan sampingan yang mengantuk hilang.

Sebagai alternatif, anda boleh mengambil antihistamin jenis lain, seperti fexofenadine, loratadine, dan cetrizine yang tidak membuat anda mengantuk. Beberapa ubat antihistamin dapat berinteraksi dengan ubat tertentu. Itulah sebabnya, berjumpa doktor terlebih dahulu sebelum membeli ubat selesema ini di farmasi jika anda mempunyai sejarah penyakit buah pinggang, hati, dan asma.

4. Dekongestan

Kesesakan hidung akibat selesema menjadikannya sukar untuk bernafas dengan bebas. Kesesakan hidung akibat selesema disebabkan oleh saluran darah di sinus menjadi radang dan membengkak. Ditambah dengan pengeluaran lendir yang berlebihan, ini menjadikannya lebih sukar untuk bernafas.

Berita baiknya ialah anda boleh membeli ubat selesema dekongestan di farmasi tanpa preskripsi doktor. Ubat sejuk ini berfungsi untuk mengurangkan bengkak pada saluran hidung dan mengurangkan pengeluaran lendir sehingga anda dapat bernafas dengan lebih mudah.

Ubat selesema di farmasi tersedia dalam pelbagai persediaan yang merangkumi pil, tablet, sirap, dan semburan hidung. Pseudoephedrine dan phenylephrine adalah jenis dekongestan yang dapat digunakan sebagai ubat selesema yang paling berkesan.

Namun, berhati-hati. Sama seperti ubat lain, dekongestan juga mempunyai kesan sampingan yang harus diperhatikan. Kesan sampingan dekongestan berkisar dari ringan hingga teruk. Mengantuk, pening, mulut dan tekak kering, sakit perut, sembelit, dan sukar tidur adalah beberapa kesan sampingan ringan dari dekongestan.

5. Ekspektoran

Selain kesesakan hidung, selesema juga dapat memicu batuk dengan kahak. Jadi, ubat selsema yang paling berkesan untuk merawat batuk dan simptom selesema adalah ekspektoran.

Ubat ekspektoran berfungsi mencairkan lendir di tekak ketika selesema dan batuk menyerang. Selain itu, ubat ini dapat menipiskan kahak yang mengelilingi paru-paru sehingga lebih mudah dikeluarkan.

Ubat ekspektoran mengandungi guaifenesin yang berfungsi untuk meningkatkan kandungan air dalam lendir dan menipisnya. Guaifenesin juga berfungsi untuk membuat anda batuk sehingga lebih mudah untuk mengeluarkan kahak.

Ubat ekspektoran boleh didapati dalam persediaan sirap atau tablet. Anda boleh mengambil ubat ini sebelum atau selepas makan mengikut arahan penggunaan yang tertera pada label pembungkusan. Setelah mengambil ubat, anda disarankan minum banyak air. Pengambilan cecair yang mencukupi dapat membantu melonggarkan kahak dan membersihkan saluran udara anda.

Ubat selesema yang paling berkesan adalah antivirus

Masih banyak orang yang berpendapat bahawa antivirus dan antibiotik untuk selesema adalah dua jenis ubat yang sama. Sebenarnya, kedua-duanya berbeza. Antibiotik adalah ubat untuk membunuh bakteria. Sementara antivirus adalah ubat untuk membunuh virus.

Penyebab selesema adalah jangkitan virus influenza. Jadi, ubat selsema yang paling berkesan sebenarnya antivirus atau antivirus, bukan antibiotik. Ubat antivirus berfungsi dengan menghalang pertumbuhan virus di dalam badan sehingga tidak menimbulkan gejala yang lebih teruk.

Ubat antivirus memerlukan preskripsi doktor. Anda hanya boleh membelinya di farmasi dengan menebus preskripsi. Jenis ubat ini tidak dijual secara bebas di gerai, farmasi, atau pasar raya besar.

Terdapat pelbagai jenis antivirus yang boleh diresepkan oleh doktor untuk merawat selesema. Oseltamivir, peramivir, zanamivir, baloxavir, rimantadine, dan amantadine adalah beberapa pilihan antivirus yang sering diresepkan oleh doktor sebagai ubat selesema yang paling berkesan.

Agar ubat berfungsi dengan lebih berkesan, antivirus mesti diberikan sekurang-kurangnya 48 jam (2 hari) setelah munculnya gejala selesema. Apabila diberikan pada waktu yang tepat, ubat antivirus dapat mempercepat waktu pemulihan.

Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) di laman web rasminya mengatakan bahawa semakin cepat antivirus diberikan, semakin baik. Terutama bagi orang yang pernah mengalami selesema yang teruk dan berisiko tinggi mengalami komplikasi selesema yang serius.

Selain menetapkan ubat antivirus, doktor anda mungkin meminta anda untuk mendapat suntikan selesema. Gabungan kedua rawatan ini dianggap berkesan untuk membantu meningkatkan sistem imun pesakit terhadap jangkitan.

Apa yang harus diberi perhatian sebelum menggunakan ubat antivirus

Walaupun dinobatkan sebagai cara paling berkesan untuk merawat selesema atau selesema, penting untuk memahami bahawa pelbagai antivirus ini masih berpotensi memberi kesan sampingan. Beberapa kesan yang sering diadukan adalah mual, muntah, sakit perut, dan cirit-birit.

Di samping itu, peraturan pengambilan dan dos ubat antivirus untuk merawat selesema mungkin berbeza bagi setiap orang. Doktor akan menetapkan ubat mengikut umur dan keadaan keseluruhan pesakit. Dengan kata lain, jenis ubat yang akan digunakan dalam fasa pencegahan dan rawatan selesema mungkin berbeza.

Pastikan anda berunding dengan doktor anda dan memahami dengan jelas cara mentadbir ubat sebelum mengambil ubat sejuk.

Adakah selesema boleh dirawat dengan bahan semula jadi?

Walaupun terdapat banyak pilihan ubat-ubatan selesema yang dijual bebas di pasaran, sebilangan orang lebih suka menggunakan ubat selesema dari bahan semula jadi kerana ia dianggap lebih selamat dan mempunyai kesan sampingan yang minimum.

Pada dasarnya, bahan semula jadi ini tidak menyembuhkan selesema secara langsung. Hingga kini tidak ada bukti saintifik yang kuat yang membuktikan bahan semula jadi mampu melawan virus selesema.

Walau bagaimanapun, para pakar percaya bahawa bahan aktif yang terkandung dalam ramuan tertentu dapat membantu melegakan gejala selesema, seperti membersihkan hidung dan tekak.

Recent Posts