9 Khasiat Vitamin C yang Hebat untuk Tubuh |

Ketika selesema menyerang, pengambilan suplemen vitamin C sering menjadi pilihan pertama untuk mengekalkan sistem ketahanan badan. Vitamin C memang boleh dipercayai untuk mencegah penyakit. Namun, tahukah anda bahawa vitamin C mempunyai pelbagai faedah?

Manfaat kesihatan vitamin C

Pembentukan tisu dan sistem pertahanan badan memerlukan pengambilan pelbagai jenis vitamin dan mineral. Salah satu vitamin penting yang menyokong fungsi tubuh adalah vitamin C, juga dikenal sebagai asid askorbik.

Vitamin C (nama lain untuk asid askorbik) tergolong dalam kumpulan vitamin larut air. Tubuh tidak dapat menghasilkan dan menyimpan vitamin C dengan sendirinya. Oleh itu, anda perlu memenuhi keperluan vitamin C harian anda dari pengambilan makanan.

Pengambilan vitamin C yang mencukupi dapat melindungi tubuh daripada penyakit. Namun, ini bukan satu-satunya manfaat vitamin C. Nutrien yang serupa dengan buah-buahan ini juga bermanfaat untuk tisu kulit, peredaran darah, dan saraf otak.

Berikut adalah pelbagai faedah yang anda dapat dari vitamin C.

1. Meningkatkan daya tahan

Vitamin C membantu meningkatkan imuniti dengan mendorong pengeluaran sel darah putih yang disebut limfosit dan fagosit. Sebagai antioksidan, vitamin ini juga melindungi sel-sel imun dari kerosakan radikal bebas.

Selain itu, vitamin C membantu menguatkan pertahanan kulit. Kulit bukan sahaja melindungi tubuh dari udara dan persekitaran. Organ terbesar tubuh manusia juga menolak bakteria, kulat, dan mikroba lain yang menyebabkan penyakit.

2. Menjaga kulit sihat dan tegas

Vitamin C boleh didapati di lapisan kulit dan kulit epidermis. Ini kerana vitamin C mempunyai manfaat dalam menjaga kulit yang sihat. Nutrien ini mendorong penghasilan kolagen dan melindungi sel kulit daripada kerosakan.

Kolagen adalah protein utama yang membentuk struktur kulit anda. Pengeluarannya dapat menurun kerana penuaan dan radikal bebas dari persekitaran. Vitamin C inilah yang akan membantu mengekalkan pengeluaran kolagen agar kulit sentiasa sihat.

3. Mencegah anemia kekurangan zat besi

Anemia kekurangan zat besi adalah penyakit yang berlaku apabila sel darah merah tidak memiliki cukup zat besi. Sebenarnya, sel darah merah memerlukan zat besi untuk mengikat oksigen dan mengedarkannya ke seluruh badan.

Anda boleh mencegah keadaan ini dengan memenuhi keperluan vitamin C. Asid askorbik berfungsi dengan meningkatkan penyerapan zat besi, terutama dari sumber tumbuhan di mana zat besi lebih sukar diserap oleh badan.

4. Membantu mengawal tekanan darah

Sekiranya anda menghidap darah tinggi, cuba tambahkan makanan yang kaya dengan vitamin C ke menu harian anda. Sebabnya, pelbagai kajian menunjukkan bahawa pengambilan vitamin C dapat membantu menurunkan tekanan darah, bahkan pada pesakit hipertensi.

Menurut jurnal pada The American Journal of Clinical Nutrition , suplemen vitamin C dapat mengurangkan tekanan darah sistolik sebanyak 4.9 mmHg (milimeter merkuri) dan diastolik sebanyak 1.7 mmHg. Untuk lebih optimum, seimbangkan dengan mengurangkan pengambilan garam.

5. Menurunkan kolesterol

Vitamin C mempunyai faedah untuk orang yang mempunyai kolesterol tinggi. Beberapa kajian sebelumnya mendapati bahawa pengambilan 500 miligram vitamin C sehari dapat mengurangkan kadar kolesterol LDL dan trigliserida.

LDL ( lipoprotein berketumpatan rendah ) dan trigliserida adalah kolesterol 'buruk' yang boleh mencetuskan pembentukan plak pada saluran darah. Vitamin C membantu mencegahnya dengan menjaga tahap keduanya terkawal.

6. Membantu mencegah penyakit gout

Gout disebabkan oleh kadar asid urik yang tinggi dalam darah. Asid urik kemudian membentuk kristal pada sendi, menyebabkan rasa sakit dan bengkak. Menariknya, asid askorbik berpotensi untuk mencegah keadaan ini.

Menurut satu kajian, pengambilan suplemen vitamin C selama 30 hari dapat menurunkan kadar asam urat dalam darah secara drastik. Sebenarnya, orang yang kerap mengambil suplemen vitamin C mempunyai risiko 44% lebih rendah terkena gout.

7. Menurunkan risiko penyakit kronik

Vitamin C mempunyai faedah sebagai antioksidan semula jadi. Antioksidan adalah bahan yang melindungi pelbagai sel tubuh dari kesan radikal bebas. Tanpa perlindungan antioksidan, sel-sel tubuh lebih rentan terhadap kerosakan atau mutasi berbahaya.

Kerosakan sel atau mutasi dapat menyebabkan sejumlah penyakit, mulai dari penyakit jantung, pengerasan arteri, hingga barah. Pengambilan vitamin C tidak secara langsung mencegah penyakit, tetapi berpotensi untuk mengurangkan risiko.

7 Makanan Sumber Antioksidan Tinggi untuk Melawan Radikal Bebas

8. Mempercepat penyembuhan luka

Asid askorbik secara tidak langsung berperanan dalam penyembuhan luka. Proses penyembuhan luka memerlukan banyak protein, salah satunya adalah kolagen. Sekiranya pengeluaran kolagen berkurang, luka akan memakan masa lebih lama untuk sembuh daripada yang sepatutnya.

Vitamin C merangsang pengeluaran, pematangan, dan pembebasan kolagen pada tisu yang cedera. Ini membantu mempercepat pembentukan tisu baru yang akan menutup luka. Dengan cara itu, luka akan sembuh lebih cepat.

9. Mengurangkan risiko penyakit mata

Pengambilan vitamin C dipercayai mempunyai manfaat untuk kesihatan mata. Salah satu kajian dalam jurnal Pangkalan Data Cochrane dari Ulasan Sistematik sebagai contoh, mendedahkan bahawa asid askorbik berpotensi untuk melambatkan proses pembentukan katarak.

Kajian lain dalam jurnal yang sama juga menyebutkan bahawa pengambilan vitamin C dan mineral membantu mencegah degenerasi makula. Penyakit ini berlaku apabila bahagian retina yang disebut macula rosak.

Dikenali sebagai vitamin untuk sistem imun, vitamin C sebenarnya mempunyai sejumlah manfaat yang mungkin tidak diketahui secara meluas. Untuk mendapatkan khasiat ini, anda hanya perlu menambahkan sumber vitamin C ke menu harian anda.

Recent Posts