Dlingo, Tanaman Herba Mirip dengan Daun Pandan Dengan Ciri-ciri Banyak: Kegunaan, Kesan Sampingan, Interaksi |

Ubat herba dlingo atau biasa disebut jeringau jarang diketahui oleh orang. Tumbuhan yang boleh dijumpai di tanah Jawa berasal dari nama Latin acorus calamus dan biasa digunakan dalam perubatan semula jadi dari China. Selain digunakan sebagai wangian, terdapat banyak kelebihan dlingo untuk kesihatan tubuh anda.

Jadi, apa tunggu lagi, mari kita lihat terlebih dahulu apakah keistimewaan dlingo ini.

Apa itu dlingo?

Tumbuhan herba ini berbentuk seperti daun pandan adalah tanaman yang mempunyai daun yang tinggi, keras, dan tajam. Walaupun terkenal sebagai ubat herba di China dan India, negara-negara tertentu melarang penggunaan dlingo sebagai ubat herba, seperti Amerika Syarikat.

Sebabnya, ada yang mengatakan bahawa dlingo mempunyai kesan karsinogenik yang dapat memicu pertumbuhan sel barah. Walau bagaimanapun, ini masih belum terbukti dengan jelas. Jadi, sebenarnya jika anda menggunakannya dalam dos yang berpatutan, maka anda boleh mendapatkan pelbagai faedah dlingo.

Kelebihan dlingo untuk kesihatan

Wangian tanaman dlingo, selain digunakan sebagai wangian badan, ternyata mempunyai kegunaan lain untuk kesihatan anda.

Namun, ada satu perkara penting yang mesti anda ingat. Di tanaman dlingo ini terdapat -asarone yang boleh menjadi toksik bagi tubuh anda. Oleh itu, anda tidak digalakkan meminum jus daun dlingo atau memakannya secara langsung.

Sekiranya anda ingin memakannya, anda boleh mengambil ekstrak dlingo. Ekstrak Dligo atau jeringau yang telah diproses, biasanya mempunyai kandungan -asarone yang lebih rendah sehingga cenderung aman.

Tetapi ingat, walaupun telah diekstrak, anda masih harus menggunakannya dalam dos yang disyorkan, ya.

1. Melegakan keradangan dan demam

Kesan topikal minyak pati dalam dlingo nampaknya dapat mengatasi rasa sakit dan keradangan pada otot dan sendi. Oleh itu, tumbuhan herba ini dapat digunakan untuk merawat sakit kepala, radang sendi, hingga gout.

Selain itu, kandungan analgesik dan antipiretik juga dapat melegakan demam, sehingga berpotensi sebagai terapi anti nyeri perubatan.

2. Merawat gangguan saraf

Selain merawat radang dan demam, manfaat lain dari dlingo adalah merawat gangguan saraf, seperti epilepsi dan autisme.

Dalam kajian dari Jurnal Pencarian Ilmiah dan Inovatif didapati bahawa tumbuhan dlingo mengandungi alpha-asarone, beta-asarone, dan eugenol. Ketiganya dipercayai mengatur sistem saraf pusat pada orang yang menderita epilepsi.

Oleh itu, tanaman dlingo kini banyak digunakan dalam rawatan epilepsi dan autisme yang mengalami gejala sawan.

3. Mengimbangkan hormon

Kandungan minyak folat dan antioksidan dalam tanaman ini juga mengatur pengeluaran hormon. Dengan baik, peraturan dan pengeluaran yang baik menjadikan hormon lebih seimbang, sehingga mood, libido, dan kitaran haid dijaga dengan baik.

Walau bagaimanapun, ingat bahawa anda mesti mengambilnya dalam bentuk ekstrak dan dos yang sesuai supaya faedah yang telah disebutkan dapat diperoleh dengan baik.

4. Membantu proses metabolik

Bagi anda yang ingin mengekalkan dan menurunkan berat badan, jeringau atau dlingo boleh menjadi jawapan anda. Cara kerjanya sama seperti ketika dlingo menghilangkan rasa sakit dan radang, meningkatkan metabolisme dan melebarkan saluran darah dapat meningkatkan peredaran darah. Oleh itu, peluh di badan lebih banyak lagi, tetapi dalam pengertian yang baik, ya.

5. Penenang

Dlingo yang telah digunakan sebagai minyak pati sebenarnya dapat meningkatkan sistem deria dan menenangkan fikiran. Oleh itu, khasiat minyak dlingo juga sering digunakan untuk mencegah serangan epilepsi dan histeria, serta mengurangkan tekanan pada tubuh.

6. Faedah lain dari dlingo

Biasanya, tanaman dlingo dimakan setelah diseduh menjadi teh suam. Nah, teh herba ini sering digunakan sebagai rawatan di China, dan digunakan untuk merawat pelbagai penyakit, seperti:

  • Asma
  • Senak
  • Gangguan ingatan
  • Selesema
  • Migrain dan sakit kepala
  • Amenorea

Tidak, tidak banyak faedah tanaman dlingo? Hanya satu perkara yang perlu anda ingat bahawa penggunaannya mestilah dalam dos yang berpatutan. Sekiranya anda mengambilnya secara berlebihan, ia akan mendatangkan malapetaka pada badan anda.

Selain itu, jika anda hamil atau menyusu, anda harus mengelakkan memakan tanaman ini kerana berpotensi menyebabkan halusinasi dan kejang.

Berapa banyak dos yang harus digunakan untuk mendapatkan faedah dlingo?

Untuk memanfaatkan sepenuhnya fitur dlingo, tentu anda harus menggunakannya secara sederhana. Pengekstrakan dlingo ini didakwa tidak mengandungi -asarone. Pengambilan Dlingo dalam had yang munasabah sekitar 100-200 mg per kilogram berat badan masih selamat untuk dimakan

  • 1100 - 2200 mg untuk orang yang beratnya sekitar 68 kg.
  • 1500 - 2900 mg untuk orang dengan berat sekitar 90 kg.
  • 1800 - 3600 mg untuk orang dengan berat sekitar 113 kg.

Kandungan -asarone dalam tanaman dlingo dapat menimbulkan keburukan kepada anda. Oleh itu, cuba tanya doktor atau pakar anda untuk mengetahui lebih lanjut mengenai dos selamat untuk keadaan dan berat badan anda.

Kesimpulannya, manfaat tanaman dlingo memang sangat banyak dan cukup mempengaruhi kesihatan anda. Walau bagaimanapun, penggunaannya mesti diawasi dan berada dalam had yang munasabah kerana terdapat unsur -asarone yang boleh menjadi toksik bagi tubuh anda.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found