Pelbagai Keadaan Berkemungkinan Yang Menyebabkan Benjolan di Kepala

Benjolan di kepala pasti boleh membuat anda risau. Lebih-lebih lagi, kepala adalah bahagian tubuh yang penting kerana organ otak di dalamnya mempunyai peranan penting dalam menjalankan semua sistem tubuh. Walau bagaimanapun, tidak semua benjolan di kepala anda berbahaya. Sebaliknya, terdapat gumpalan di bahagian penting ini yang tidak boleh dipandang rendah. Jadi, apakah kemungkinan penyebab benjolan di kepala?

Pelbagai penyebab benjolan di kepala yang mungkin berlaku

Benjolan boleh berlaku di mana-mana bahagian badan anda, termasuk kepala anda. Di kepala, benjolan ini dapat muncul di belakang, depan, atas, atau bahkan di belakang telinga anda. Kawasan penonjolan juga boleh berlaku pada kulit, di bawah kulit, atau bahkan di bawah tulang tengkorak.

Penyebab benjolan ini di kepala boleh menjadi pelbagai. Mengetahui punca ketulan ini dapat membantu anda dan doktor anda menentukan jenis rawatan yang tepat. Berikut adalah pelbagai keadaan perubatan atau penyakit yang boleh menyebabkan benjolan di kepala:

1. Kecederaan kepala

Kecederaan atau trauma pada kepala adalah penyebab benjolan di kepala yang paling biasa. Keadaan ini biasanya berlaku kerana pukulan keras atau kesan pada kepala anda, seperti ketika anda jatuh, mengalami kemalangan, kecederaan semasa bersukan, atau kekerasan fizikal.

Pada kecederaan kepala yang kecil, lebam kecil di kepala adalah tanda yang paling biasa. Ini adalah tindak balas semula jadi tubuh terhadap pendarahan di bawah kulit. Menurut Mayo Clinic, sekiranya pendarahan berlaku di satu kawasan, ia menyebabkan lebam dan bengkak (hematoma) di kawasan tersebut.

Benjolan dari kecederaan ringan di kepala bukanlah keadaan yang serius dan boleh hilang dalam beberapa hari dengan rawatan di rumah, seperti kompres. Walau bagaimanapun, kecederaan di kepala juga boleh menyebabkan benjolan besar atau bahkan pendarahan di otak, seperti pendarahan subarachnoid. Oleh itu, anda harus sedar jika benjolan di kepala anda menyebabkan gejala lain, seperti kehilangan kesedaran.

2. Folliculitis

Folliculitis adalah keadaan kulit yang disebabkan oleh keradangan folikel rambut, kantung kecil di mana rambut tumbuh. Keadaan ini biasanya disebabkan oleh jangkitan bakteria atau kulat, yang kemudian menyebabkan lebam merah atau putih kecil di sekitar folikel.

Benjolan di kulit kepala akibat folikulitis biasanya menyakitkan, sakit, dan gatal. Dalam kes ringan, benjolan ini akan hilang dalam beberapa hari dengan rawatan di rumah. Walau bagaimanapun, folikulitis juga boleh menjadi keadaan serius yang berulang kali, jadi penghidap memerlukan rawatan dari doktor, termasuk pembedahan.

3. Cyst

Kista adalah kantung berisi cecair yang tidak normal yang boleh terbentuk di pelbagai bahagian badan. Kantung ini mempunyai pelbagai jenis, tetapi apa yang boleh berlaku di kepala biasanya adalah kista dermoid dan kista tiang (sebaceous cyst). Kedua-dua jenis sista biasanya kelihatan lebam halus, kemerahan atau kuning-putih pada kulit, termasuk kepala.

Kista dermoid terbentuk apabila sel kulit permukaan bergerak lebih dalam ke kulit dan membiak. Sel-sel ini membentuk dinding sista dan mengeluarkan zat lembut kekuningan yang disebut keratin. Sementara itu, sista sebum terbentuk apabila kelenjar yang mengeluarkan minyak (sebum) tersumbat.

Kista di kepala ini secara amnya tidak menyakitkan apabila disentuh. Benjolan ini juga dapat dibiarkan tanpa rawatan, kecuali jika menyebabkan masalah kulit atau menyebabkan ketidakselesaan, seperti sakit akibat jangkitan.

4. Lipoma

Lipoma adalah gumpalan lemak yang umumnya terletak di antara kulit dan lapisan otot yang mendasari. Benjolan ini umumnya kelihatan pucat, lembut, dan dapat bergerak ketika digerakkan dengan jari. Walaupun boleh tumbuh di kepala, lipoma di kawasan ini sangat jarang dilihat.

Lipoma bukan barah dan penyebab lebam di kepala sering tidak berbahaya. Oleh itu, seseorang yang mempunyai lipoma, termasuk di kepala, secara amnya tidak memerlukan rawatan. Walau bagaimanapun, jika benjolan itu mengganggu dan menyakitkan, penyingkiran lipoma dapat dilakukan.

5. Pilomatrixoma

Pilomatrixoma adalah tumor kulit jinak (bukan kanker) yang berlaku di folikel rambut. Tumor ini biasa dan berkembang di kawasan kepala, muka, dan leher. Benjolan Pilomatrixoma biasanya kelihatan kecil dan terasa sukar disentuh.

Salah satu jenis tumor ini tumbuh dengan perlahan dan tidak menyebabkan kesakitan atau gejala lain. Walau bagaimanapun, dalam kes yang jarang berlaku, tumor ini boleh menjadi ganas atau barah (pilomatrix karsinoma). Rawatan untuk pilomatrixoma biasanya dalam bentuk penyingkiran melalui pembedahan atau pembedahan.

6. Kanser

Dalam keadaan teruk, penyebab benjolan di kepala anda boleh menjadi tumor ganas atau disebut barah. Salah satu jenis barah yang paling biasa di kawasan kepala adalah karsinoma sel basal, yang merupakan bentuk barah kulit yang paling biasa. Benjolan pada karsinoma sel basal biasanya berwarna merah jambu telus, dan kadang-kadang boleh berdarah dan menyakitkan.

Selain barah kulit, barah kepala dan leher juga sering menjadi penyebab ketulan ini, seperti barah mulut, barah kelenjar air liur, barah hidung, barah tekak, atau barah esofagus. Sementara tumor otak cenderung tidak digolongkan sebagai barah kepala dan leher. Mengenai pelbagai rawatan barah, seperti pembedahan, radioterapi, dan kaedah lain, adalah perkara biasa untuk menghilangkan ketulan di kepala kerana keadaan ini.

Keadaan benjolan di kepala yang perlu diperhatikan

Sebilangan besar lebam di kepala bukanlah keadaan yang serius dan tidak membahayakan kesihatan. Walau bagaimanapun, anda perlu menyedari beberapa keadaan yang mungkin merupakan tanda serius pada benjolan anda. Berikut adalah beberapa keadaan yang perlu anda perhatikan dan perlu segera mendapatkan rawatan perubatan untuk mengatasi:

  • Benjolan tidak hilang atau bertambah besar setelah beberapa minggu.
  • Punca ketulan tidak diketahui.
  • Benjolan semakin sakit.
  • Terdapat pendarahan teruk di bahagian kepala atau muka.
  • Pesakit mungkin kelihatan bingung, bingung, atau tidak sedarkan diri.
  • Disertai dengan gejala lain, seperti sakit kepala yang teruk, mual, muntah, kehilangan ingatan, atau perubahan mood (seperti mudah marah).
  • Berubah menjadi luka terbuka.
  • Ia tumbuh semula setelah dirawat atau dikeluarkan.

Recent Posts