Sakit Perut, Inilah 6 Kemungkinan Penyebab •

Sebilangan besar orang yang mengalami sakit dada berpendapat bahawa itu adalah serangan jantung. Manakala dalam banyak kes, sakit di dada tidak selalu berkaitan dengan jantung. Penyebab sesak dada mungkin disebabkan oleh kecederaan pada sternum atau masalah pencernaan, yang kemudiannya mempengaruhi tulang dada. Ketahui lebih lanjut mengenai penyebab sakit tulang dada yang paling biasa dalam artikel ini.

Pelbagai penyebab sakit dada

Dalam anatomi tulang, sternum adalah tulang rata yang memanjang yang terletak di tengah dada. Bahagian tulang ini dihubungkan ke tulang rusuk yang melindungi organ penting badan seperti jantung, paru-paru, perut, dan hati. Akibatnya, banyak keadaan perubatan sebenarnya tidak berkaitan dengan tulang dada tetapi menyebabkan sakit di dada anda.

1. Costochondritis

Costochondritis adalah salah satu penyebab tulang dada yang sakit. Keadaan ini berlaku apabila tulang rawan antara sternum dan tulang rusuk menjadi radang atau jengkel. Costochondritis boleh berlaku akibat osteoartritis, tetapi ia juga boleh berlaku tanpa sebab yang jelas.

Gejala costochondritis termasuk:

 • Sakit tajam di bahagian tengah dada.
 • Sakit dada ketika anda bersin, batuk, atau menarik nafas lega.
 • Rasa tidak selesa di tulang rusuk.

Costochondritis biasanya hilang selepas beberapa hari. Walau bagaimanapun, jika anda mempunyai kebimbangan tertentu mengenai keadaan ini, anda harus segera berjumpa doktor.

2. Sternum rosak

Seperti patah tulang di bahagian badan yang lain, patah sternum boleh menyebabkan kesakitan teruk di bahagian dada dan bahagian atas badan.

Penyebab yang paling biasa dari keadaan ini adalah kesan keras pada bahagian tengah dada, seperti kemalangan ketika memandu, dipukul ketika bermain sukan, terjatuh, atau melakukan aktiviti fizikal yang berisiko lain. Sekiranya tulang patah anda patah, anda perlu mendapatkan rawatan perubatan dengan segera. Ini untuk menjangkakan perkembangan risiko kecederaan lebih lanjut pada jantung dan paru-paru.

3. Kecederaan pada sendi sternoklavikular

Sendi sternoklavikular menghubungkan bahagian atas sternum ke tulang selangka (klavikula). Nah, kecederaan pada sendi ini boleh menyebabkan sakit pada sternum yang dapat memancar ke bahagian atas dada di mana sendi ini berada.

Gejala kecederaan sendi steroklavikular termasuk:

 • Merasa sakit, kelembutan, dan bengkak di bahagian atas dada atau tulang selangka.
 • Kesukaran atau kesakitan ketika menggerakkan bahu.
 • Terdapat bunyi "retak" di sekitar sendi.

4. Kecederaan pada tulang selangka

Tulang selangka berkaitan langsung dengan tulang dada anda. Oleh itu, sebarang kecederaan, kehelan, patah tulang, atau trauma pada tulang ini akan menjadikan sternum sakit. Gejala umum kecederaan tulang selangka termasuk:

 • Lebam atau benjolan muncul di tempat kecederaan.
 • Sakit yang teruk ketika anda cuba menggerakkan lengan ke atas.
 • Bengkak atau sakit di kawasan sekitar tulang selangka.
 • Terdapat suara "retak" ketika anda mengangkat tangan.
 • Kedudukan bahu yang tidak normal seperti sedikit diturunkan.

5. Otot tegang

Terdapat banyak otot yang melekat pada sternum dan tulang rusuk. Tanpa anda sedari, batuk yang teruk atau senaman yang berlebihan boleh menyebabkan otot-otot dada anda kencang. Sekiranya anda merasa sakit ketika menekan dinding dada anda, itu mungkin disebabkan oleh kecederaan atau gangguan muskuloskeletal, bukan jantung.

6. Masalah pencernaan

Sternum betul-betul di hadapan beberapa organ pencernaan utama. Itulah sebabnya, sebarang keadaan yang berkaitan dengan esofagus, perut, dan usus anda boleh menyebabkan sakit dada.

Salah satu masalah pencernaan yang sering menyebabkan sakit dada adalah pedih ulu hati, yang berlaku ketika asid perut naik ke kerongkongan. Keadaan ini biasanya berlaku setelah anda makan makanan yang menyebabkan asid perut meningkat.

Recent Posts