6 Buah yang Disyorkan untuk Gout •

Sakit badan ketika anda bangun pada waktu pagi, adalah ciri gejala gout. Sesungguhnya, penyakit ini kambuh, yang bermaksud simptom boleh berlaku pada bila-bila masa. Agar asid urik tidak berulang, anda perlu memperhatikan pilihan makanan, misalnya dalam memilih buah. Oleh itu, buah apa yang selamat untuk penghidap gout? Ayuh, lihat cadangan berikut.

Cadangan buah yang sihat untuk penghidap gout

Gout adalah sejenis radang sendi (arthritis) yang berlaku apabila kadar asid urik dalam darah sangat tinggi, menyebabkan kristal terbentuk di sekitar sendi.

Tubuh anda menghasilkan asid urik apabila memecah purin kimia. Nah, purin terbentuk secara semula jadi di dalam badan, tetapi anda juga boleh mendapatkannya dari makanan. Oleh itu, penghidap gout sangat mungkin mengalami kambuh setelah memakan makanan yang tinggi kandungan purin.

Agar tidak kambuh, penghidap gout perlu mengekalkan kadar asid urik yang normal. Caranya adalah dengan mengelakkan makanan yang mengandungi purin dan sebaliknya meningkatkan pilihan makanan yang sihat untuk gout, seperti buah-buahan.

Berikut adalah pilihan buah-buahan yang selamat bagi penghidap arthritis kerana kadar asid urik yang tinggi.

1. Kiwi

Keradangan sendi kerana adanya kristal asid urik, menyebabkan rasa sakit, bengkak, dan kemerahan pada sendi yang terjejas. Makanan yang disarankan oleh saintis untuk memerangi keradangan adalah makanan kaya antioksidan. Nah, buah kiwi adalah salah satu pilihan.

Buah kiwi kaya dengan vitamin C, yang termasuk dalam kumpulan antioksidan, dan lengkap dengan sebatian anti-radang lain, seperti lutein dan likopen. Buah masam tetapi menyegarkan ini juga mengandungi vitamin B kompleks, vitamin A, folat, dan pelbagai mineral yang diperlukan oleh tubuh anda.

Sekiranya anda makan kiwi secara berkala, anda boleh mendapatkan khasiat buah ini untuk mengelakkan gejala gout berulang. Anda boleh menikmati buah kiwi secara langsung, atau dalam bentuk salad buah, jus, dan smoothie.

2. Cantaloupe

Agar anda tidak bosan makan kiwi, anda boleh menggantinya dengan buah melon. Cantaloupe mempunyai bentuk dan rasa yang serupa dengan tembikai. Sama seperti buah kiwi, cantaloupe juga termasuk dalam senarai buah yang kaya dengan vitamin C yang baik untuk penghidap gout.

Vitamin C dapat mengurangkan kadar asid urik yang tinggi di dalam badan. Ini bermaksud, cantaloupe berpotensi membantu melegakan gejala gout berulang. Bukan hanya vitamin C, mengkonsumsi buah melon juga dapat membantu Anda memenuhi kebutuhan vitamin A, vitamin B kompleks, vitamin K, kolin, dan kalium.

3. Kumpulan buah beri

Orang yang menghidap gout perlu mengehadkan makanan yang tinggi gula. Sebabnya, makanan jenis ini mengandungi fruktosa, iaitu sejenis karbohidrat sederhana yang terdapat dalam gula meja. Nampaknya, fruktosa juga terdapat pada buah-buahan.

Fruktosa diketahui mencetuskan peningkatan kadar asid urik dalam badan. Walaupun begitu, tidak semua buah mempunyai kandungan fruktosa tinggi, misalnya kumpulan beri.

Terdapat banyak jenis beri untuk dipilih, seperti strawberi, raspberi, blueberry, atau cranberry. Kumpulan beri sama dengan buah gout lain, yang kaya dengan vitamin C dan nutrien yang menyuburkan badan.

4. Nanas, betik, mangga dan tembikai

Pilihan buah lain yang boleh anda masukkan dalam makanan ringan atau pencuci mulut untuk penghidap gout adalah mangga, betik, semangka, dan nanas. Semua buah ini biasanya anda nikmati sebagai buah.

Seperti buah-buahan yang dijelaskan sebelumnya, mangga, pepaya, semangka, dan nanas juga kaya dengan vitamin C, yang dapat melindungi tubuh, termasuk sendi anda, dari radang.

Berdasarkan kajian dalam jurnal penyelidikan bioteknologi antarabangsa, Kandungan bromelain dalam nanas dapat mengurangkan kesakitan dan keradangan pada pesakit osteoartritis.

Osteoartritis atau anda tahu kalsifikasi sendi lutut adalah jenis artritis lain. Potensi nanas juga dapat memberikan manfaat yang sama pada orang dengan jenis keradangan sendi yang lain.

5. Kumpulan buah sitrus

Bercakap mengenai buah yang kaya dengan vitamin C yang sihat untuk penghidap gout, tentunya kumpulan buah sitrus tergolong dalam kategorinya. Beberapa jenis buah sitrus yang dapat anda nikmati adalah jeruk manis, limau gedang, lemon, atau kapur.

Kandungan vitamin C dalam buah ini dapat mengurangkan tindak balas keradangan di dalam badan, yang berpotensi membantu menekan kesan keradangan yang dialami oleh penghidap gout.

Grapefruit atau oren manis, anda boleh memakannya secara langsung. Walaupun lemon dan limau, biasanya lebih selamat jika anda menggunakannya sebagai minuman. Anda hanya mengambil jus dan mencampurkannya dengan air, teh, dengan penambahan madu.

6. Ceri

Buah yang satu ini mendapat perhatian yang cukup dari para saintis mengenai manfaatnya bagi penghidap gout. Kajian 2012 dalam jurnal Artritis dan rematik menunjukkan bahawa pengambilan ceri dalam kombinasi dengan allopurinol dapat mengurangkan risiko kambuh gout sebanyak 75 peratus.

Penyelidik membuat kesimpulan bahawa ceri mengandungi antosianin yang tinggi. Anthocyanin sendiri mempunyai sifat anti-radang dengan menghalang cyclooxygenase, yang sama seperti ubat NSAID berfungsi. Kemudian, sebatian ini juga mengurangkan keradangan dengan membersihkan nitrik oksida, sebatian yang beracun (racun).

Petua untuk makan buah selamat untuk penghidap gout

Berdasarkan ulasan di atas, tentu saja, penghidap gout ingin mendapatkan faedahnya, bukan? Cuba tambahkan sebiji buah ini ke dalam makanan dan makanan ringan anda setiap hari. Walaupun sihat, tidak bermaksud anda boleh memakan buah-buahan ini secara berlebihan.

Mengonsumsi buah oren, nanas, melon, atau kiwi secara berlebihan boleh menyebabkan masalah pencernaan, seperti perut kembung, pedih ulu hati kerana sebilangan buah berasa masam, dan rasa tidak selesa di lidah.

Selain tidak berlebihan, anda juga perlu memilih keadaan buah segar, bukan buah yang dibungkus dalam bentuk gula-gula. Basuh buah di bawah air yang mengalir sebelum anda memakannya untuk menghilangkan bakteria yang mungkin melekat di permukaannya.

Makan buah secara berkala dan menjaga diet yang sihat dapat membantu melegakan gejala gout. Walau bagaimanapun, anda masih perlu berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan gout yang betul.

Recent Posts