Pemeriksaan Darah Lengkap untuk Diagnosis Masalah Kesihatan

Pemeriksaan am (kiraan darah lengkap/ CBC) adalah ujian darah yang digunakan untuk menilai kesihatan anda secara keseluruhan dan mengesan pelbagai gangguan. Pengiraan darah lengkap adalah salah satu prosedur yang dilakukan untuk mendiagnosis anemia. Selain itu, pelbagai gangguan darah lain juga dapat dikesan dengan pemeriksaan ini, seperti jangkitan dan leukemia. Lihat penjelasan mengenai pemeriksaan darah lengkap di bawah.

Apakah jumlah darah yang lengkap?

Seperti yang telah disebutkan, jumlah darah lengkap adalah sekumpulan ujian yang dilakukan untuk memeriksa setiap sel yang mengalir dalam darah, termasuk sel darah merah, sel darah putih, dan platelet (platelet).

Kiraan darah yang lengkap dapat memeriksa kesihatan keseluruhan anda dan mengesan pelbagai penyakit dan keadaan, seperti jangkitan, anemia, dan leukemia.

Doktor anda mungkin memerintahkan jumlah darah lengkap apabila anda mempunyai gejala yang disyaki berkaitan dengan sel darah.

Gejala yang boleh menyebabkan doktor anda mengesyorkan jumlah darah lengkap termasuk:

 • keletihan,
 • kelemahan, dan
 • lebam atau pendarahan yang mudah.

Berikut ini menerangkan tiga jenis sel yang dapat diperiksa dengan jumlah darah yang lengkap.

1. Sel darah merah

Sel darah merah (eritrosit) dihasilkan di sumsum tulang dan dilepaskan ke aliran darah ketika mereka dewasa.

Sel darah merah mengandungi hemoglobin, protein yang mengangkut oksigen ke seluruh badan.

Sel darah merah biasanya terdapat dalam pelbagai saiz dan bentuk. Penampilan dipengaruhi oleh pelbagai keadaan, seperti kekurangan vitamin B12 dan folat dan kekurangan zat besi.

Anemia adalah keadaan biasa yang boleh mempengaruhi sel darah merah. Oleh itu, jumlah darah yang lengkap perlu dilakukan dalam mendiagnosis anemia dan menentukan penyebabnya.

Perkara-perkara yang diperiksa semasa memeriksa sel darah merah adalah berikut.

 • Periksa jumlah sel darah.
 • Ukur jumlah hemoglobin.
 • Ukur hematokrit.
 • Indeks sel darah merah, yang merangkumi maklumat mengenai penampilan sel darah merah, seperti:
  • MCV (bermaksud isipadu korpuskular), yang merupakan ukuran purata sel darah merah
  • MCH (bermaksud hemoglobin korpuskular), iaitu jumlah purata hemoglobin dalam darah
  • MCHC (bermaksud kepekatan hemoglobin korpuskular), yang merupakan kepekatan purata hemoglobin dalam eritrosit
  • RDW (lebar taburan sel merah), iaitu pelbagai saiz sel darah merah
 • Kiraan darah lengkap juga boleh merangkumi kiraan retikulosit, yang merupakan peratusan sel darah merah muda yang baru muncul dalam sampel darah.

2. Sel darah putih

Sel darah putih (leukosit) adalah sel yang terdapat di dalam darah, sistem limfa dan banyak tisu. Leukosit adalah bahagian penting dalam sistem pertahanan badan.

Terdapat lima jenis sel darah putih yang mempunyai fungsi yang berbeza, iaitu neutrofil, limfosit, basofil, eosinofil, dan monosit.

Beberapa komponen yang diperiksa dalam jumlah darah lengkap yang berkaitan dengan leukosit adalah seperti berikut.

 • Jumlah sel darah putih.
 • Pengiraan pelbagai jenis sel darah putih (leukosit), seperti neutrofil, limfosit, monosit, eosinofil, dan basofil. Walau bagaimanapun, ini juga boleh dilakukan sebagai ujian susulan untuk mencari penyebab leukosit yang terlalu tinggi atau rendah.

3. Platelet

Platelet adalah serpihan sel kecil yang beredar di dalam darah dan mempunyai peranan penting dalam pembekuan darah yang normal.

Apabila kecederaan dan pendarahan berlaku, platelet membantu menghentikan pendarahan dengan melekat pada tempat kecederaan dan bergumpal bersama untuk membentuk palam sementara.

Ujian platelet dalam jumlah darah lengkap merangkumi yang berikut.

 • Bilangan platelet dalam sampel darah.
 • Isipadu rata-rata platelet, yang merangkumi ukuran rata-rata platelet.
 • Pembahagian platelet, yang mencerminkan ukuran platelet.

Apakah tujuan pengiraan darah lengkap?

Dipetik dari Mayo Clinic, jumlah darah lengkap bertujuan untuk:

Kaji keseluruhan kesihatan anda

Doktor anda mungkin meminta anda mempunyai jumlah darah lengkap sebagai sebahagian daripada pemeriksaan kesihatan untuk memantau kesihatan umum dan memeriksa pelbagai gangguan, seperti anemia atau leukemia.

Menentukan diagnosis

Doktor anda mungkin memerintahkan ujian darah lengkap jika anda mempunyai gejala, seperti kelemahan, keletihan, demam, radang, lebam, atau pendarahan.

Pengiraan darah lengkap dilakukan untuk mengesan punca pelbagai gejala yang anda alami.

Memantau keadaan perubatan

Sekiranya anda telah didiagnosis dengan gangguan darah yang mempengaruhi jumlah sel darah anda, seperti leukositosis atau leukopenia, doktor anda mungkin memerintahkan anda untuk menjalani ujian darah lengkap untuk memantau keadaan anda.

Pantau rawatan perubatan

Ujian darah lengkap mungkin dilakukan untuk memantau kesihatan anda jika anda mengambil ubat-ubatan yang dapat mempengaruhi jumlah sel darah anda.

Apa yang perlu disediakan sebelum melakukan ujian darah lengkap?

Sekiranya sampel darah yang akan diuji hanya untuk jumlah darah yang lengkap, anda dibenarkan makan dan minum seperti biasa sebelum menjalani ujian.

Namun, jika sampel darah digunakan untuk ujian tambahan, seperti ujian gula, anda mungkin perlu berpuasa untuk jangka waktu sebelum menjalani ujian.

Bagaimanakah jumlah darah lengkap berlaku?

Ujian darah yang paling lengkap melibatkan pengambilan sejumlah darah dari urat anda. Pekerja kesihatan akan melakukan langkah-langkah di bawah.

 • Bersihkan permukaan kulit anda.
 • Letakkan jalur elastik di kawasan yang akan disuntik agar saluran darah penuh.
 • Memasukkan jarum ke urat (biasanya di lengan atau bahagian dalam siku atau di bahagian belakang tangan).
 • Tarik sampel darah melalui picagari.
 • Tanggalkan jalur elastik dan lepaskan jarum dari urat.

Pada bayi, pengumpulan darah dalam jumlah darah lengkap biasanya dilakukan dengan mengambil sampel di tumit bayi dengan jarum kecil (lancet).

Berapakah jumlah darah lengkap yang normal?

Berikut adalah hasil kiraan darah lengkap normal pada orang dewasa.

 • Sel darah merah: 4.7-6.1 juta per mikroliter darah untuk lelaki dan 4.2-5.4 juta setiap mikroliter darah untuk wanita.
 • Hemoglobin: 14-17 gram / dL untuk lelaki dan 12-16 gram / L untuk wanita.
 • Hematokrit: 38.3% -48.6% untuk lelaki dan 35.5% -44.9% untuk wanita.
 • Sel darah putih: 3,400-9,600 sel / mikroliter darah.
 • Platelet: 135,000-317,000 / microliter untuk lelaki dan 157,000-371,000 / microliter.

Apakah maksud keputusan jumlah darah lengkap?

Kiraan darah lengkap yang berada di atas atau di bawah nombor normal dapat menunjukkan masalah kesihatan. Inilah penjelasannya.

1. Hasil pemeriksaan eritrosit, hemoglobin, dan hematokrit

Hasil ujian sel darah merah, hemoglobin, dan hematokrit saling berkaitan kerana masing-masing mengukur aspek sel darah merah.

Sekiranya keputusan ketiga-tiga ujian lebih rendah daripada biasa, anda mengalami anemia. Anemia dicirikan oleh gejala, seperti keletihan dan kelemahan.

Anemia disebabkan oleh banyak perkara, seperti kekurangan vitamin tertentu. Pelbagai penyebab ini kemudian membezakan jenis anemia.

Sementara itu, jika keputusan ketiga-tiga ujian lebih tinggi daripada biasa, anda mungkin mengalami keadaan perubatan, seperti penyakit jantung.

2. Hasil pemeriksaan sel darah putih

Kiraan sel darah putih yang rendah (leukopenia) boleh disebabkan oleh keadaan perubatan, seperti penyakit autoimun yang merosakkan sel darah putih, masalah sumsum tulang, atau barah.

Ubat-ubatan tertentu juga boleh menyebabkan keadaan ini.

Sementara itu, jika jumlah sel darah putih anda lebih tinggi daripada biasa, anda mungkin mengalami jangkitan atau keradangan.

Di samping itu, hasil ujian ini dapat menunjukkan bahawa anda menghidap sistem kekebalan tubuh atau penyakit sumsum tulang.

Jumlah sel darah putih juga dapat meningkat sebagai akibat mengambil ubat tertentu atau mengambil ubat tertentu.

3. Hasil kiraan platelet

Kiraan platelet yang lebih rendah daripada biasa (trombositopenia) atau lebih tinggi daripada biasa (trombositosis) selalunya merupakan tanda keadaan perubatan yang mendasari.

Keadaan ini juga boleh berlaku akibat ubat-ubatan tertentu.

Sekiranya bilangan platelet anda berada di luar julat normal, anda mungkin memerlukan ujian tambahan untuk menentukan punca sebenar.

Perlu diingat bahawa jumlah darah lengkap bukanlah ujian diagnostik pasti atau ujian akhir. Hasil yang ditunjukkan mungkin memerlukan tindak lanjut, atau mungkin tidak.

Doktor mungkin perlu melihat hasil ujian darah lengkap bersama dengan ujian darah lain atau ujian tambahan lain.

Dalam beberapa kes, jika keputusan anda berada di atas atau di bawah julat normal, doktor anda akan merujuk anda kepada pakar gangguan darah (ahli hematologi).

Recent Posts