Cara menghilangkan batu amandel dengan pembedahan dan ubat semula jadi

Sekiranya anda melihat bintik-bintik putih di sebelah kiri atau kanan kerongkongan anda, mereka mungkin batu amandel. Penyebab batu amandel boleh datang dari serpihan makanan, kotoran, dan bahan lain yang mengeras dengan kalsium. Dalam kes ringan, keadaan ini biasanya tidak membahayakan kesihatan. Namun, anda mungkin merasa tidak selesa kerana merasakan ada sesuatu yang tersekat di kerongkong anda.

Penyebab pembentukan batu amandel

Amandel atau amandel adalah sepasang tisu lembut yang terletak di kiri dan kanan belakang tekak.

Tisu ini berfungsi untuk mengusir bakteria dan virus yang memasuki badan melalui kerongkong. Permukaan amandel terdiri dari banyak celah dan lekukan yang disebut crypts.

Selain radang amandel (tonsilitis), ada keadaan perubatan lain yang boleh mengganggu prestasi amandel, iaitu batu amandel atau amandel.

Batu boleh bervariasi dalam ukuran dari beberapa milimeter hingga ukuran kacang. Tonsilolit berwarna putih kekuningan dan melekat pada amandel.

Dalam kajian University of Iowa dijelaskan bahawa tonsilolit terbentuk dari bakteria, serpihan makanan, kotoran, sel mati, dan bahan serupa yang terperangkap dalam kripto.

Semua kotoran ini kemudian mengumpul dan membiak.

Kotoran yang terkumpul dari masa ke masa mengendap dan mengeras dalam proses yang disebut kalsifikasi. Akhirnya, batu dengan tekstur keras terbentuk.

Tonsilolits dapat terperangkap dalam crypts dan membiak.

Terdapat beberapa keadaan dan faktor yang boleh menyebabkan batu amandel terbentuk, iaitu:

1. Kebersihan mulut yang buruk

Penjagaan kebersihan mulut dan gigi yang buruk boleh menyebabkan banyak kotoran dan bakteria terkumpul dan terkumpul pada tonsil.

2. Struktur amandel terdiri daripada banyak crypts

Walaupun begitu, anda masih berisiko mengalami penyakit ini walaupun anda rajin menjaga kebersihan mulut.

Faktor-faktor yang meningkatkan risiko pembentukan batu amandel boleh datang dari struktur amandel itu sendiri.

Tonsilolith dapat terbentuk dengan lebih mudah jika anda mempunyai amandel besar dengan banyak crypts.

Kotoran lebih mudah terperangkap dan terkumpul di amandel yang mempunyai lebih banyak lekukan dan celah. Penyebab ini boleh membuat radang amandel berulang kali.

3. Selalunya mengalami tonsilitis

Keradangan akibat jangkitan bakteria atau virus amandel dapat membuat tonsil membengkak sehingga bertambah besar.

Keadaan ini menyebabkan makanan, kotoran, dan bakteria mudah terperangkap, dan kemudian terkumpul di amandel.

Pelbagai gejala batu tonsil yang perlu diperhatikan

Pada mulanya, tonsilitis sering tidak mempunyai gejala (asimtomatik). Namun, apabila ukuran batu amandel meningkat, amandel dapat membengkak dan menyebabkan rasa tidak selesa.

Selain amandel yang bengkak, ada beberapa gejala khas yang mungkin dialami seperti:

1. Nafas berbau

Nafas berbau (halitosis) adalah gejala umum batu amandel. Satu kajian mendapati bahawa pada pesakit dengan tonsilitis kronik, mereka mempunyai sebatian sulfur di mulut mereka.

Sulfur boleh menyebabkan bau mulut.

Dari semua pesakit, 75 peratus orang dengan kandungan sebatian sulfur yang tinggi di mulut mereka mengalami radang amandel.

Bakteria dan kulat yang memakan timbunan batu mengeluarkan bahan yang membuat nafas dari mulut berbau.

2. Sakit tekak kerana bengkak

Kehadiran batu di amandel menjadikan tekak terasa kental atau sakit ketika menelan. Ada kemungkinan rasa sakit di kerongkong akan muncul ketika batu mula membesar.

Apabila tonsilitis dan radang amandel terjadi bersamaan, sukar untuk menentukan apakah sakit di tekak disebabkan oleh jangkitan atau keradangan. Nasib baik, batu empedu asimtomatik biasanya dapat dikesan dengan lebih mudah kerana adanya tonsilitis.

3. Kehadiran ketulan putih di kerongkong

Batu di amandel kelihatan seperti ketulan pepejal yang berwarna putih atau kekuningan. Benjolan itu kelihatan di bahagian belakang tekak.

Walau bagaimanapun, ada juga yang mudah dilihat, misalnya, berlaku di lipatan amandel.

Dalam kes ini, batu amandel hanya akan dilihat dengan bantuan teknik imbasan non-invasif, seperti imbasan CT atau pencitraan resonans magnetik.

4. Kesukaran menelan dan sakit telinga

Amandel bengkak kerana adanya batu, boleh menyebabkan kesukaran atau kesakitan ketika menelan makanan dan minuman.

Walau bagaimanapun, permulaan kesakitan bergantung pada lokasi atau ukuran tonsilitis. Selain sukar menelan, pesakit juga dapat merasakan sakit di telinga.

Walaupun batu yang terbentuk tidak menyentuh kawasan telinga secara langsung, tekak dan telinga mempunyai saluran saraf yang sama sehingga rasa sakit dapat merebak.

Untuk mengesahkan penyakit ini, anda perlu berjumpa lebih lanjut dengan doktor. Kemudian, doktor akan melakukan pemeriksaan untuk melihat simptomnya.

Cara menghilangkan batu amandel

Untuk membuang batu amandel, doktor perlu mengeluarkannya dari amandel. Jangan cuba mengeluarkannya sendiri dengan alat atau benda tajam.

Sekiranya anda membuang tonsilitis secara sembarangan, anda boleh merosakkan tisu amandel dan juga saluran darah di sekitarnya.

Untuk menghilangkan radang amandel, doktor akan dapat melakukan rawatan berikut.

1. Pembedahan laser tonsil

Dalam pembedahan laser ini, doktor akan menggunakan laser untuk menghilangkan batu amandel. Selepas itu, doktor akan melapisi dan memperbaiki kawasan ini (tidak membuang amandel sepenuhnya).

Pembedahan laser kurang berisiko daripada pembedahan tonsil yang lain. Pembedahan laser tonsil tidak memerlukan anestesia umum, tidak perlu membuang amandel, mengurangkan risiko pendarahan, sembuh lebih cepat dan kurang menyakitkan.

2. Operasi coblasi amandel

Kaedah membuang tonsil ini menggunakan tenaga frekuensi radio dan air garam untuk menghilangkan batu di celah-celah amandel.

Pembedahan ini juga kurang berisiko daripada tonsilektomi. Laser yang digunakan dalam operasi juga suhu rendah dan risiko seperti pendarahan juga tidak terlalu tinggi

3. Tonsillectomy (pembedahan membuang tonsil)

Walau bagaimanapun, batu amandel sukar dikeluarkan dengan kaedah ini, biasanya apabila batu itu terlalu besar dan terdapat radang amandel yang teruk.

Terutama jika keadaan ini berulang kali sehingga memberi kesan besar terhadap penurunan kualiti hidup anda.

Untuk mengatasinya, doktor boleh melakukan pembedahan membuang tonsil. Pembedahan ini juga boleh menimbulkan risiko komplikasi seperti pendarahan dan jangkitan.

Setelah amandel dikeluarkan, kemungkinan terdapat sakit teruk di kerongkong selama lebih dari 2 minggu.

Walau bagaimanapun, kebanyakan pembedahan tonsil tidak menyebabkan masalah jangka panjang dan anda masih boleh menjalani kehidupan yang sihat dan normal walaupun anda tidak lagi mengalami tonsil.

Pembedahan membuang tonsil adalah prosedur utama dan memerlukan pertimbangan yang teliti.

Oleh itu, pastikan anda berjumpa dengan doktor terlebih dahulu sama ada pembedahan tonsilektomi adalah rawatan yang tepat untuk anda.

Cara merawat batu amandel di rumah

Cara menghilangkan radang amandel di rumah hanya boleh dilakukan jika batu kecil, dan tidak menimbulkan rasa sakit. Berikut adalah beberapa petua yang boleh anda cuba:

1. Gunakan cuka sari apel

Gunakan 1 sudu cuka sari apel dan 1 cawan air suam, kemudian tekapkan tekak anda. Lakukan berkumur dengan cuka sari apel 3 kali sehari untuk melonggarkan amandel supaya batu keluar dengan mudah.

2. Dihilangkan menggunakan kapas atau jari

Sekiranya anda dapat melihat batu di amandel di kerongkong anda, anda mungkin dapat mengeluarkannya dengan jari atau kapas.

Untuk mengeluarkannya dengan jari atau kapas, anda harus berhati-hati. Sekiranya kuku jari anda menembusi amandel atau jari anda kotor, ini boleh menyebabkan jangkitan dan menjadikan batu amandel menjadi lebih besar.

3. Gargle air garam

Air garam berkumur boleh menjadi cara untuk menghilangkan radang amandel dengan mudah. Caranya, tambahkan setengah sudu teh garam ke dalam secawan air suam. Kumur cecair di kerongkong anda selama 10-15 minit.

Pelbagai Ubat Berkesan untuk Mengatasi Keradangan Tonsil, dari Semula Jadi hingga Perubatan

Cara mengelakkan batu tonsil terbentuk

Walau bagaimanapun, anda boleh mengurangkan risiko dengan menjaga kebersihan mulut dan gigi yang baik. Gosok gigi secara berkala sekurang-kurangnya dua kali sehari.

Gunakan benang gigi untuk membersihkan sisa makanan yang masih tersekat di celah gigi.

Kemudian, bersihkan seluruh mulut anda dengan ubat kumur. Utamakan berkumur di bahagian belakang tekak di mana batu amandel terbentuk.

Recent Posts