Ciri-ciri Sindrom Down pada Bayi dan Kanak-kanak yang Perlu Diperhatikan

Melahirkan bayi yang sihat dan sempurna pastinya menjadi harapan semua ibu bapa. Walaupun begitu, kadang-kadang terdapat beberapa keadaan yang menyebabkan bayi mengalami kecacatan ketika dilahirkan. Dari pelbagai jenis kecacatan kelahiran pada bayi, sindrom Down atau sindrom Down adalah salah satunya. Dalam keadaan sindrom Down, apakah ciri-ciri yang dilihat pada bayi? Untuk lebih jelas, ketahui gejala sindrom Down atau sindrom Down.

Apakah ciri-ciri sindrom Down?

Sindrom Down atau sindrom Down adalah gangguan genetik yang disebabkan apabila bayi mempunyai salinan tambahan kromosom ke-21. Keadaan kecacatan kelahiran ini menyebabkan bayi mengalami kelewatan dalam perkembangan fizikal, mental, dan intelektual bayi.

Walaupun mereka sering kelihatan serupa, sebenarnya setiap bayi dan kanak-kanak dengan sindrom Down mempunyai keadaan fizikal dan mental yang tidak selalu sama.

Sebenarnya, gejala atau ciri sindrom Down atau sindrom Down boleh berbeza bagi setiap bayi dan kanak-kanak. Pelbagai gejala atau ciri sindrom Down atau sindrom Down adalah:

Gejala atau ciri fizikal pada bayi sindrom Down

Ciri fizikal sindrom Down pada setiap bayi dan kanak-kanak memang boleh berbeza. Walau bagaimanapun, gejala umum sindrom Down adalah seperti berikut:

 • Muka dan hidung rata
 • Kepala kecil
 • Leher pendek dengan kulit berlebihan di bahagian belakang
 • Nada otot lemah atau tidak berfungsi dengan baik
 • Ukuran kepala, telinga dan mulut yang kecil
 • Mata condong ke atas dengan lipatan kulit yang memanjang dari kelopak mata atas dan meliputi sudut dalam mata (fisp palpebral)
 • Tompok-tompok putih pada bahagian mata yang berwarna (disebut bintik-bintik Brushfield)
 • Tangan lebar dengan jari pendek
 • Tangan dan kaki kecil
 • Terdapat alur dalam pada jari kaki pertama dan kedua

Di samping itu, menurut Institut Kesihatan Nasional, gejala perkembangan fizikal pada bayi dan kanak-kanak dengan sindrom Down cenderung lebih perlahan.

Ini tentunya berkadar sebaliknya dengan keadaan bayi dan kanak-kanak yang tidak mengalami sindrom Down. Contohnya, kerana keadaan nada otot anak tidak baik, bayi dengan sindrom Down pada amnya lambat mempelajari pelbagai perkembangan.

Bayi dengan sindrom Down atau sindrom Down mungkin mengalami kelewatan dalam belajar merangkak, duduk sendiri, berdiri tanpa berpegangan, untuk dapat berjalan.

Terlepas dari pelbagai kelewatan perkembangan ini, bayi dan kanak-kanak yang mengalami gejala sindrom Down masih dapat melakukan aktiviti normal.

Sebenarnya, ciri fizikal atau gejala yang dialami oleh bayi dan kanak-kanak dengan sindrom Down atau sindrom Down menjadikan perkembangannya sedikit lebih lama.

Walau bagaimanapun, pada akhirnya bayi dan kanak-kanak dengan sindrom Down masih dapat mencapai tonggak perkembangan yang optimum.

Gejala atau sifat intelektual pada bayi sindrom Down

Intelektual adalah kemampuan berfikir atau kecerdasan yang dimiliki oleh seseorang. Bayi dan kanak-kanak dengan sindrom Down atau sindrom Down biasanya mengalami tanda-tanda atau gejala gangguan kognitif dan masalah dalam berfikir.

Walau bagaimanapun, masalah kognitif ini biasanya berkisar dari tahap ringan hingga sederhana dan jarang dikaitkan dengan gangguan kognitif yang teruk.

Beberapa gejala gangguan kognitif dan tingkah laku yang biasa dialami oleh bayi dan kanak-kanak dengan sindrom Down atau sindrom Down adalah seperti berikut:

 • Masa untuk memperhatikan sesuatu cenderung tidak lama
 • Tingkah laku cenderung bersifat impulsif
 • Agak lewat belajar sesuatu
 • Pertuturan dan perkembangan bahasa bayi lebih perlahan

Secara terperinci, berikut adalah beberapa masalah yang berkaitan dengan perkembangan intelektual yang dapat dialami oleh bayi dan kanak-kanak dengan sindrom Down:

Kelewatan dalam pengembangan motor

Apabila perkembangan bayi di medan motor ditangguhkan, ia boleh mempengaruhi perkara lain. Pelbagai perkembangan motor bayi merangkumi belajar bergerak, belajar menggulung, belajar merangkak, belajar duduk, belajar berjalan walaupun agak lewat.

Dalam keadaan ini, kelewatan perkembangan motor di atas boleh mempengaruhi perkembangan kemampuan kognitif, bahasa, dan sebagainya. Sama ada pengembangan motor kasar atau pengembangan motor halus.

Kelewatan dalam pertuturan dan pengembangan bahasa

Menurut Mayo Clinic, komunikasi dan kemahiran bahasa bayi dengan sindrom Down juga dapat dihambat. Ia sama dengan perkembangan intelektual yang lain.

Bayi dan kanak-kanak dengan sindrom Down memerlukan lebih banyak masa untuk mengembangkan kemahiran pertuturan dan bahasa mereka.

Kelewatan dalam pengembangan mengenal nombor

Sebilangan besar bayi dan kanak-kanak dengan sindrom Down atau sindrom Down cenderung mengalami kesukaran untuk memahami nombor.

Tetapi sekali lagi, kelewatan dalam pengembangan kemampuan ini masih akan dapat dicapai oleh anak itu walaupun dia tidak pada usia yang sama dengan rakan-rakan seusianya.

Kelewatan dalam perkembangan memori lisan jangka pendek

Memori jangka pendek adalah sistem memori yang berkaitan dengan maklumat yang baru dipelajari untuk jangka masa yang pendek.

Ingatan jangka pendek ini membantu menyokong pembelajaran dan kemampuan kognitif bayi untuk memproses maklumat visual dan lisan.

Bayi dan kanak-kanak dengan ciri atau gejala sindrom Down cenderung lebih mampu memproses maklumat yang diperoleh secara visual daripada secara lisan.

Gejala mental pada bayi sindrom Down

Ciri atau gejala lain pada bayi dan kanak-kanak dengan sindrom Down atau sindrom Down berkaitan dengan mental.

Sebilangan bayi dan anak-anak dengan cacat lahir ini juga dapat menghadapi masalah dengan tingkah laku, kesulitan memperhatikan sesuatu dengan betul, dan menjadi tertarik dengan hal-hal tertentu.

Ini kerana bayi dan kanak-kanak dengan sindrom Down mengalami kesukaran untuk mengawal diri. Sama ada berkaitan dengan perasaan mereka sendiri atau orang lain.

Bilakah anda harus berjumpa doktor?

Kecacatan kelahiran sindrom Down pada bayi biasanya dapat didiagnosis semasa kehamilan atau selepas kelahiran.

Walau bagaimanapun, jika anda mempunyai pertanyaan mengenai kehamilan anda yang sedang berlangsung atau perkembangan anak kecil anda, sila berbincang lebih lanjut dengan doktor anda.

Tidak terkecuali jika anda melihat anak anda mempunyai satu atau lebih gejala yang berkaitan dengan sindrom Down, jangan berlengah berjumpa doktor.

Seperti yang telah dijelaskan sebelumnya, gejala atau ciri sindrom Down aka sindrom Down boleh mempengaruhi proses perkembangan bayi.

Ini termasuk perkembangan bayi dalam berfikir, bercakap, memahami sesuatu, untuk bersosial dengan orang di persekitaran mereka.

Bayi dengan sindrom Down memerlukan masa lebih lama untuk mencapai setiap tonggak perkembangan.

Namun, anda tidak perlu risau kerana bayi dan kanak-kanak dengan sindrom Down akan terus berkembang secara beransur-ansur.

Perkembangan ini biasanya berjalan seiring dengan usia, walaupun tidak pada usia yang sama dengan rakan sebaya mereka.

Anak anda dengan keadaan ini juga biasanya memerlukan bantuan tambahan untuk belajar mengembangkan kemahirannya.

Walau bagaimanapun, tanpa mengira gejala yang dialami oleh bayi dan kanak-kanak dengan sindrom Down atau sindrom Down, rawatan awal adalah kunci.

Dengan memberikan rawatan yang tepat, masalah perubatan dan pelbagai perkembangan bayi dan kanak-kanak dengan sindrom Down dapat menjadi lebih baik.

Ini juga akan membantu bayi anda untuk menjalani kehidupan yang lebih baik di kemudian hari.

Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌

Recent Posts