Kenali KB Suntikan, dari cara kerjanya, kelebihannya, hingga kekurangannya

Kontraseptif suntikan atau kontraseptif suntikan adalah salah satu yang cukup popular di Indonesia. KB adalah kontraseptif dengan tahap keberkesanan yang tinggi dalam mencegah kehamilan. Walaupun begitu, anda harus mengetahui kelebihan dan kekurangan kawalan kelahiran yang boleh disuntik terlebih dahulu sebelum memutuskan untuk menggunakannya.

Apakah KB yang boleh disuntik?

Sebelum mengetahui kelebihan dan kekurangan alat kontraseptif suntikan, lebih baik jika anda mengetahui kaedah kontraseptif ini terlebih dahulu.

Kontraseptif suntikan adalah salah satu pilihan kontraseptif yang boleh anda gunakan jika anda ingin mencegah kehamilan.

Tempoh penggunaan KB ini adalah sekitar 8-13 minggu. Biasanya, jangka masa ini bergantung pada jenis alat kawalan kelahiran suntikan yang anda gunakan.

Jadi, anda tidak perlu risau jika anda tidak menggunakan alat kontraseptif lain, seperti kondom, semasa melakukan aktiviti seksual dengan pasangan anda pada masa itu.

Tambahan, ini tentu bermanfaat bagi anda yang sering atau mudah lupa mengambil pil perancang, seperti pil kawalan kelahiran.

Ya, kelebihan kawalan kelahiran yang disuntik menjadikan anda lebih mudah untuk tidak perlu mengingat kapan mengambil pil setiap hari.

Bagaimana ia berfungsi dan jenis kawalan kelahiran yang boleh disuntik

Kawalan kelahiran yang disuntikkan diberikan dengan menyuntikkan hormon progestin ke dalam aliran darah. Anda boleh mendapatkan KB ini di klinik, pusat kesihatan, atau hospital terdekat.

Sebelum menggunakan, anda perlu mengetahui bahawa jenis atau jenis alat kontraseptif suntikan biasanya dibezakan dengan dos dan jangka masa pemberian.

Berikut adalah 2 kontraseptif suntikan yang paling biasa digunakan:

 • Suntikan kawalan kelahiran selama 1 bulan, Cyclofem atau Mesigyna.
 • Suntikan KB 3 bulan, tanda dagangan Depo-Provera.

Sekiranya digunakan dengan betul, jenis alat kawalan kelahiran ini adalah salah satu alat kontraseptif yang 99% berkesan untuk membantu mencegah ovulasi dalam tempoh subur.

Dengan cara itu, anda tidak perlu takut untuk hamil walaupun anda melakukan hubungan seks dengan pasangan.

Walau bagaimanapun, anda perlu memperhatikan jadual suntikan semula sebelum tarikh luput alat kontraseptif ini.

Sebabnya, jika suntikan terlambat, alat kontraseptif ini tidak akan berfungsi dengan berkesan sehingga anda berisiko hamil.

Siapa yang perlu mendapatkan kawalan kelahiran yang boleh disuntik?

Suntikan KB atau suntikan tidak hanya digunakan untuk mencegah kehamilan, tetapi juga berguna untuk merawat keadaan kesihatan yang berkaitan dengan kitaran haid.

Kontraseptif ini disyorkan untuk anda dengan keadaan berikut:

 • Tidak mahu mengambil pil kawalan kelahiran setiap hari.
 • Mahu atau harus mengelakkan penggunaan hormon estrogen tambahan.
 • Mempunyai masalah kesihatan tertentu, seperti anemia, sawan, endometriosis, atau fibroid rahim.

Walau bagaimanapun, tidak semua orang boleh menggunakan alat kawalan kelahiran suntikan.

Sebelum menggunakan alat kontraseptif ini, berjumpa dengan doktor anda terlebih dahulu jika anda mempunyai masalah kesihatan berikut:

 • Pendarahan faraj tidak semula jadi
 • Kanser payudara
 • penyakit hati
 • Sensitif terhadap kandungan dalam suntikan KB
 • Berisiko mengalami osteoporosis
 • Mengalami atau mengalami kemurungan
 • Mengalami atau mengalami masalah jantung

Apakah kelebihan kawalan kelahiran yang boleh disuntik?

Penggunaan alat kontraseptif suntikan mempunyai beberapa kelebihan berbanding kaedah kontraseptif lain, termasuk yang berikut:

1. Kontraseptif suntikan berkesan untuk mencegah kehamilan

Menurut Planned Parenthood, sebuah organisasi bukan untung yang menyediakan perkhidmatan kesihatan pembiakan di Amerika Syarikat, kontraseptif suntikan adalah salah satu bentuk kontrasepsi yang paling berkesan.

Sebabnya, perancangan keluarga ini dianggap 99% berkesan dalam mencegah kehamilan sekiranya dilakukan dengan betul. Hanya 3 dari 100 wanita yang dilaporkan kehilangan kehamilan setelah menggunakan alat kontraseptif ini kerana penggunaan yang salah.

Satu suntikan hormon ini dapat mencegah kehamilan selama 2-3,5 bulan (8-13 minggu). Oleh itu, anda tidak perlu bersusah payah mengingati jadual pengambilan dos atau berulang-alik untuk membeli ubat-ubatan, seperti pil kawalan kelahiran.

Anda hanya perlu pergi ke doktor setiap 3 bulan untuk mendapatkan suntikan semula kawalan kelahiran.

2. Tidak mengganggu aktiviti seksual

Manfaat lain yang juga perlu diketahui tentang penggunaan alat kontraseptif suntikan adalah bahawa anda tidak perlu risau untuk melakukan hubungan seks dengan pasangan anda.

Selagi kontraseptif ini belum habis, ia masih berkesan untuk mencegah kehamilan walaupun anda melakukan hubungan seks tanpa menggunakan kondom.

Di samping itu, dibandingkan dengan jenis kontrasepsi lain, seperti spiral KB, KB suntikan juga tidak mengganggu aktiviti seksual dengan pasangan.

Ini kerana KB suntikan tidak meninggalkan utas, seperti spiral KB (IUD).

Benang yang menggantung atau kekal di faraj kerana menggunakan alat kawalan kelahiran spiral sering kali menjadikan seks sedikit tidak selesa.

Itulah sebabnya, jika anda menggunakan kawalan kelahiran spiral, anda mungkin perlu kerap memeriksa benang IUD.

3. Kontraseptif yang disuntik adalah selamat

Bukan hanya itu, perancang keluarga yang disuntikkan juga merangkumi kontrasepsi yang selamat untuk ibu menyusu. Jadi, bagi ibu yang menyusu yang ingin menunda kehamilan, alat kontraseptif yang boleh disuntik boleh menjadi pilihan yang tepat.

Tambahan, alat kontraseptif yang disuntik ini tidak mempunyai reaksi negatif terhadap ubat lain yang anda ambil.

Jadi, anda tidak perlu risau jika anda perlu mengambil ubat tertentu untuk merawat keadaan kesihatan yang lain.

4. Bermanfaat untuk keadaan kesihatan

Manfaat lain yang mungkin juga anda rasakan ketika menggunakan suntikan kawalan kelahiran adalah bahawa ia membantu melegakan gejala berikut semasa haid:

 • Sindrom pramenstruasi (PMS).
 • Gangguan haid yang disebabkan oleh endometriosis.
 • Sakit semasa haid setiap bulan.

Selain itu, kaedah kontraseptif ini juga dapat membantu anda mengelakkan risiko barah rahim dan kehamilan ektopik.

Apakah kelemahan pil perancang yang boleh disuntik?

Malangnya, selain daripada kelebihan menggunakan alat kawalan kelahiran suntikan, terdapat juga kelemahan yang harus anda perhatikan.

Beberapa kelemahan alat kontraseptif suntikan termasuk yang berikut:

1. Menstruasi menjadi tidak teratur

Salah satu kesan sampingan penggunaan kontraseptif suntikan adalah perubahan dalam kitaran haid.

Sekiranya sebelum ini anda mempunyai kitaran haid yang normal, anda harus bersedia sekiranya kitaran anda berubah kemudian.

Kitaran haid yang mungkin anda rasakan setelah menggunakan alat kawalan kelahiran jenis ini lebih lama, lebih cepat, jumlah darahnya kurang, atau anda mungkin tidak mengalami haid sama sekali.

2. Pelbagai masalah kesihatan timbul

Terdapat pelbagai masalah kesihatan yang mungkin anda alami setelah menggunakan pil perancang ini. Walaupun yang dimaksudkan mungkin bukan masalah kesihatan yang serius, anda masih harus memperhatikannya.

Anda mungkin mengalami keadaan kesihatan berikut kerana menggunakan alat kawalan kelahiran yang boleh disuntik:

 • Sakit kepala
 • Jerawat
 • Mual
 • Sakit tulang
 • Sakit payudara
 • Keguguran rambut
 • Suasana berubah
 • Dorongan seks menurun

Keadaan ini mungkin berlangsung sekitar 3 bulan sehingga tahap progesteron sintetik habis atau keluar dari badan anda.

Kesan sampingan yang muncul mungkin juga mengalami perbezaan bergantung pada sama ada anda menggunakan alat kawalan kelahiran suntikan 1 bulan atau 3 bulan.

Menurut artikel dari Jurnal Keluarga dan Kesihatan Reproduktif , kesan kesakitan di kepala dan payudara lebih ketara pada pesakit yang menggunakan suntikan kawalan kelahiran selama 1 bulan.

Sementara itu, wanita yang menggunakan suntikan kawalan kelahiran selama 3 bulan mengalami lebih banyak kesan dalam bentuk kenaikan berat badan dan sakit tulang.

3. Memerlukan masa yang lama untuk tempoh subur kembali normal

Seperti yang dijelaskan sebelumnya, semasa penggunaan alat kawalan kelahiran ini, anda mungkin tidak mengalami kehamilan walaupun anda telah melakukan hubungan seks dengan pasangan.

Namun, jika anda ingin hamil dan kesuburan anda kembali normal, anda mungkin perlu menunggu sebentar.

Sebenarnya, anda boleh menunggu kesuburan kembali normal hingga 10 bulan atau lebih setelah menghentikan penggunaan alat kawalan kelahiran suntikan.

Selepas tempoh tersebut, anda mungkin hanya dapat mengalami kehamilan.

Oleh itu, jika anda ingin menjalani program kehamilan pada tahun berikutnya, pil perancang ini mungkin bukan pilihan yang sesuai.

4. Pertambahan berat badan

Ini mungkin salah satu kesan sampingan yang tidak anda mahukan. Ya, penggunaan alat kawalan kelahiran ini berpotensi untuk menaikkan berat badan anda.

Menurut laman web EMC, purata kenaikan berat badan setelah menggunakan suntikan kawalan kelahiran selama 1-2 tahun adalah sekitar 2-4 kg.

Tetapi, anda tidak perlu risau. Sebabnya, anda boleh mengatasi keadaan ini dengan mengimbangi penggunaan suntikan kontraseptif ini dengan diet dan senaman.

5. Tidak melindungi daripada penyakit kelamin

Walaupun ia dapat melindungi anda dari kehamilan, penggunaan alat kawalan kelahiran ini tidak dapat melindungi anda dari penyakit kelamin.

Dengan cara itu, jika anda ingin terus dilindungi dari penyakit ini, anda mungkin harus terus menggunakan kondom semasa berhubungan seks.

Menurut halaman Mayo Clinic, ada kemungkinan menggunakan suntikan kawalan kelahiran dapat meningkatkan risiko anda terkena klamidia dan HIV.

Walau bagaimanapun, hubungan antara alat kontraseptif suntikan dan risiko dijangkiti penyakit kelamin masih perlu dikaji lebih lanjut.

Pertimbangkan kelebihan dan kekurangan menggunakan alat kawalan kelahiran suntikan dengan pasangan sebelum anda membuat keputusan.

Lebih baik jika anda bertanya kepada doktor terlebih dahulu, agar doktor dapat membantu anda memilih alat kontrasepsi terbaik mengikut keadaan dan keperluan anda.

Recent Posts