Perubatan Asid Perut di Farmasi, dengan dan Tanpa Preskripsi Doktor

Pengeluaran asid perut yang berlebihan akan menyebabkan gangguan pencernaan. Ini boleh disebabkan oleh tabiat yang tidak betul atau masalah kesihatan tertentu, seperti gastritis atau GERD. Nasib baik, refluks asid dapat diatasi dengan ubat.

Ketahui jenis ubat untuk refluks asid

Walaupun diperlukan, asid perut juga boleh menyebabkan masalah apabila terlalu banyak. Cecair berasid ini jika berlebihan secara berlebihan boleh mencederakan lapisan perut, perut, dan juga esofagus.

Keadaan ini boleh menyebabkan gejala ulser, mulai dari pedih ulu hati, kembung, mual, pedih ulu hati (pedih ulu hati).pedih ulu hati), hingga mulut terasa pahit.

Bilangan gejala dan penyebabnya, tentu saja, menjadikan pilihan ubat untuk refluks asid sangat berbeza. Pentadbiran ubat akan disesuaikan dengan keadaan yang mendasari dan keparahan aduan.

Secara umum, terdapat dua jenis ubat, iaitu: di kaunter (OTC) atau tanpa preskripsi dan ubat-ubatan yang memerlukan preskripsi khas dari doktor.

Pilihan ubat asid gastrik tanpa preskripsi di farmasi

Ubat ulser biasanya diandalkan untuk mengurangkan gejala seperti pedih ulu hati dan merawat keradangan esofagus (esofagitis). Ubat OTC (di kaunter) atau dikenali sebagai ubat bebas adalah jenis ubat yang dijual tanpa preskripsi doktor.

Ubat asam perut jenis ini biasanya mudah didapati di farmasi atau di gerai. Terdapat tiga jenis ubat bebas yang boleh digunakan untuk merawat asid perut, termasuk yang berikut.

1. Antasid

Antasid adalah salah satu ubat bebas yang digunakan untuk meneutralkan asid perut. Beberapa antasid mengandungi simethicone, yang merupakan bahan yang membantu menyingkirkan lebihan gas di dalam badan.

Contoh ubat antasid ialah Mylanta®, Malox®, Rolaids®, Gaviscon®, Gelusil®, dan Tums®. Namun, pengambilan ubat antasid sahaja tidak dapat menyembuhkan kerongkong yang meradang kerana asid perut meningkat.

Penggunaan antasid yang berlebihan boleh menyebabkan kesan sampingan seperti sembelit, cirit-birit, kekejangan perut, dan kadang-kadang masalah buah pinggang. Inilah sebabnya, pastikan untuk selalu mengikuti arahan penggunaan yang tertera pada label ubat.

2. Penyekat reseptor H-2

Dadah penghalang reseptor histamin-2 (H-2) berfungsi khusus untuk mengurangkan peningkatan pengeluaran asid perut, yang boleh menyebabkan bisul. Contoh ubat jenis ini ialah cimetidine (Tagamet®), ranitidine (Zantac®), dan famotidine (Pepcid®).

Jika dibandingkan, prestasi ubat Penyekat reseptor H-2 tidak sepantas antasid. Di sisi terang, ubat Penyekat reseptor H-2 Ini boleh bertahan lebih lama di dalam badan untuk membantu meringankan aduan akibat bisul.

Penurunan pengeluaran asid perut di dalam badan boleh berlangsung sehingga kira-kira 12 jam setelah mengambil ubat ini. Terdapat dua jenis dos ubat Penyekat reseptor H-2, iaitu dos rendah yang boleh dibeli di kaunter dan dos tinggi memerlukan preskripsi doktor.

3. Perencat pam Proton (PPI)

Inhibitor pam Proton (PPI) boleh dibeli di kaunter farmasi dengan dos yang lebih kuat daripada antasid dan penyekat reseptor H2. Contoh ubat jenis ini adalah omeprazole (Prilosec®, Zegerid®) dan lansoprazole (Prevacid 24 HR®).

Ubat PPI berfungsi dengan sangat berkesan untuk mengurangkan peningkatan asid perut, terutama untuk memulihkan GERD yang merupakan salah satu penyebab bisul. Anda boleh meminta peraturan ahli farmasi untuk mengambil ubat tersebut.

Elakkan mengambil ubat ini di luar arahan yang diberikan. Selain itu, jika gejala asid perut tidak berubah setelah dua minggu mengambil ubat bebas, segera berjumpa doktor.

Ubat asid perut yang ditetapkan oleh doktor di farmasi

Sekiranya penyakit refluks asid anda tidak hilang dengan ubat-ubatan bebas, doktor anda mungkin menetapkan ubat-ubatan yang lebih berkesan untuk merawat refluks asid. Ubat asid perut dari doktor biasanya tidak jauh berbeza dengan ubat yang dijual di farmasi.

Walau bagaimanapun, dos yang terdapat dalam ubat-ubatan preskripsi ini biasanya lebih kuat daripada ubat-ubatan bebas. Contoh ubat asid perut di farmasi yang memerlukan preskripsi doktor termasuk yang berikut.

1. Penyekat reseptor H-2 dengan resipi

Penyekat reseptor H-2 yang menggunakan preskripsi secara amnya dapat melegakan pedih ulu hati dan merawat refluks asid. Contohnya ialah famotidine, nizatidine, cimetidine, dan ranitidine.

Kandungan ubat dapat menekan pengeluaran asid, terutama setelah makan. Oleh itu, ubat ini harus diminum 30 minit sebelum makan. Anda juga boleh minum ubat ini sebelum tidur untuk menekan pengeluaran asid pada waktu malam.

Ubat ini secara amnya boleh diterima oleh badan. Tetapi berhati-hatilah, apabila dikonsumsi dalam jangka panjang dapat menyebabkan peningkatan risiko kekurangan vitamin B12.

Kesan sampingan lain dari penggunaan ubat ini adalah ia boleh menyebabkan sakit kepala, sakit perut, cirit-birit, mual, sakit tekak, hidung berair, dan pening.

2. Proton pump inhibitor (PPI) mengikut preskripsi

Ubat PPI yang diperoleh melalui preskripsi doktor, biasanya mengandungi dos yang lebih tinggi daripada ubat PPI yang dijual di kaunter. Contohnya ialah esomeprazole, lansoprazole, omeprazole, pantoprazole, rabeprazole, dan dexlansoprazole.

Jenis ubat PPI dapat membantu memulihkan ulser dan penyakit yang mendasari, seperti ulser gastrik atau GERD.

Ubat ini berfungsi dengan menurunkan kadar asid perut di dalam badan serta menyekat sel-sel yang bertindak sebagai cecair penghasil asid.

PPI diambil sebaiknya satu jam sebelum makan. Walaupun ubat-ubatan ini umumnya dapat diterima dengan baik, ia juga boleh menyebabkan cirit-birit, sakit kepala, mual, dan kekurangan vitamin B12.

Itulah sebabnya, anda dinasihatkan untuk memperhatikan peraturan pengambilan ubat ini terlebih dahulu. Biasanya, ubat ini disyorkan untuk diminum semasa perut kosong atau sebelum makan.

3. Ubat penguat sfingter esofagus yang lebih rendah

Baclofen termasuk ubat antispastik dan relaksan otot yang berfungsi untuk menguatkan sfingter esofagus bawah (esofagus). Dengan meminumnya, diharapkan injap esofagus bawah dapat berehat lebih jarang.

Injap esofagus yang longgar dapat memudahkan asid perut bergerak naik ke esofagus. Pada akhirnya, keadaan ini boleh mencetuskan sensasi terbakar di dada disertai dengan rasa sakit, yang dikenali sebagai pedih ulu hati.

Pedih ulu hati biasanya sama pada orang dengan GERD, yang merupakan salah satu daripada pelbagai penyakit yang menyebabkan bisul. Walau bagaimanapun, perlu diketahui bahawa kesan sampingan bacoflen boleh menyebabkan keletihan dan loya.

4. Ubat prokinetik

Ubat prokinetik biasanya diresepkan oleh doktor untuk membantu sistem pencernaan mengosongkan lebih cepat. Di samping itu, ubat ini berfungsi untuk menguatkan otot pada injap esofagus agar tidak mudah berehat.

Jenis ubat prokinetik yang mesti diperoleh melalui preskripsi doktor termasuk bethanechol dan metoclopramide. Walaupun dipercayai berfungsi dengan berkesan untuk merawat ulser kerana asid perut, ubat ini masih mempunyai kesan sampingan.

Kesan sampingan ini termasuk mual, kemurungan, kegelisahan, keletihan, kelemahan, cirit-birit, hingga keabnormalan dalam pergerakan fizikal badan.

Sentiasa patuhi peraturan pengambilan ubat ini, dan berjumpa dengan doktor anda jika anda kerap mengambil ubat-ubatan tertentu. Sebabnya, ubat prokinetik tidak boleh diambil secara sembarangan dengan jenis ubat lain.

5. Antibiotik (ubat untuk asid perut kerana jangkitan bakteria)

Antibiotik tidak boleh diambil secara sembarangan. Itulah sebabnya antibiotik hanya boleh didapati melalui preskripsi doktor dan bergantung kepada penyebab keadaan anda.

Sekiranya penampilan ulser disebabkan oleh bakteria Heliobacter pylori, ubat antibiotik baru akan diresepkan. Sama seperti tugas antibiotik pada umumnya, sebagai ubat untuk merawat asid perut, antibiotik berguna untuk membunuh bakteria.

Contoh antibiotik sebagai ubat asid perut termasuk amoksisilin, klaritromisin, metronidazol, tetrasiklin dan levofloxacin. Jenis, dos, jangka masa penggunaan antibiotik juga akan dipertimbangkan dengan baik oleh doktor.

Dalam kes tertentu, doktor boleh menetapkan antibiotik selama dua minggu bersama dengan ubat penurun asid perut lain, seperti ubat PPI.

6. Dadah yang melindungi lapisan usus dan sistem pencernaan

Dalam kes tertentu, doktor mungkin menetapkan ubat yang berfungsi untuk melindungi lapisan usus dan sistem pencernaan.

Ubat ini disebut agen sitoprotektif, yang tugasnya adalah untuk membantu menjaga jaringan pelindung sistem pencernaan dan usus. Contoh ubat ini adalah sucralfate dan misoprostol yang hanya boleh didapati atas cadangan doktor.

Jenis ubat asid perut yang manakah harus dipilih?

Mungkin sering anda masih keliru tentang jenis ubat yang baik untuk merawat asid perut anda. Sebenarnya, ini bergantung pada seberapa kerap dan parahnya ulser perut anda.

Sekiranya gejala refluks asid anda tidak kerap atau teruk, ubat-ubatan bebas boleh membantu mengurangkan gejala refluks asid anda.

Walau bagaimanapun, jika anda telah menggunakan ubat asid over-the-counter selama lebih dari dua minggu dan tidak mengalami peningkatan gejala anda, segera berjumpa doktor. Kerana, ini sebenarnya dapat memperburuk gejala jika tidak segera diubati.

Sebilangan orang mungkin menggunakan kombinasi ubat bebas dengan ubat asid perut dari doktor. Walau bagaimanapun, ini tidak selalu dilakukan. Menggabungkan jenis ubat ini boleh menyebabkan kesan sampingan tertentu, seperti cirit-birit atau sembelit.

Oleh itu, anda dinasihatkan untuk selalu berjumpa dengan doktor terlebih dahulu untuk mendapatkan ubat terbaik untuk merawat penyakit refluks asid anda.

Penting untuk memperhatikan kemungkinan interaksi ubat

Sekiranya anda hanya mengambil satu jenis ubat asid gastrik untuk memulihkan bisul, itu mungkin tidak menjadi masalah. Walau bagaimanapun, jika terdapat beberapa jenis ubat yang diambil bersama, anda harus memperhatikan kemungkinan adanya interaksi antara ubat-ubatan tersebut.

Berikut adalah beberapa sebab mengapa penting untuk selalu mengetahui risiko interaksi sebelum mengambil sebarang jenis ubat.

  • Interaksi ubat boleh mempengaruhi cara ia berfungsi, serta mengubah tahap ubat ini dalam darah.
  • Interaksi ubat boleh meningkatkan risiko kesan sampingan dan keracunan.
  • Interaksi ubat boleh menjadikan keadaan kesihatan semasa anda lebih teruk, daripada menyembuhkannya.

Atas dasar itu, mengetahui jenis ubat apa yang boleh diambil bersama, dan mana yang tidak boleh digabungkan bersama sepertinya wajib. Kerana dengan cara itu, ia dapat mengurangkan risiko anda mengalami masalah kesihatan yang lebih teruk.

Doktor atau ahli farmasi biasanya memastikan kombinasi ubat penghilang ulser yang diberikan adalah selamat. Walau bagaimanapun, tidak ada salahnya untuk memeriksa semula dan melakukan kebiasaan ini pada semua jenis ubat yang anda mahu ambil.

Anda juga harus memberitahu doktor atau ahli farmasi anda jika anda selalu mengambil ubat bebas, termasuk vitamin, makanan tambahan, atau suplemen herba untuk merawat asid perut. Pastikan vitamin dan makanan tambahan selamat diambil dengan ubat asid perut.

Jangan teragak-agak untuk bertanya lebih lanjut dengan doktor atau ahli farmasi anda, jika anda sukar memahami arahan penggunaan yang tertera pada label ubat.

Selain itu, interaksi antara beberapa jenis ubat juga berisiko memberi kesan sampingan yang serius, mulai dari masalah kesihatan yang lebih teruk, kecederaan, hingga akibat yang membawa maut.

Walaupun begitu, sebenarnya tidak semua ubat yang diambil bersama akan selalu menghasilkan interaksi. Sebabnya, terdapat beberapa jenis ubat yang mungkin berfungsi lebih baik dalam tubuh apabila diambil bersama makanan, minuman, atau jenis ubat lain.

Cara mencegah kesan buruk dari interaksi ubat

Tindakan berikut harus diambil jika anda tidak mahu mengalami kesan buruk dari interaksi ubat.

  • Kirimkan senarai ubat-ubatan, vitamin, atau makanan tambahan yang selalu anda ambil akhir-akhir ini.
  • Beritahu doktor atau ahli farmasi anda mengenai perubahan gaya hidup yang anda buat. Contohnya, senaman, pengambilan makanan, diet, dan pengambilan alkohol.
  • Tanya doktor atau ahli farmasi anda mengenai kemungkinan interaksi ubat dengan kombinasi ubat yang anda ambil.

Risiko interaksi ubat boleh meningkat dengan bertambahnya jumlah ubat yang mesti diambil. Anda perlu berjumpa doktor atau ahli farmasi, untuk menghilangkan satu atau lebih ubat yang tidak begitu diperlukan.

Recent Posts