Trypophobia, Fobia Banyak Lubang Kecil

Sebilangan orang takut akan gelembung sabun, sarang lebah, dan lubang kecil pada spons pencuci pinggan. Ini bahkan boleh menyebabkan hati mereka berlumba-lumba dan mengeluarkan keringat. Ketakutan yang melampau ini disebut trypophobia. Anda juga boleh mengikuti ujian trypophobia untuk mengesahkan keadaan ini. Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai penyakit mental dari fobia jenis ini, lihat penjelasan lengkap di bawah.

Apa itu trypophobia?

Trypophobia atau trypophobia adalah sejenis fobia bentuk lubang yang diciptakan oleh alam atau bentuk bulat seperti gelembung. Ketakutan ini merangkumi lubang atau gelembung yang mengerumuni kulit, daging, kayu, tumbuh-tumbuhan, karang, spons, kulat, biji kering dan sarang lebah.

Goosebumps melihat gambar ini? Mungkin anda ada trypophobia

Jika ada fobia terhadap lubang-lubang kecil yang menyebabkan lubang-lubang ini, anda mungkin merasa tidak selesa dan mungkin mual jika anda perlu melihatnya. Contohnya, anda mungkin merasa jijik dan merinding ketika melihat kulit strawberi yang mempunyai banyak lubang kecil.

Apabila terpaksa melihat lubang kecil yang menyebabkan ketidakselesaan ini, penghidapnya trypophobia berfikir bahawa sesuatu yang berbahaya mungkin mengintai dari dalam lubang itu. Sebenarnya, tidak sedikit yang takut jatuh ke dalam lubang.

Dalam kes yang teruk, trypophobia boleh mencetuskan serangan panik. Oleh itu, jika anda mengalami salah satu jenis gangguan kecemasan ini, segera berjumpa doktor.

Apa simptomnya trypophobia?

Anda mungkin tidak yakin dengan diri anda sekiranya anda memilikinya trypophobia. Untuk itu, sebenarnya, anda boleh hidup ujian trypophobia untuk memastikan ada ketakutan terhadap lubang-lubang kecil ini. Namun, sebelum itu, terdapat beberapa gejala fobia yang mungkin dapat anda pelajari trypophobia, termasuk:

  • Ketakutan, tekanan, dan kegelisahan yang berlebihan ketika melihat lubang kecil.
  • Jijik kerana mual dan ingin muntah apabila melihat lubang kecil.
  • Rasa merinding setiap kali saya melihat lubang kecil dalam jumlah yang banyak.
  • Gatal ketika melihat lubang kecil.
  • Serangan panik apabila melihat lubang kecil.
  • Nafas tidak teratur dan cenderung lebih pantas apabila melihat lubang kecil.
  • Tubuh menggeletar dan mengeluarkan peluh sejuk ketika melihat lubang-lubang kecil itu.

Sekiranya anda merasakan beberapa gejala yang disebutkan di atas, lebih baik lakukannya ujian trypophobia dan berunding dengan profesional kesihatan mental yang dapat membantu merawat keadaan tersebut.

Apa yang menyebabkan trypophobia?

Fobia adalah gangguan kecemasan yang biasanya timbul kerana pengalaman buruk yang berlaku pada masa lalu. Pengalaman ini berkaitan dengan perkara, situasi, keadaan, atau objek yang ditakuti. Contohnya, fobia terhadap anjing disebabkan oleh digigit anjing pada masa lalu.

Walau bagaimanapun, fobia juga boleh berlaku kerana merasakan objek itu berbahaya, seperti fobia ular dan fobia labah-labah. Biasanya, perasaan terancam inilah yang mendasari fobia. Lalu, apa puncanya trypophobia?

1. Takut bahawa perlahan-lahan bertambah buruk

Menurut kajian yang diterbitkan dalam jurnal Psychological Science pada tahun 2013, trypophobia Ini boleh berlaku kerana rasa takut semakin teruk. Ketakutan ini membawa kepada rasa takut mempunyai penyakit kulit, atau dijangkiti penyakit tertentu yang menyebabkan corak lubang di badan.

Sekiranya berdasarkan ketakutan ini, orang yang mengalami trypophobia cenderung menunjukkan perasaan jijik dan geli ketika melihat corak lubang daripada perasaan ketakutan. Namun, rasa jijik dan kegembiraan yang dia rasakan sangat melampau sehingga membuatnya muntah.

Buih sabun juga boleh menjadi pencetus trypophobia

2. Teringatkan haiwan berbahaya

Sebab seterusnya yang menjadi penyebab fobia yang satu ini adalah corak lubang yang mengingatkan haiwan atau haiwan berbahaya. Kadang-kadang, apabila kita melihat sesuatu yang mempunyai bentuk atau corak yang serupa dengan objek lain, kita cenderung mengingat objek itu.

Nah, trypophobia juga boleh berlaku kerana corak lubang ini mengingatkan anda pada corak kulit haiwan berbisa seperti ular atau corak kulit haiwan lain yang juga berbahaya. Oleh itu, apabila anda melihat corak lubang kecil, fikiran anda membuatnya seolah-olah apa yang ada di depan mata anda adalah haiwan berbahaya atau mematikan itu.

3. Takut dijangkiti penyakit

Sebab lain yang mungkin timbul untuk kemunculan trypophobia adalah ketakutan dijangkiti penyakit ini. Ini dinyatakan oleh kajian kolaboratif antara Tom Kupfer, seorang penyelidik pascasiswazah dalam bidang psikologi di University of Kent di UK, dan pengarang bersama An Trong Dinh Le, yang merupakan doktor dalam bidang psikologi di University of Essex.

Dalam satu kajian yang diterbitkan dalam jurnal Cognition and Emotion pada tahun 2017, para penyelidik ini melaporkan bahawa kegelisahan atau panik yang kuat setelah melihat gelembung sabun atau lubang kecil pada spons pencuci pinggan mungkin berkaitan dengan ketakutan dijangkiti parasit dan penyakit berjangkit.

Sesungguhnya, banyak penyakit berjangkit menghasilkan sekumpulan nodul, lebam, atau coretan bentuk bulat rawak pada kulit. Contohnya, cacar, campak, rubela, demam berdarah, dan jangkitan parasit seperti tungau dan kutu.

Oleh itu, jika anda merasa seperti muntah, kesemutan, berpeluh sejuk, rasa tidak selesa, dan pelbagai gejala yang menyebabkannya trypophobia, lebih baik buat ujian trypophobia untuk mengesahkan keadaan anda. Sekiranya keputusan ujian menunjukkan bahawa anda mengalaminya, segera atasi dengan berjumpa doktor.

Recent Posts