Berapa Banyak Dos Yang Selamat Untuk Mengambil Ubat Penghilang Sakit?

Penghilang rasa sakit dapat merawat kesakitan dari penyakit tertentu, kecederaan, hingga pembedahan. Walau bagaimanapun, ubat ini juga mempunyai sejumlah kesan sampingan. Itulah sebabnya mengapa anda perlu memahami dos yang betul semasa mengambil ubat penghilang rasa sakit, terutamanya semasa mengambil ubat penghilang rasa sakit.

Dos selamat dari pelbagai penghilang rasa sakit

Berikut adalah beberapa jenis penghilang rasa sakit yang paling biasa dan penggunaannya yang disyorkan:

1. Parasetamol

Paracetamol digunakan untuk meredakan demam, sakit kepala, sakit haid, migrain, dan sakit badan akibat demam. Ubat ini boleh didapati dalam bentuk tablet pada dos 500 atau 665 miligram.

Dos sekali untuk orang dewasa berkisar antara 500-1,000 miligram atau sebanyak 1-2 tablet. Penghilang rasa sakit ini boleh diambil secara berkala atau hanya apabila kesakitan berlaku, bergantung kepada penyebab kesakitan dan dos yang disyorkan oleh doktor.

Jangan mengambil lebih dari 4,000 miligram parasetamol dalam jangka masa 24 jam. Sekiranya anda perlu mengambil paracetamol secara berkala atau rasa sakit tidak reda, tunggu 4-6 jam dari saat anda mengambil parasetamol sebelumnya.

2. Ibuprofen

Ibuprofen adalah ubat penahan sakit yang tergolong dalam kelas ubat anti-radang bukan steroid (NSAID). Fungsinya adalah untuk merawat kesakitan yang disebabkan oleh keradangan, seperti pada orang yang menderita arthritis atau orang yang telah cedera.

Penghilang rasa sakit ini mempunyai dos tunggal 200-400 miligram atau bersamaan 1-2 tablet. Penggunaan dalam sehari tidak boleh melebihi 1,200 miligram.

Seperti parasetamol, anda juga harus berhenti sebentar setiap kali anda mengambil ibuprofen.

Sekiranya anda mengambil ibuprofen 3 kali sehari, beri rehat 6 jam sebelum dos seterusnya. Sekiranya anda perlu mengambil 4 tablet ibuprofen, biarkan 4 jam di antara setiap pil.

3. Naproxen

Seperti ibuprofen, naproxen juga termasuk dalam kelas NSAID. Ubat ini digunakan untuk merawat pelbagai jenis kesakitan, termasuk sakit otot, sakit gigi, migrain, dan sakit haid. Selain itu, naproxen juga dapat melegakan kemerahan dan bengkak akibat kecederaan.

Dos selamat dari penghilang rasa sakit ini berbeza dari orang ke orang. Secara umum, syaratnya adalah seperti berikut:

  • Kesakitan jangka pendek seperti keseleo atau sakit otot diberi dos 250 miligram setiap minuman. Minum ubat ini 3-4 kali sehari jika diperlukan.
  • Kesakitan jangka panjang seperti rematik diberikan dos 500 miligram sehari. Anda boleh mengambilnya dalam satu dos sekaligus atau membaginya menjadi 2 dos 250 miligram setiap satu.
  • Bagi penghidap gout, dos pertama ialah 750 miligram. Kemudian, ubat tersebut dilanjutkan pada dos 250 miligram setiap 8 jam sehingga rasa sakit mereda.
  • Bagi wanita yang mengalami kesakitan haid, dos sekali 250 miligram. Minum ubat ini 3 kali sehari sehingga rasa sakit mereda.

4. Asid Mefenamic

Asid Mefenamic digunakan untuk merawat pelbagai jenis kesakitan, terutamanya kesakitan semasa haid dan sakit gigi. Dadah yang tergolong dalam kumpulan NSAID juga dapat merawat pendarahan berlebihan semasa haid.

Seperti penghilang rasa sakit pada amnya, asid mefenamat boleh diambil secara berkala pada dos tertentu atau hanya apabila rasa sakit berlaku. Dos tunggal untuk orang dewasa ialah 500 miligram, dengan had selamat tidak lebih dari 1,500 miligram sehari.

Asid Mefenamic dapat meningkatkan risiko masalah perut apabila diambil secara berlebihan. Oleh itu, jangan menambah dos tanpa berunding dengan doktor. Ubat ini tidak boleh diambil selama lebih dari 7 hari berturut-turut.

5. Codeine

Codeine digunakan untuk merawat kesakitan teruk akibat kecederaan atau pembedahan. Ubat ini biasanya digabungkan dengan parasetamol atau ibuprofen untuk menjadikannya lebih berkesan.

Codeine tergolong dalam kelas ubat opioid, juga dikenali sebagai narkotik. Dos tunggal untuk orang dewasa berkisar antara 15-60 miligram. Had selamat untuk mengambil codeine dalam sehari tidak boleh melebihi 360 miligram.

Penghilang rasa sakit narkotik mesti diambil mengikut dos yang disyorkan oleh doktor. Sebabnya, ubat ini boleh menyebabkan ketagihan jika dimakan dengan tidak betul.

Kesakitan akibat kecederaan, sakit, haid, dan sebab-sebab lain dapat mengurangkan produktiviti harian. Penghilang rasa sakit akan membantu anda mencegahnya dengan mengatasi kesakitan.

Namun, anda masih harus bijak menggunakannya untuk mengelakkan kesan sampingan. Ketahui dos sebenar ubat penahan sakit yang anda ambil dan jangan mengambil lebih daripada yang disyorkan.

Sekiranya anda mengambilnya untuk beberapa lama dan kesakitan tidak hilang, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang lebih sesuai.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found