Tanda-tanda Keguguran Yang Perlu Tahu Wanita Hamil

Banyak pasangan mengharapkan bayi dan merasa gembira ketika mereka dinyatakan hamil. Tetapi di tengah jalan, pelbagai perkara boleh berlaku, salah satunya keguguran sering dialami pada trimester pertama kehamilan. Apakah tanda-tanda keguguran yang perlu diperhatikan oleh wanita hamil? Inilah penjelasannya.

Tanda-tanda keguguran

Memetik dari Mayo Clinic, keguguran adalah keadaan di mana janin mati di rahim sebelum 20 minggu kehamilan atau sebelum 5 bulan.

Walau bagaimanapun, kebanyakan kes keguguran berlaku sebelum minggu ke-13 kehamilan. Keguguran juga merupakan tanda bahawa ada sesuatu yang salah dalam perkembangan janin di dalam rahim.

Berikut adalah tanda-tanda keguguran yang perlu diketahui oleh ibu hamil:

1. Pendarahan

Ini adalah gejala keguguran yang paling biasa dialami oleh wanita hamil. Memetik dari NHS, keadaan itu boleh disebut pendarahan yang keluar dari vagina tetapi lebih parah daripada semasa haid.

Darah merah terang yang keluar sebelum 12 minggu sebenarnya adalah sesuatu yang biasa berlaku semasa kehamilan dan tidak selalu menjadi tanda keguguran.

Namun, perlu berhati-hati sekiranya pendarahan berlaku selepas 12 minggu kerana keadaannya tidak wajar.

Pendarahan semasa kehamilan boleh berlaku selama beberapa hari, tetapi anda masih perlu berhati-hati, terutamanya jika anda mengalami 3 keguguran.

Dalam beberapa kes, pendarahan boleh disebabkan oleh masalah kehamilan, seperti kehamilan ektopik atau kehamilan kosong.

Pendarahan ini mungkin disertai dengan sakit perut atau mungkin tidak. Segera hubungi doktor jika anda mengalami tanda-tanda pendarahan, supaya keguguran dapat dicegah.

2. Sakit di bahagian bawah abdomen

Sakit perut bawah semasa kehamilan adalah normal pada trimester pertama.

Ini disebabkan oleh rahim yang membesar, ligamen otot yang meregang ketika janin tumbuh, dan perubahan hormon.

Bahagian badan yang sering merasa sakit umumnya adalah kawasan pelvis, perut, dan punggung.

Namun, syarat yang perlu diperhatikan adalah ketika sakit di bahagian bawah perut sangat parah sehingga mengganggu aktiviti.

Dalam keadaan yang sangat teruk, sakit perut bawah berlaku seperti kontraksi yang muncul setiap 5-20 minit.

Kadang-kadang tanda keguguran boleh berlaku tanpa pendarahan dan hanya sakit perut.

Yang pasti, segera berjumpa doktor sekiranya anda mengalami tanda-tanda keguguran ini.

3. Gumpalan darah keluar dari faraj

Sekiranya anda melihat bekuan darah yang tiba-tiba keluar semasa kehamilan, anda harus berhati-hati.

Memetik dari Mayo Clinic, gumpalan darah yang keluar semasa keguguran termasuk embrio yang menyatu dengan darah tebal dari rahim.

Embrio ini masih dalam bentuk bekuan darah kerana kehamilannya masih pada usia muda, jadi masih belum dalam bentuk janin yang lengkap.

Kadang-kadang keguguran tidak membawa ciri khas, keadaan dipanggil keguguran senyap atau keguguran senyap.

Tanda-tanda keguguran bagi setiap wanita adalah berbeza, bergantung pada keadaan tubuh seseorang. Gumpalan darah yang keluar dari vagina dapat hilang dalam beberapa hari.

4. Mual dan sakit payudara hilang

Mual, muntah pada waktu pagi atau sakit pagi dan kelembutan payudara adalah perkara biasa pada trimester pertama kehamilan.

Hilangnya kelembutan payudara dan tanda-tanda kehamilan yang lain pada trimester pertama tidak selalu menjadi tanda keguguran.

Namun, jika rasa mual, muntah, dan sakit payudara hilang secara drastik pada trimester pertama, terutama dengan pembekuan darah beku, itu boleh menjadi tanda keguguran.

Memetik dari Harvard Health Publishing, salah satu tanda keguguran adalah hilangnya gejala mual, muntah, dan nyeri payudara pada trimester pertama kehamilan (kehamilan 1-13 minggu).

5. Sakit belakang

Sakit belakang semasa mengandung sebenarnya adalah perkara semula jadi kerana tubuh menyesuaikan diri dengan pertumbuhan janin di dalam rahim.

Lalu, bagaimana membezakan tanda-tanda kehamilan normal dan tidak?

Memetik dari Kehamilan Amerika, keadaan ini boleh menjadi tanda keguguran jika sakit belakang lebih parah dan sangat menyakitkan daripada semasa haid.

Bahkan sering mengganggu aktiviti seharian, sehingga terpaksa berehat di tempat tidur selama beberapa hari hingga titik pendarahan dari faraj.

Punggung anda juga akan terasa sakit dan sakit pada masa yang sama. Sekiranya anda mengalami ini dan ini benar-benar mengganggu anda, segera hubungi doktor anda.

6. Pergerakan janin menurun

Seperti yang dinyatakan sebelum ini bahawa keguguran berlaku pada kehamilan 20 minggu, pergerakan janin yang berkurang dapat menjadi satu tanda.

Pada usia kehamilan 12-18 minggu, anda biasanya dapat merasakan pergerakan janin.

Namun, jika pergerakannya menurun secara tiba-tiba, ini mungkin bermaksud bayi anda menghadapi masalah dan mengalami keguguran.

Segera hubungi doktor sekiranya wanita hamil merasakan pergerakan janin berkurang dari hari-hari sebelumnya.

Sebabnya, pergerakan janin secara umum dirasakan ketika usia kehamilan memasuki trimester kedua atau lebih dari 13 minggu.

7. Demam

Sekiranya seorang wanita hamil demam disertai dengan gejala di atas, seperti pendarahan, sakit perut, sakit belakang, dan pergerakan janin yang berkurang, itu adalah tanda keguguran.

Klinik Mayo mengatakan bahawa keadaan ini adalah komplikasi keguguran yang boleh membahayakan janin.

Semasa keguguran, wanita hamil akan mengalami pendarahan dan kekejangan perut yang disebabkan oleh kontraksi untuk menumpahkan kandungan rahim, seperti gumpalan darah dan tisu.

Sekiranya ia berlaku dengan cepat, keguguran biasanya sembuh dengan sendirinya tanpa komplikasi, seperti demam.

Sekiranya wanita hamil tidak mengetahui tanda-tanda keguguran dan sudah mengalaminya, doktor biasanya akan memberi ubat untuk merangsang kontraksi.

Apa-apa tanda yang tidak biasa muncul semasa awal kehamilan harus segera berjumpa doktor untuk memantau keadaan janin.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found