Maklumat Penting Mengenai Menarche (Menstruasi Pertama)

Apabila seorang gadis dewasa, dia akan mempunyai haid. Haid pertama, juga dikenali sebagai menarche, adalah tanda yang jelas bahawa seorang gadis telah memasuki usia baligh.

Sebelum menarche, terdapat pelbagai perubahan fizikal yang dapat dirasakan oleh remaja perempuan. Lihat penjelasan lengkap mengenai haid atau haid pertama di bawah!

Apa yang berlaku semasa menarche?

Pubertas adalah fasa yang akan dialami pada tahap perkembangan remaja. Salah satu ciri akil baligh pada kanak-kanak perempuan selain pertumbuhan payudara adalah haid.

Dipetik dari University of Wisconsin Health, menarche atau haid pertama adalah tanda bahawa anak perempuan anda berada di usia remaja hingga dewasa.

Sebelum tempoh pertama, terdapat beberapa perubahan yang biasanya berlaku. Perubahan ini adalah pertumbuhan payudara, rambut kemaluan atau rambut kemaluan, rambut ketiak, dan juga perubahan ketinggian anak perempuan.

Perubahan dalam tubuh kanak-kanak perempuan dan kejadian menarche adalah permulaan peralihan dari kanak-kanak ke remaja. Berikut adalah beberapa perubahan lain yang perlu diketahui oleh ibu bapa, seperti:

1. Keputihan

Beberapa bulan sebelum haid atau haid pertama, kanak-kanak perempuan biasanya mengalami keputihan. Ini adalah perkara biasa berlaku sebagai persediaan untuk haid.

Sebelum ovulasi atau pembebasan telur, terdapat banyak lendir yang dihasilkan. Oleh itu keputihan akan kelihatan berair dan anjal. Biasanya keputihan yang normal jelas dan tidak berbau.

Selepas itu, apabila sistem pembiakan wanita matang sepenuhnya, beberapa hari kemudian haid atau haid pertama akan muncul.

2. Perubahan emosi

Sebelum seorang gadis mendapat menarche, dia mungkin merasa tegang dan lebih beremosi. Dia menjadi lebih mudah marah atau menangis dengan lebih senang daripada biasa tanpa sebab yang jelas.

Bukan hanya itu dia juga dapat merasakan payudara menjadi lebih lembut atau sensitif sehingga sakit. Kumpulan keadaan ini dikenali sebagai sindrom pramenstruasi (PMS).

Oleh itu, PMS adalah kumpulan gejala yang biasanya muncul sebelum haid anda, yang mempengaruhi kesejahteraan emosi, fizikal, dan psikologi anda. Biasanya PMS cenderung kelihatan h-7 datang haid.

Sebagai ibu bapa, anda boleh memberitahu anak anda bahawa gejala ini normal dan cenderung berulang pada setiap haid.

Tetapi agar dia tidak bimbang, katakan kepadanya bahawa rasa sakit atau ketidakselesaan dan pelbagai perubahan yang dia rasakan dapat berubah atau tidak selalu sama.

3. Titik muncul

Bukan hanya keputihan, sebelum haid pertama datang, bintik-bintik coklat atau darah biasanya muncul.

Untuk itu, beritahu anak anda bahawa bintik-bintik coklat yang muncul semasa baligh boleh menjadi tanda bahawa dia akan segera mengalami menarche.

Darah ini keluar dari faraj pada awal menarche dan jumlahnya biasanya kecil, maka namanya bercak.

Seiring berjalannya hari, warna darah ini akan menjadi merah dan jumlahnya akan meningkat pada hari-hari berikutnya.

Pada masa ini, kanak-kanak perempuan mesti memakai pembalut untuk membendung darah yang keluar kerana tempoh sebenar telah tiba.

4. Perubahan fizikal yang lain

Bukan hanya berubah moodTerdapat beberapa perubahan fizikal yang dapat dialami oleh remaja perempuan semasa menarche.

Pada masa ini dia juga dapat menurunkan berat badan, merasa kembung seperti gas di perut, sakit atau kekejangan di perut, punggung, atau kaki.

Namun, bagi sebilangan remaja ada juga yang merasa lebih cepat letih daripada biasa hingga mahu makan secara berterusan.

Dalam tempoh pertama ini, anak juga akan mengalami jerawat puber akibat perubahan hormon. Sebenarnya, jerawat dialami pada 7 daripada 10 wanita kerana kedatangan haid.

Ini berlaku kerana hormon dalam badan berada dalam keadaan tidak stabil.

Bilakah menarche berlaku?

Menarche atau haid pertama Biasanya berlaku pada usia 10-14 tahun. Namun, dalam beberapa keadaan, tempoh pertama juga boleh berlaku lebih awal, iaitu pada usia 9 tahun.

Tetapi anda juga perlu tahu bahawa haid pertama boleh berlaku kemudian, iaitu pada usia 15 tahun atau lebih.

Sekiranya seorang gadis mengalami menarche sebelum berumur 9 tahun, dia mungkin mengalami akil baligh atau gejala penyakit endokrin (berkaitan dengan hormon).

Perbezaan waktu menarche antara anak perempuan adalah normal kerana banyak faktor yang boleh mempengaruhi haid, termasuk diet, tekanan, dan aktiviti fizikal.

Sebaiknya, kanak-kanak perempuan tidak perlu merasa bahawa mereka tidak normal jika mereka sudah atau tidak menerima menarche berbanding rakan sebaya yang lain.

Beri pemahaman jika setiap kanak-kanak mempunyai perkembangan yang berbeza.

Apa yang boleh mempengaruhi haid pertama?

Beberapa faktor, seperti faktor persekitaran dan sosial, dapat mempengaruhi kejadian tersebut menarche awal, seperti:

  • Gadis yang gemuk dan kurang bersenam.
  • Tekanan, boleh disebabkan oleh faktor keluarga atau dari persekitaran sekolah.
  • Gadis yang dilahirkan dengan berat lahir rendah.
  • Seorang gadis yang sudah tahu rokok.
  • Ibu yang mengalami preeklamsia semasa kehamilan anak mereka.

Beberapa faktor juga boleh mempengaruhi menarche lewat, seperti:

  • Tahap lemak badan berada di bawah 15-22% daripada jumlah berat badan.
  • Kanak-kanak perempuan dengan diabetes mellitus jenis 1.

Cara menerangkan kepada kanak-kanak mengenai menarche

Soalan anak-anak mengenai haid pertama adalah peluang untuk ibu bapa memberikan pengetahuan baru untuk mereka.

Bukan hanya memberi maklumat kepada anak-anak ketika diminta, tetapi juga memberi tahu mereka bahawa ibu bapa bersedia dan selesa untuk berbincang.

Adalah idea yang baik untuk mengadakan perbincangan ini sebelum tempoh pertama anak anda, sehingga ketika dia mengalami masa itu, dia tidak akan terkejut.

Inilah cara menerangkan mengenai menarche atau haid pertama pada kanak-kanak:

1. Bercakap seawal mungkin dengan anak

Sebenarnya menerangkan hal ini kepada anak tidak perlu menunggu persoalan mengenai akil baligh. Anda juga tidak perlu menunggu baligh tiba sekitar usia 12-13 tahun.

Kanak-kanak berumur enam tahun biasanya cukup tua untuk memahami fungsi semula jadi badan. Sekiranya pada usia itu anda merasakan anak itu terlalu muda untuk difahami, sila jelaskan sekitar usia 10 tahun.

Sebaik-baiknya, pada masa kanak-kanak sudah hampir akil baligh, kedua-dua kanak-kanak perempuan dan lelaki harus berpengetahuan tentang perubahan yang akan berlaku di dalam badan mereka.

Kanak-kanak sering membuat kesimpulan dan menganggap bahawa haid adalah perkara yang menakutkan. Selalunya, anggapan ini terbentuk kerana mendengar maklumat yang salah.

Sebab lain yang perlu diketahui oleh anak anda mengenai haid pada usia dini adalah untuk mengelakkan perkara yang tidak diingini.

Ini kerana kanak-kanak perempuan yang aktif secara seksual boleh hamil sebelum mula haid.

Kadang-kadang, ovulasi boleh berlaku sebelum seorang gadis mengalami haid pertama.

Oleh itu, jika pada usia 10 tahun kanak-kanak itu boleh diajak berbincang, beritahu dia tentang menarche dan pelbagai perubahan lain dalam tubuhnya.

2. Beritahu saya dengan cara yang positif

Juga penting bagi ibu bapa untuk membincangkan proses haid secara positif.

Sekiranya anda menghadapi masalah untuk menjawab, elakkan berbohong hanya untuk memberi jawapan kepadanya.

Elakkan menyebut bahawa haid adalah penyakit atau sumpahan, kerana anak-anak akan menganggap bahawa haid adalah perkara negatif.

Sebaliknya, ibu dapat menjelaskan bahawa haid adalah proses semula jadi dan luar biasa. Bina perkara positif pada anak ketika menjelaskan haid.

Beritahu juga kepada anak, bahawa semua anak mengalami perubahan tubuh yang berbeza setelah haid, ia mungkin cepat atau lambat.

3. Memperkenalkan alat kebersihan wanita

Kanak-kanak perempuan juga perlu mengetahui dan mengetahui cara menggunakan barang kebersihan wanita, seperti pembalut atau tampon.

Berikan pemahaman jika pembalut terpakai perlu dibersihkan sebelum membuangnya. Pastikan anak anda mengetahui bahawa mereka menggunakan pembalut sekali pakai.

Juga beritahu dia bagaimana membersihkan bahagian betinanya dengan betul dan baik. Beritahu dia berapa kali dia perlu menukar padnya dalam sehari.

Jelaskan juga kepada anak anda bahawa kadang-kadang haid boleh menyebabkan kekejangan perut, dan aduan biasa yang sangat biasa.

Perkara lain yang perlu diberi perhatian mengenai menarche

Selain menarche itu sendiri, berikut adalah beberapa perkara yang perlu difahami oleh ibu bapa mengenai haid pertama:

1. Jangka masa haid

Pada tempoh pertama, haid biasanya berlaku secara tidak teratur. Menstruasi akan mula memasuki tahun kedua secara berkala.

Menstruasi yang berlaku pada tahun-tahun awal juga biasanya lebih lama dalam satu tempoh dan lebih banyak.

Tetapi biasanya, haid atau haid pertama biasanya berlangsung selama 3-7 hari setiap bulan.

Jangan risau, haid setiap bulan tidak akan menghalang anak anda melakukan aktiviti seharian. Di samping itu, kerana ini hanya permulaan haid, biasanya kitarannya tidak teratur setiap bulan.

2. Peredaran darah yang keluar

Adalah normal bagi kanak-kanak untuk merasa terkejut apabila mereka melihat darah pada menarche. Terangkan kepadanya bahawa ia kelihatan seperti banyak.

Sebenarnya, darah yang keluar hanya sekitar beberapa sudu besar. Namun, dia masih perlu menukar pad sekitar 3 hingga 5 kali sehari.

Sebagai tambahan, jelaskan kepadanya bahawa darah yang keluar tidak akan membuatnya kekurangan atau bahkan keluar.

3. Kekejangan semasa haid

Sebilangan besar orang akan mengalami kekejangan di perut yang juga dapat dirasakan hingga ke kaki semasa haid. Begitu juga pada remaja yang baru sahaja mengalami menarche.

Berikan petua kepada anak-anak untuk meluruskan kaki, berehat, dan memampatkan perut dengan tuala hangat di perut.

Anda juga boleh membuat ramuan tradisional seperti kunyit asam jawa untuk membantu melegakan kekejangan dan sakit perut semasa haid.

Bolehkah seorang gadis hamil selepas menarche?

Ya, haid atau haid pertama juga bermaksud bahawa seorang gadis boleh hamil sekiranya dia melakukan hubungan seksual.

Sekiranya seseorang mengatakan bahawa melakukan hubungan seks untuk pertama kalinya tidak akan menyebabkan kehamilan, mereka tentu saja salah.

Kehamilan tidak ada kaitan dengan berapa kali anda melakukan hubungan seks.

Walau bagaimanapun, kehamilan boleh berlaku apabila telur dari betina yang dilepaskan oleh ovari memenuhi sperma dari lelaki.

Oleh itu, jika remaja melakukan hubungan seks dengan waktu telur dilepaskan, kemungkinan hamil dapat terjadi.

Sebilangan orang mungkin berpendapat bahawa seorang gadis yang baru saja menerima menarche tidak boleh hamil kerana tubuhnya belum bersedia untuk hamil. Andaian ini salah!

Tidak kira usia gadis itu, 11 tahun, 12 tahun, 13 tahun, lebih muda, atau lebih tua dari ini, jika dia mengalami menarche, maka dia dapat hamil.

Gadis-gadis yang mengalami menarche, setiap bulan dia akan melepaskan sebiji telur.

Sekiranya memenuhi sperma maka kehamilan boleh berlaku. Tetapi, jika telur ini tidak disenyawakan oleh sperma, haid akan berlaku.

Oleh itu, sangat penting untuk memberikan pendidikan seks kepada anak perempuan anda.

Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found