6 Cara Mengatasi Sesak Nafas Dengan Cepat dan Tepat |

Sesak nafas adalah salah satu keluhan yang paling biasa. Keadaan ini menyebabkan dada terasa sangat sakit seperti dibalut dengan tali yang sangat kuat. Nafas juga terasa lebih pendek dan kadang-kadang disertai dengan suara "memicit". Sekiranya anda mempunyai ini, bagaimana anda mengatasi sesak nafas yang cepat?

Cara menghilangkan sesak nafas dengan pantas

Cara mengatasi sesak nafas untuk semua orang mungkin tidak sama. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa langkah mudah yang dapat anda ambil dengan cepat sehingga anda dapat bernafas kembali dengan mudah.

Berikut adalah pertolongan pertama yang boleh anda lakukan untuk mengatasi sesak nafas:

1. Bernafas melalui hidung dan mulut

Pernafasan mulut adalah kaedah yang mudah dan cepat untuk merawat sesak nafas. Menghirup dan menghembus nafas melalui mulut membolehkan anda mengambil lebih banyak udara, menjadikan setiap nafas lebih dalam dan lebih berkesan. Menghembus nafas melalui mulut juga dapat membantu melepaskan udara yang terperangkap di paru-paru anda.

Walau bagaimanapun, melegakan pernafasan dengan cara ini tidak boleh sewenang-wenangnya. Inilah cara bernafas melalui mulut untuk merawat gejala sesak nafas.

  • Rehatkan otot bahu dan leher anda.
  • Hirup perlahan-lahan melalui hidung anda dan tahan selama beberapa saat.
  • Basahkan bibir anda seolah-olah anda akan bersiul bersiul.
  • Hembus perlahan-lahan melalui mulut anda.

Anda boleh menggunakan kaedah ini bila-bila masa anda mengalami sesak nafas. Terutama setiap kali selepas mengangkat benda berat, menaiki tangga, membongkok, dan sebagainya.

2. Duduk di atas kerusi

Cara lain untuk mengatasi sesak nafas adalah duduk di kerusi. Rehat sambil duduk dapat membantu merehatkan badan dan memudahkan pernafasan.

Apabila dada mula terasa sesak, segera cari kerusi dan duduk dengan kedua kaki dengan kuat di atas lantai.

Condongkan dada sedikit ke hadapan dan letakkan siku di lutut. Anda juga boleh menyokong dagu dengan kedua tangan. Pastikan otot leher dan bahu anda tetap santai. Kemudian tarik nafas dalam-dalam melalui hidung anda, dan hembuskan perlahan-lahan.

3. Letakkan kepala anda di atas meja

Sumber: CheatSeat

Sekiranya sesak nafas berulang ketika anda duduk di seberang meja, segera letakkan kepala anda sebagai cara untuk mengatasi masalah ini. Bagi sesetengah orang, kedudukan duduk ini dianggap lebih selesa untuk menarik nafas lega.

Inilah panduannya:

  • Duduk di kerusi dengan kaki di lantai dan badan anda menghadap ke meja.
  • Lipat tangan anda di atas meja dan letakkan kepala anda di lengan anda
  • Bernafas perlahan-lahan melalui hidung anda, atau boleh melalui mulut anda sehingga anda merasa lebih lega

Anda juga boleh menggunakan sesuatu yang lembut di sekitar anda sebagai bantal kepala.

4. Berbaring

Ramai orang mengalami sesak nafas semasa tidur. Selain membuat anda tidak selesa, ini juga dapat mengurangkan kualiti tidur anda.

Oleh itu, ketika anda bangun dengan sesak nafas, ketika masih di atas katil, segera sesuaikan kedudukan badan sehingga berbaring di punggung sebagai cara untuk mengatasi masalah ini.

Sokong kepala anda dengan bantal supaya kepala anda lebih tinggi daripada jantung anda. Letakkan bantal atau bantal tebal di bawah lutut anda. Pastikan punggung anda lurus dan lengan anda lurus di sisi anda.

Kedudukan berbaring ini membantu melebarkan saluran udara yang tersumbat, supaya anda dapat bernafas dengan lebih mudah.

5. Gunakan kipas

Penyelidikan dari Jurnal Pengurusan Sakit dan Gejala dilaporkan, aliran udara sejuk dapat membantu memudahkan pernafasan. Anda boleh mengarahkan kipas atau kipas mudah alih (tahan) ke wajah anda sebagai cara mengatasi sesak nafas.

6. Ambil ubat

Bagi orang yang mempunyai keadaan perubatan tertentu, pengambilan ubat boleh menjadi kaedah terbaik untuk mengatasi sesak nafas.

Beberapa pilihan untuk sesak nafas termasuk penyedut, nebulizer, bronkodilator, dan ubat oral. Walau bagaimanapun, setiap jenis ubat akan diberikan bergantung kepada penyebab sesak nafas yang anda alami. Oleh itu, berbincanglah dengan doktor anda untuk mengetahui jenis ubat yang terbaik untuk keadaan anda.

Dalam banyak kes, orang yang mempunyai riwayat asma cenderung mengalami sesak nafas apabila gejala berulang. Oleh itu, penghidap asma harus selalu membawa ubat sedut atau minum bersama mereka ke mana sahaja mereka pergi.

Bolehkah anda mengatasi sesak nafas dengan ubat herba?

Kebaikan ubat herba untuk mengatasi sesak nafas sebenarnya tidak dapat dipastikan. Anda harus berjumpa doktor terlebih dahulu sebelum menggunakannya dan adakah anda perlu menggunakan kaedah ini untuk mengatasi sesak nafas yang anda alami.

Doktor boleh memeriksa dan mengesahkan kandungan ubat herba anda, dan melihat bagaimana buah pinggang dan hati anda.

Penggunaan ubat-ubatan herba tanpa pandang bulu tidak menolak kemungkinan memburukkan kesihatan badan anda.

Cara pertolongan cemas untuk mengatasi sesak nafas

Ada kemungkinan anda akan menghadapi situasi di mana terdapat orang lain di dekat anda yang mengalami sesak nafas. Sekiranya itu berlaku, apa yang boleh anda lakukan?

Cuba bertenang, jangan panik, hubungi pasukan perubatan. Anda juga boleh melakukan kaedah pertolongan cemas di bawah ini untuk membantu menangani orang lain yang sesak nafas.

1. Periksa saluran pernafasan

Periksa dan pastikan saluran pernafasan tidak terhalang oleh sesuatu. Untuk mengetahuinya, buka mulut orang yang menghadapi masalah bernafas untuk melihat apakah ada sesuatu yang lain di mulut atau tekak yang menyekat pernafasannya.

2. Periksa aliran udara di saluran pernafasan

Perhatikan dada orang yang mengalami kesukaran bernafas, sama ada mereka masih mengembang dan menguncup atau tidak. Juga, periksa udara di hidung dan mulut anda dengan jari anda. Ini dilakukan untuk mengetahui sama ada nafas masih ada atau tidak. Periksa juga nadi di pergelangan tangan.

3. Memberi sokongan pernafasan

Sekiranya seseorang tidak dapat bernafas kerana lemas, terdedah kepada arus elektrik, terdedah kepada asap dan bahan kimia atau disebabkan oleh sebab lain tetapi jantung masih berdegup dan berdenyut, kemudian lakukan pernafasan dari mulut ke mulut.

Namun, jika seseorang tidak dapat bernafas akibat renjatan elektrik, sebelum menyentuh dan mencuba pernafasan mulut ke mulut, pastikan hubungan orang yang mengalami kesukaran bernafas terputus.

4. Pindah ke ruang terbuka dengan peredaran udara yang baik

Cara lain untuk mengatasi sesak nafas pada orang lain adalah dengan memindahkan orang itu ke tempat terbuka di mana terdapat udara bebas dan segar. Jangan berkeliling orang yang tidak dapat bernafas kerana ini akan menyekat peredaran udara di sekitar mereka.

5. Periksa nadi

Sekiranya anda mendapati seseorang pingsan kerana perkara-perkara yang disebutkan di atas, periksa apakah nadi masih berdegup. Sekiranya tidak ada nadi, berikan resusitasi kardiopulmonari (CPR) dan pastikan anda memahami cara melakukannya. Sekiranya masih ada nadi, tetapi tidak bernafas, berikan pernafasan buatan hanya tanpa urutan jantung.

6. Membimbing nafas dalam-dalam

Sesak nafas kadang-kadang dialami oleh orang yang mengalami serangan panik. Anda dapat memberikan pertolongan cemas untuk mengatasi sesak nafas yang dialami dengan membawanya ke tempat yang tenang yang mempunyai peredaran udara yang baik. Bimbing orang itu bernafas dengan perlahan, misalnya dengan menghitung satu hingga sepuluh perlahan-lahan.

Cuba jangan memberikan arahan yang terlalu berbelit atau panjang. Bercakap dengan ayat yang sederhana dan dengan nada suara yang tenang.

Recent Posts