Kenali insulin, hormon yang mengatur kadar gula dalam darah

Insulin adalah hormon yang dihasilkan oleh pankreas untuk membantu mengawal gula darah. Hormon ini berkait rapat dengan masalah kesihatan yang menyebabkan kadar gula darah tinggi (hiperglikemia) dan kadar gula darah rendah (hipoglikemia), termasuk diabetes mellitus. Jadi, apa fungsi dan bagaimana hormon insulin berfungsi dalam mengatur kadar gula dalam darah?

Fungsi hormon insulin untuk badan

Menurut penjelasan Biokimia Perubatan, insulin adalah hormon yang membantu penyerapan glukosa ke dalam sel tubuh untuk mengawal gula darah. Glukosa itu sendiri biasanya berasal dari makanan yang mengandungi karbohidrat, dan ditukarkan oleh tubuh menjadi sumber tenaga utama.

Setiap sel di dalam badan memerlukan tenaga untuk berfungsi. Walau bagaimanapun, sel tidak dapat mengubah glukosa menjadi tenaga secara langsung. Sebab itu, badan memerlukan pertolongan hormon ini.

Hormon insulin dibuat dalam sel beta di pankreas. Fungsinya adalah untuk mengatur kadar gula darah agar tetap normal. Hormon ini juga membantu proses pemindahan glukosa dari darah ke hati, sel otot, dan sel lemak untuk disimpan dalam bentuk glikogen sebagai simpanan tenaga.

Selain membantu mengatur gula darah, hormon ini juga dapat mempengaruhi hati untuk mengubah glukosa dan glikogen menjadi lemak.

Bagaimana insulin berfungsi

Setelah makan, makanan yang mengandungi karbohidrat akan dicerna dan diubah menjadi glukosa. Ini menyebabkan peningkatan glukosa dalam darah.

Peningkatan glukosa dalam darah adalah isyarat untuk pankreas melepaskan hormon ini ke dalam aliran darah.

Dalam membantu penyerapan glukosa, insulin akan bertindak sebagai "kunci" dalam sel-sel tubuh sehingga glukosa dapat memasuki sel-sel tubuh. Sel-sel ini kemudian menukar glukosa menjadi tenaga tenaga.

Hubungan dengan hormon glukagon

Glukagon adalah hormon protein yang dihasilkan di pankreas yang berfungsi sebagai pengimbang insulin.

Tahap glukosa dalam darah biasanya akan menurun 4-6 jam selepas makan. Penurunan glukosa darah mencetuskan pengeluaran glukagon di pankreas. Apabila pankreas merembeskan glukagon, pengeluaran insulin ditindas.

Fungsi hormon glukagon adalah untuk memberi isyarat kepada hati dan otot untuk memecah glikogen menjadi glukosa dan melepaskannya kembali ke aliran darah. Ini bertujuan untuk memastikan kadar gula darah anda tidak turun terlalu rendah.

Masalah kesihatan kerana gangguan fungsi insulin

Apabila pankreas tidak menghasilkan cukup hormon atau sel-sel tubuh menjadi tahan terhadap insulin, kadar gula darah dapat meningkat (hiperglikemia). Tahap gula darah yang tinggi dari masa ke masa akan menyebabkan penyakit gula darah, seperti diabetes mellitus.

Secara amnya, terdapat dua keadaan yang berlaku kerana gangguan fungsi hormon ini, iaitu:

1. Diabetes jenis 1

Diabetes jenis 1 adalah penyakit autoimun. Keadaan ini berlaku kerana sistem kekebalan tubuh secara salah menyerang sel penghasil insulin di pankreas. Akibatnya, pankreas tidak dapat menghasilkan hormon yang mencukupi.

Keadaan autoimun yang menyebabkan diabetes jenis 1 tidak diketahui dengan pasti. Walau bagaimanapun, pakar kesihatan percaya bahawa sistem kekebalan tubuh secara salah menyerang sel yang menghasilkan hormon yang mengatur gula darah dan boleh disebabkan oleh masalah dengan gen, jangkitan, dan pendedahan kepada virus di persekitaran.

2. Diabetes jenis 2

Pada diabetes jenis 2, badan nampaknya tidak lagi sensitif terhadap insulin. Akibatnya, gula darah tinggi tidak dapat diserap dengan baik oleh sel-sel tubuh dan menyebabkan kadar gula darah tetap tinggi. Keadaan ini dikenali sebagai ketahanan insulin.

Dalam kes ini, doktor akan mengesyorkan perubahan gaya hidup atau mungkin mengambil ubat diabetes untuk membantu mengawal kadar gula dalam darah.

Fungsi insulin suntikan untuk diabetes

Gangguan yang berlaku boleh membuat anda terpaksa mendapatkan bantuan hormon tiruan. Rawatan ini membantu pesakit agar tubuh dapat menggunakan glukosa dengan betul sebagai tenaga. Selain itu, ia juga berguna untuk mencegah terjadinya komplikasi diabetes yang berbahaya.

Terdapat beberapa keadaan yang membuat seseorang perlu mendapatkan insulin tambahan, seperti:

1. Kepekaan rendah terhadap insulin

Hormon insulin boleh mempengaruhi berat badan. Fungsi yang terganggu boleh menyebabkan pengumpulan lemak di dalam badan yang menyebabkan kenaikan berat badan.

Berat badan berlebihan akan menjadikan badan anda kurang sensitif untuk menggunakan hormon ini. Kesannya, kadar gula dalam darah semakin tinggi dan sukar dikawal.

2. Kerosakan sel beta di pankreas

Ketahanan insulin menjadikan tubuh anda memerlukan lebih banyak hormon yang berkaitan untuk memastikan tahap gula dalam darah stabil.

Pengeluaran hormon yang berterusan menjadikan pankreas bekerja lebih keras. Kesannya, lama kelamaan pankreas akan berhenti menghasilkan hormon ini.

Dalam keadaan ini, badan yang tidak menghasilkan hormon yang mengatur kadar gula dalam darah perlu mengikuti terapi untuk mengelakkan kadar gula darah melambung tinggi.

Kesimpulannya

Insulin memainkan peranan penting dalam penyerapan glukosa sambil mengekalkan tahap gula darah yang normal. Untuk mengelakkan penyakit yang berkaitan dengan hormon ini, anda boleh melakukan pencegahan dengan pengesanan awal dengan memeriksa gula darah secara berkala.

Adakah anda atau keluarga anda menghidap diabetes?

Anda tidak keseorangan. Mari sertai komuniti pesakit diabetes dan cari kisah berguna dari pesakit lain. Daftarlah sekarang!

‌ ‌

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found