8 Khasiat Oatmeal yang Anda Tidak Perlu Lupa

Oatmeal meningkat di kalangan orang yang meminati diet. Dari segi diet, sarapan pagi dipercayai sangat berpengaruh pada kesihatan dan oatmeal cukup popular sebagai salah satu makanan sihat untuk sarapan pagi. Sebagai tambahan kepada diet, oatmeal juga memilih pelbagai faedah lain. Apa faedah oatmeal dan kandungan nutriennya yang baik untuk tubuh? Ayuh, lihat ulasan dalam artikel ini.

Kandungan oatmeal yang penting untuk badan

Ramai yang berpendapat oatmeal dibuat dari gandum. Walaupun oatmeal adalah makanan yang dibuat dari oat ( Avena sativa ). Oat juga dikenali sebagai "haver" yang merupakan sejenis tanaman bijirin yang tumbuh di negara subtropika.

Oat berbeza dengan oat. Oat diproses dalam keseluruhan bentuknya sambil mengekalkan serat dan sekam, sementara gandum diproses dalam bentuk tepung untuk membuat roti, kek, dan sebagainya.

Selain kaya akan serat, terdapat sejumlah nutrien penting lain yang terdapat dalam oat. Melaporkan dari Food Data Central, 1 cawan oat mengandungi nutrien berikut.

 • Air: 8.78 gr
 • Tenaga: 307 Kcal
 • Protein: 10.7 g
 • Karbohidrat: 54.8 g
 • Jumlah lemak: 5.28 g
 • Kalsium: 42.1 gr
 • Serat makanan: 8.18 g
 • Gula: 0,80 gr
 • Zat besi: 3.44 mg
 • Magnesium: 112 mg
 • Fosforus: 332 mg
 • Kalium: 293 mg
 • Zink: 2.95 mg
 • Natrium: 4.86 mg
 • Vitamin B-6: 0.081 mg
 • Vitamin E ( alpha tokoferol ): 0.34 mg
 • Vitamin K: 1.62 g
 • Asal lemak tak jenuh: 1.86 gram

Sejumlah faedah kesihatan dari oatmeal

Jika dilihat dari kandungannya, oatmeal mampu memberikan tenaga yang mencukupi. Oleh itu, semangkuk oat saat sarapan dapat membantu anda memulakan hari dengan bertenaga dan penuh tenaga.

Selain memenuhi keperluan tenaga, oatmeal juga mempunyai sejumlah faedah penting bagi tubuh. Mari lihat penjelasan berikut.

1. Membantu menurunkan kolesterol

Manfaat pertama oatmeal adalah membantu menurunkan kolesterol. Ini kerana oatmeal kaya dengan serat larut.

Serat larut berperanan menghalang penyerapan kolesterol LDL atau kolesterol "buruk" yang merupakan salah satu pencetus serangan strok dan jantung.

Menurut Anne Whitehead dalam jurnal yang diterbitkan oleh National Library of Medicine, serat larut dalam oatmeal mengandungi beta glukan.

Beta glukan dalam oatmeal berkesan menurunkan kolesterol dalam darah.

2. Membantu menjaga kesihatan jantung

Oatmeal mengandungi avenanthramide , iaitu antioksidan yang dapat mencegah penyumbatan saluran darah sehingga mengurangkan risiko penyakit jantung.

Kajian yang dilakukan oleh pakar kardiologi di Taipei menyimpulkan bahawa pengambilan oatmeal secara berkala sangat membantu pemulihan setelah serangan jantung.

3. Mengurangkan risiko tekanan darah tinggi

Manfaat oatmeal seterusnya adalah untuk mencegah hipertensi. Ini kerana oatmeal kaya dengan serat dan antioksidan dan rendah sodium.

Natrium adalah salah satu bahan yang perlu dielakkan oleh penghidap hipertensi. Bahan ini biasanya terdapat dalam garam meja dan perasa.

Oleh itu, selain mengambil oatmeal, orang yang menderita darah tinggi juga harus mengurangkan pengambilan garam.

4. Menurunkan risiko diabetes

Bagi pesakit kencing manis, pengambilan oatmeal akan sangat bermanfaat dalam membantu mengawal gula darah.

Berdasarkan kajian yang dilakukan oleh pakar pemakanan di Université de Lyon di Perancis, oatmeal terbukti berkesan menurunkan glukosa darah dan meningkatkan prestasi insulin di dalam badan.

5. Membantu menurunkan berat badan

Manfaat oatmeal seterusnya adalah membantu menurunkan berat badan. Ini kerana kandungan serat larut dalam oatmeal dapat memberikan kesan penuh yang lebih lama.

B eta glukan Oatmeal boleh mencetuskan hormon kenyang sehingga anda tidak makan berlebihan.

Selain itu, karbohidrat yang terdapat di dalam oatmeal dapat membekalkan tenaga yang cukup sehingga anda tidak merasa lemas walaupun anda sedang menjalani diet.

6. Membantu merawat kulit

Selain menjadi menu makanan, ternyata oatmeal juga dapat dijadikan makanan penjagaan kulit . Anda boleh membuat scrub atau topeng yang terbuat dari oatmeal dengan cara menyentalnya, memasaknya sehingga mendidih dan kemudian memasangnya ke permukaan kulit.

Selain itu, anda juga dapat merawat pelbagai penyakit kulit dengan mandi oatmeal. Selain merawat kulit, oatmeal juga dapat diolah menjadi gel pencukur dan bahan untuk perawatan kulit syampu.

7. Mengurangkan risiko asma pada kanak-kanak

Berdasarkan kajian yang dilakukan oleh penyelidik dari Institut Kesihatan dan Kesejahteraan Negara di Helsinki, Finland, pemberian oatmeal kepada kanak-kanak sebelum usia 5 tahun akan mengurangkan risiko asma dan rinitis alergi.

Pakar-pakar ini mencadangkan agar oatmeal diperkenalkan dari usia 6 bulan dalam bentuk bubur lembut sebagai makanan pelengkap susu ibu.

8. Mengatasi gangguan pencernaan pada orang tua

Manfaat oatmeal seterusnya adalah menyediakan zat seperti vitamin B-6, vitamin B-12 dan folat yang dapat mencegah gangguan pencernaan, terutama pada orang tua.

Menurut kajian yang dilakukan oleh pakar pemakanan dari University of Vienna, Austria. Warga emas yang selalu makan oatmeal bebas daripada pergantungan pada julap.

Cara menghidangkan oatmeal

Mungkin ramai yang enggan mencuba sarapan dengan oatmeal kerana rasanya hambar. Sebenarnya, jika anda memprosesnya secara kreatif, rasa oatmeal dapat dibuat sedap dan bervariasi.

Untuk menikmati oatmeal, anda boleh menyajikannya dengan beberapa cara, termasuk.

1. Bubur oatmeal

Bubur oat adalah salah satu cara termudah untuk menikmati oatmeal. Anda hanya perlu menyediakan bahan-bahan sederhana seperti: gandum gandum, 1 cawan air atau susu, dan secubit garam.

Masukkan semua bahan ke dalam periuk dan didihkan. Kurangkan panas dan kacau hingga lembut. Anda boleh menambah kepingan ayam untuk menjadikannya lebih enak.

2. Bubur yang dibancuh

Selain merebus, anda juga boleh membuat bubur oat dengan menyeduh dengan air panas.

Untuk menjadikannya lebih enak dan kaya dengan nutrien, anda boleh menambah sedikit serbuk kayu manis, sebilangan buah beri, kacang atau yogurt.

3. Roti dan kek

Selain dihidangkan dalam bentuk bubur, oatmeal juga boleh dicampurkan dengan tepung, telur dan bahan-bahan lain untuk membuat roti atau kek kek .

Semasa membuat roti atau kek oatmeal, anda tidak boleh menambahkan terlalu banyak gula sehingga kek yang anda buat tetap baik untuk kesihatan.

4. Smoothie Oatmeal

Selain sebagai makanan, anda juga boleh menghidangkan oatmeal sebagai minuman dengan membuat smoothie .

Anda boleh menggabungkan oatmeal dengan buah-buahan seperti pisang, beri, dll pengisar .

Kelebihan oat berbanding dengan bahan makanan lain

Selain memiliki sejumlah protein, vitamin dan mineral, oatmeal juga memiliki sejumlah kelebihan lain, seperti berikut.

1. Harga berpatutan

Harga oatmeal cukup berpatutan. Ia lebih murah berbanding makanan ruji lain seperti nasi dan roti. Anda tidak perlu mengeluarkan banyak wang untuk mendapatkan makanan yang sihat.

2. Mudah diproses

Selain harganya yang berpatutan, oatmeal juga cukup mudah diproses menjadi pelbagai menu makanan praktikal dengan pelbagai faedah.

3. Mudah didapati

Walaupun oat bukanlah tanaman yang tumbuh di negara tropika, tetapi sekarang oatmeal bukan lagi produk yang jarang berlaku. Anda boleh mendapatkan produk dengan mudah di pelbagai pasar raya.

4. Gluten percuma

Ramai yang keliru menganggap bahawa oatmeal dibuat dari gandum. Walaupun ia dibuat dari oat. Oleh itu, oatmeal cenderung selamat untuk dimakan bagi mereka yang alah kepada bahan gluten dalam gandum.

5. tahan lama

Kelebihan lain dari oat adalah bahawa ia tahan lama. Ini kerana oat dibungkus dalam bentuk kering dan bebas dari kandungan air. Disimpan dalam bekas kedap udara, oat boleh bertahan hingga 24 bulan pada suhu bilik.

Itulah pelbagai faedah oatmeal yang perlu anda ketahui. Jadi tunggu apa lagi? Jaga kesihatan anda dengan sarapan pagi oat yang sihat.

Recent Posts