Senarai Bekalan Bayi Yang Penting Yang Perlu Anda Siapkan

Melihat peralatan bayi yang baru lahir memang menggemaskan dan sering membingungkan. Anda mungkin mahu membeli semuanya untuk penjagaan bayi yang baru lahir. Bermula dari pakaian, botol susu, peralatan mandian, hingga benda-benda untuk menjadikan rumah selamat untuk anak-anak ketika bermain. Jangan keliru, berikut adalah senarai keperluan bayi baru lahir yang perlu anda perhatikan.

Senarai bekalan bayi baru lahir yang perlu disediakan

Untuk kemudahan, keperluan bayi yang baru lahir dapat dibahagikan kepada dua kumpulan, peralatan asas dan peralatan tambahan. Berikut adalah perinciannya:

1. Pakaian bayi

Peralatan asas untuk bayi baru lahir bermula dari pakaian, kaus kaki, hingga topi hangat. Beberapa jenis pakaian yang mungkin perlu anda sediakan sebelum bayi dilahirkan, iaitu:

Lampin kain selusin

Untuk bayi baru lahir, pilih lampin kain atau lampin pakai buang? Penting untuk menyediakan banyak lampin kain sebelum bayi dilahirkan. Lampin kain lebih lembut dan berfungsi untuk mengelakkan masalah kulit pada bayi, seperti kerengsaan kulit atau ruam lampin.

Bayi yang baru lahir juga membuang air besar dan membuang air kecil lebih kerap daripada kanak-kanak. Bentuk dan warna najis juga berbeza yang menunjukkan kesihatan bayi. Penting bagi ibu bapa untuk mengetahui najis bayi untuk mengetahui kesihatan si kecil.

1 dozen pakaian dan seluar bayi

Pakaian bayi yang hendak dibeli merangkumi lengan panjang dan pendek. Kami mengesyorkan agar anda memilih pakaian bayi dari kapas atau selesa untuk bayi. Dengan cara itu, bayi tidak panas atau sejuk ketika memakainya.

Biasanya, baju itu sudah sepasang dengan seluar, jadi anda tidak perlu bingung mencari pilihan untuk pasangan. Pemilihan bahan penting kerana kadang kala penyebab bayi menangis adalah kerana mereka merasa tidak selesa dengan pakaiannya.

Jadi, pilihlah bahan kapas yang mampu menyerap peluh bayi dengan lebih baik.

Dianjurkan untuk memilih pakaian bayi dengan kancing depan agar lebih mudah dipakai dan dilepaskan ketika anda selesai mandi atau semasa pemeriksaan dengan doktor.

1 dozen baju-T pada bayi

Sebilangan ibu mungkin memilih untuk tidak memakai baju dalam bayi mereka. Tetapi untuk bayi baru lahir, baju dalam berfungsi untuk menjadikannya lebih panas, terutama ketika musim hujan yang dingin.

2-3 helai topi

Walaupun termasuk aksesori, topi dimasukkan ke dalam peralatan baru lahir yang mesti ada. Topi boleh dipakai ketika bayi keluar untuk mengelakkan terlalu panas di bawah sinar matahari.

Topi juga boleh dipakai di rumah juga untuk memanaskan kepala dan telinga, terutama ketika cuaca sejuk.

7 pasang sarung tangan dan stoking

Kedua-duanya penting untuk menjaga keselamatan bayi. Sarung tangan juga dapat mengelakkan kuku bayi menggaru kulit di wajahnya. Ini kerana semasa kelahiran, kuku bayi masih sangat panjang dan tajam.

Jumlah sarung tangan dan kaki bergantung pada keperluan bayi. Walau bagaimanapun, tujuh pasang adalah minimum sekali sehari.

Walau bagaimanapun, penggunaan sarung tangan dan kaki tidak digalakkan untuk digunakan sepanjang hari. IDAI menyebut di laman web rasminya bahawa tangan dan kaki adalah deria sentuhan yang merupakan alat untuk bayi belajar mengenali rasa.

Jadi, gunakannya sekali-sekala, terutamanya ketika udara sejuk atau pada waktu malam.

2 helai pakaian hangat

Pakaian hangat ini boleh digunakan untuk si kecil ketika keluar dan melindunginya dari angin. Pelbagai jenis pakaian hangat, seperti jaket dan baju sejuk , kedua-duanya boleh dipilih mengikut kehendak dan kemudahan penggunaan anda.

Perkara yang sangat penting semasa membeli peralatan bayi yang baru lahir adalah mencuci semua pakaian bayi sebelum dipakai oleh anak kecil anda, sehingga bakteria atau kuman yang melekat pada pakaian hilang.

Basuh dengan pencuci khas untuk pakaian bayi dan pilihlah yang tidak mengandungi wangian untuk mengurangkan risiko si kecil mengalami alergi.

2. Peralatan mandian

Selain kelengkapan pakaian, keperluan mandi yang baru lahir juga tidak boleh ditinggalkan. Tetapi ketika bayi dilahirkan, dia tidak perlu dimandikan.

Memetik dari laman web rasmi Persatuan Pediatrik Indonesia (IDAI), bayi masih mempunyai lapisan pelindung yang kelihatan seperti lemak putih yang berfungsi untuk menjaga suhu badan bayi.

Selepas 6 jam, anak anda dapat dibersihkan. Tetapi tentu saja, memandikan bayi yang baru lahir dilakukan dengan cara yang betul, dengan mengelapnya dengan air suam. Air yang digunakan juga suam-suam kuku, hangat hingga sejuk untuk ukuran orang dewasa.

Berikut adalah peralatan mandian untuk bayi baru lahir:

 • 1 mandian yang direka khas untuk mandi bayi
 • 2 tuala bayi
 • Tikar tidur kalis air atau noda
 • kain lap
 • sabun bayi
 • Syampu bayi

Untuk memilih sabun dan syampu, pastikan ia diformulasikan khusus untuk bayi dan tidak mengandungi minyak wangi. Ini adalah cara merawat kulit bayi untuk mengelakkan keadaan kulit kering kerana masih sangat sensitif.

3. Alat tidur

Beberapa peralatan tidur bayi yang mesti disiapkan adalah:

 • Perlak, supaya tempat tidur bayi tidak basah jika bayi basah ketika tidur.
 • Kain pelindung untuk menjadikan bayi lebih panas, elakkan membelai bayi dengan terlalu ketat.
 • Kelambu, untuk melindungi bayi dari gigitan nyamuk.
 • Buaian.

Bagaimana dengan bantal dan selimut bayi? Memetik dari On Safety, penggunaan bantal dan selimut sebagai peralatan bayi sangat berbahaya bagi bayi baru lahir.

Selimut dan bantal bayi boleh mengganggu tidur dan meningkatkan risiko Sindrom Kematian Bayi Mendadak (SIDS).

4. Aksesori baru lahir yang lain

Sebagai tambahan kepada pelbagai peralatan asas dan peralatan mandian yang disebutkan di atas, ada keperluan lain yang perlu disiapkan.

Anda juga perlu mengetahui senarai bekalan bayi baru lahir seperti:

 • Selendang atau selendang bayi
 • Minyak telon
 • Kasa dan kapas steril untuk membungkus dan membersihkan tali pusat bayi.
 • Beg bayi yang perlu diambil semasa berjumpa doktor
 • pencuci telinga
 • apron bayi ( bibik bayi) untuk melindungi pakaian bayi daripada basah dengan air liur
 • Gunting kuku khas untuk bayi
 • perabot bilik bayi
 • selimut bayi

Item di atas memang saling melengkapi, jadi ia perlu dipertimbangkan dengan teliti agar tidak disimpan terlalu banyak di rumah.

Peralatan penyusuan untuk bayi baru lahir

Bukan hanya keperluan bayi baru lahir yang mesti dipenuhi, tetapi juga peralatan untuk ibu menyusu. Terdapat beberapa peralatan untuk menolong ibu menyusukan anak mereka, terutamanya jika anda kerap mengepam susu ibu untuk bayi anda.

 • Pam payudara, boleh memilih pam payudara manual atau elektrik
 • Bekas untuk susu ibu , boleh menggunakan botol kaca atau beg susu ibu
 • Penyejuk atau peti sejuk berasingan untuk susu ibu dengan simpanan makanan
 • Apron kejururawatan (kain menyusu) untuk digunakan di tempat awam
 • Peralatan pembersih botol, seperti berus botol dan sabun khas

Peralatan di atas diperlukan oleh ibu yang menyusukan bayi baru lahir secara langsung atau langsung penyusuan susu ibu . Sekiranya anak anda diberi susu formula, peralatan yang diperlukan adalah:

 • Pengumpan cawan
 • Peralatan pembersihan botol bayi
 • Thermos untuk menyimpan air panas
 • Botol susu untuk memisahkan susu setiap hidangan

Makan susu formula atau susu ibu yang dinyatakan harus digunakan pengumpan cawan yang kecil. Dilancarkan dari laman web rasmi Persatuan Pediatrik Indonesia (IDAI), penggunaan pacifiers pada bayi baru lahir boleh mempengaruhi teknik menghisap bayi yang salah.

Sekiranya bayi baru lahir terbiasa minum susu menggunakan pacifier, si kecil anda boleh menolak untuk memberi susu ibu secara langsung. Ini menjadikan bayi lebih kerap menyusu pada payudara ibu (kekeliruan puting susu), dan boleh menyebabkan penyapihan pramatang.

Sebagai pengganti, media yang disyorkan untuk digunakan oleh bayi baru lahir yang minum susu ibu atau formula adalah: pengumpan cawan.

Penggunaan pengumpan cawan pada bayi baru lahir

Memetik dari Sokongan Penyusuan, pengumpan cawan adalah alternatif untuk mengelakkan bayi yang baru lahir mengalami kekeliruan puting susu kerana terlalu banyak minum susu melalui pacifier.

Terdapat beberapa perkara yang mesti dipertimbangkan semasa menggunakan pengumpan cawan untuk bayi:

 • Isi susu sebanyak setengah atau dua pertiga gelas.
 • Pastikan bayi betul-betul terjaga dan berminat untuk menyusu.
 • Letakkan kain di bawah dagu si kecil anda dan kemudian letakkan bayi dalam keadaan duduk.
 • Letakkan tepi gelas di bibir bayi atau gusi.
 • Tuangkan perlahan-lahan sehingga masuk ke mulut bayi.
 • Elakkan menuangkannya terus ke mulutnya, tetapi arahkan susu ke arah cawan.
 • Berhenti sebentar semasa bayi sedang minum.

Perkara yang paling penting adalah untuk mengelakkan bayi tersedak, tidak muntah susu, dan merasa selesa ketika menyusu. Jangan lupa untuk bersendawa bayi setelah menyusu untuk mengeluarkan gas di dalam perut.

Tetapi kekurangannya pengumpan cawan Penyusuan susu ibu adalah proses yang memakan masa lebih lama daripada menggunakan botol. Selain itu, risiko susu tumpah juga cukup besar kerana bentuknya seperti kaca.

Senarai bekalan bayi yang baru lahir tidak perlu dibeli terlalu banyak

Sekiranya anda melihat senarai peralatan baru lahir yang mesti dibeli, memang terdapat banyak peralatan tersebut. Tetapi dari sekian banyak barang yang perlu dibeli, anda sebenarnya dapat mengurangkan pembelian sejumlah barang yang biasanya diperoleh dari hadiah.

Secara umumnya, hadiah yang diberikan kepada bayi baru lahir adalah:

 • Peralatan mandian bayi seperti tuala, sabun, serbuk bayi, dan seumpamanya
 • Pembawa bayi
 • selimut bayi
 • Beg khas untuk membawa pelbagai barang bayi
 • Sarung tangan, stoking dan kasut bayi

Anda boleh menyesuaikannya dengan keadaan dan jumlah barang di rumah, supaya peralatan dan keperluan bayi yang baru lahir tidak menumpuk terlalu banyak.

Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌

Recent Posts