Tanda-tanda bahawa bayi akan dilahirkan dalam masa terdekat dapat dilihat dari 5 perkara ini

Kira-kira satu hingga empat minggu sebelum D-Day bersalin, anda boleh mula merasakan bayi bergerak lebih aktif. Ini kerana bayi sedang berusaha memusingkan badannya untuk meletakkan kepala yang berada di atas, sehingga jatuh dekat dengan vagina. Gerakan bayi yang merosot ke pelvis ini disebut menjatuhkan atau keringanan, menunjukkan bahawa dia sudah bersedia untuk menyambut dunia. Lihat di sini apakah tanda-tanda bayi dalam masa terdekat.

Bilakah bayi mula bergerak ke bawah ke pelvis?

Semasa mengandung, bayi berada dalam posisi meringkuk dengan kepala di atas dada ibu dan kaki ke bawah. Sebilangan bayi boleh berada dalam kedudukan melintang - berserenjang dengan saluran kelahiran.

Semua ini normal dan tidak berbahaya, kerana bayi dapat bergerak untuk memutar posisinya sehingga dapat keluar kepala terlebih dahulu. Bayi akan mula bergerak menundukkan kepalanya ke kawasan pelvis ibu, dan akhirnya ke kawasan tulang kemaluan anda.

Pergerakan menjatuhkan atau keringanan biasanya mula berlaku pada trimester ketiga kehamilan, sekitar bulan ketujuh (minggu kehamilan 34-36). Tetapi pada kebanyakan wanita hamil, pergerakan yang menjadi tanda bahawa bayi akan dilahirkan dapat dilihat beberapa jam sebelum melahirkan.

Pada kehamilan kembar, pergerakan bayi mungkin berlaku lebih cepat kerana kedudukan satu bayi sudah lebih rendah di perut ibu. Bagi ibu yang baru pertama kali, penurunan ini mungkin berlaku pada saat-saat akhir sebelum bersalin atau ketika persalinan bermula.

Tanda-tanda bayi akan datang tidak lama lagi

Melaporkan dari Live Strong, terdapat beberapa tanda bahawa bayi akan dilahirkan yang dapat anda rasakan dan perhatikan sebelum hari kelahiran:

1. Perubahan pada perut

Tanda awal bayi yang akan dilahirkan adalah perubahan bentuk perut yang tergantung lebih rendah. Ini kerana kepala bayi telah bergerak ke bawah pelvis.

Semasa anda duduk, bayi terasa di pangkuan anda.

2. Nafas menjadi lebih mudah

Pada trimester kehamilan terakhir, banyak wanita merasa sesak nafas kerana ukuran rahim yang semakin meningkat. Ini juga dipengaruhi oleh kedudukan awal bayi yang berada di bawah tulang rusuk ibu, menekan paru-paru dan menyukarkan anda untuk bernafas.

Walau bagaimanapun, keadaan ini akan reda apabila bayi berada dalam keadaan bersedia untuk dilahirkan dengan kepalanya ke bawah. Setelah merosot ke bawah, kepala bayi akan turun berhampiran kawasan pelvis yang paling dekat dengan saluran kelahiran, dengan wajah menghadap ke belakang ibu dan dagu menekan ke dada.

Perubahan pergerakan bayi di dalam rahim ini akan meningkatkan tekanan pada paru-paru sehingga anda dapat bernafas dengan lebih mudah.

3. Selera makan meningkat

Ramai wanita hamil merasakan selera makan mereka menurun pada trimester ketiga. Namun, setelah bayi mengalami menjatuhkan atau keringanan, tekanan pada paru-paru dan perut juga berkurang. Ini memberi kesan pada selera ibu. Keterukan gejala dan kekerapan bisul juga berkurang ketika bayi mengalami pergerakan ini.

4. Kerap membuang air kecil

Tanda lain bahawa bayi akan dilahirkan dalam masa terdekat adalah ibu yang kerap membuang air kecil. Kepala bayi yang terkulai jatuh memberi tekanan pada kawasan pelvis dan sekitar pundi kencing, membuat anda merasa mempunyai keperluan.

5. Keputihan yang berlebihan

Sebaik sahaja bayi anda mula turun, kepalanya akan menekan dan meregangkan leher rahim anda (leher rahim) untuk mempersiapkan saluran kelahiran. Semasa proses pelebaran serviks ini, penyumbatan pada akhir bukaan serviks akan dilepaskan, mencetuskan keputihan yang kelihatan banyak.

6. Sakit pelvis

Selain tanda di atas, ada satu tanda yang dapat anda rasakan, iaitu sakit di kawasan pelvis. Ini normal kerana bayi di perut anda menyesuaikan diri dengan kedudukan barunya.

Walau bagaimanapun, jika kesakitan berlaku secara berterusan dan berkala, disertai demam, pendarahan, dan dehidrasi, segera periksa kehamilan anda dengan doktor anda.

Apa yang boleh dilakukan untuk mempercepat keturunan bayi?

Sekiranya bayi kelihatan tidak turun ke pelvis walaupun selepas kehamilan 36 minggu, anda boleh melakukan perkara berikut.

  • Lakukan aktiviti fizikal ringan, seperti jongkok, untuk merangsang dilatasi serviks, tetapi jangan melakukan senaman yang berat.
  • Elakkan duduk bersila dan berjongkok. Kedudukan ini dapat mendorong bayi ke belakang. Duduk bersila dengan lutut terpisah dan bersandar ke hadapan, untuk membantu bayi bergerak ke bawah pelvis.
  • Duduk di atas bola kelahiran untuk membantu bayi bergerak ke bawah, sambil mengurangkan sakit belakang.
  • Berbaring di sebelah kiri anda dengan bantal di antara lutut anda.
  • Berenang dengan perut menghadap ke atas. Elakkansakit dada jika anda mengalami sakit pelvis.
  • Sekiranya pekerjaan anda memerlukan anda duduk dalam jangka masa yang lama, pastikan anda sering bangun dan bergerak.

Sebelum mencuba petua di atas atau jika bayi masih tidak menunjukkan tanda-tanda dilahirkan, berjumpa doktor.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found