HN Cream, Adakah Selamat untuk Penjagaan Kulit Muka? •

Bagi anda yang menginginkan kulit wajah yang cerah dan bebas kusam, krim pemutih boleh menjadi penyelesaiannya. Terdapat banyak krim pemutih di pasaran dengan julat harga yang berbeza-beza. Nah, salah satu krim pemutih yang kini popular di internet ialah krim HN. Walau bagaimanapun, sebelum membeli krim HN, periksa dulu ulasan berikut.

Apa itu krim HN?

Cream HN adalah rangkaian penjagaan kulit yang terdiri daripada krim siang dan malam, pencuci muka, dan toner. Krim ini menjanjikan kulit yang halus, cerah, dan berseri hanya dengan penggunaan yang singkat.

Bukan itu sahaja. Krim pemutih ini juga dipercayai dapat mengatasi pelbagai masalah kulit. Bermula dari mengatasi jerawat, menghilangkan bintik hitam, mencerahkan kulit, mengecilkan pori-pori, malah melindungi kulit dari bahaya sinar UV.

Penjual krim ini mendakwa bahawa krim HN selamat digunakan dan berkesan dalam menangani pelbagai masalah kulit. Kerana, krim ini diformulasikan oleh doktor, jadi ramuan yang digunakan dijamin selamat.

Fakta mengenai kelebihan krim HN

Krim ini dipasarkan dalam talian melalui media sosial. Pelbagai mengkaji semula Banyak positif yang beredar di internet menjadikan krim ini sangat diminati oleh pembeli. Khusus untuk wanita muda yang ingin memiliki kulit wajah tanpa cela tanpa cela dalam sekelip mata. Namun, jika diteliti dari perspektif perubatan, adakah benar tuntutan untuk pemutihan krim pemutih ini benar?

Sebenarnya, krim ini belum mendapat kebenaran pemasaran dari BPOM. Anda juga boleh menyemaknya sendiri di halaman BPOM. Memandangkan ia belum mendapat kebenaran pemasaran dari BPOM, krim HN secara rasmi tidak dinyatakan selamat untuk digunakan sebagai perawatan kulit.

Bukan hanya itu, walaupun diklaim sebagai krim ramuan doktor, proses pembuatan dan ramuan yang terdapat dalam krim ini juga tidak diketahui secara khusus. Kesannya, keselamatan krim ini masih diragukan untuk penjagaan kulit.

Sebelum membeli krim pemutihan, perhatikan perkara ini terlebih dahulu!

Anda pasti tertanya-tanya bagaimana mengenali krim pemutih palsu yang beredar di luar sana. Sebelum membeli krim pemutih atau produk penjagaan kulit yang lain, berikut adalah beberapa perkara yang perlu anda lakukan.

1. Periksa bahan-bahannya

Sebaik-baiknya, produk penjagaan kulit yang baik menyenaraikan semua bahan yang terdapat di dalamnya. Terdapat sekurang-kurangnya tiga bahan kimia berbahaya yang harus anda elakkan:

  • Merkuri

Merkuri adalah bahan yang sangat toksik dan dilarang digunakan dalam produk kosmetik. Pendedahan merkuri dalam jangka masa panjang bukan sahaja boleh menyebabkan kerosakan kulit kekal. Sebabnya, bahan ini juga boleh menyebabkan gangguan fungsi hati dan ginjal, serta kerosakan otak yang boleh mengancam nyawa. Malah, bahan ini juga boleh menyebabkan kecacatan janin jika digunakan semasa kehamilan.

Kadang kala merkuri ditulis dengan nama lain, seperti calomel, mercuric, mercurous, atau mercurio.

  • Steroid

Steroid, juga dikenali sebagai kortikosteroid, sebenarnya adalah ubat untuk merawat reaksi keradangan di dalam badan. Malangnya, ubat ini tidak boleh digunakan dalam krim penjagaan kulit wajah yang tujuannya adalah estetika atau kecantikan. Sebabnya, ubat ini boleh menyebabkan penipisan kulit, pelebaran saluran darah, jangkitan kulit, dan penampilan rambut halus di wajah.

Bukan hanya itu, jika digunakan untuk waktu yang lama dan dalam dos yang tinggi tanpa pengawasan doktor, steroid juga boleh menyebabkan kerosakan pada organ dalaman. Perlu beberapa tahun untuk melihat kesan buruk terhadap kesihatan anda.

  • Hydroquinone

Hydroquinone adalah agen pemutih kulit yang berfungsi dengan menghalang pengeluaran melanin, pigmen yang memberikan warna pada kulit. Sekiranya dijalankan di bawah pengawasan yang ketat oleh doktor, bahan ini sememangnya berkesan untuk merawat pelbagai masalah kulit termasuk menghilangkan cela dan bintik-bintik gelap, tanda regangan, kepada perubahan warna kulit kerana penuaan.

Walau bagaimanapun, ia adalah kisah yang berbeza jika hidrokuinon digunakan secara sembarangan. Pendedahan berlebihan terhadap hidrokuinon dapat meningkatkan risiko barah kulit, penyakit sistem saraf, kerosakan hati dan ginjal, dan pelbagai masalah kulit yang lain.

2. Periksa permit pengedaran

Bila-bila masa anda ingin membeli produk kosmetik atau penjagaan kulit, pastikan produk tersebut didaftarkan dan mempunyai izin pengedaran dari BPOM (Badan Pemantau Makanan dan Dadah). Bukan itu sahaja, pastikan juga produk yang anda beli termasuk tarikh luput.

Sekiranya produk kosmetik yang anda mahukan tidak mempunyai permit pengedaran atau tarikh luput BPOM, lebih baik tidak membelinya. CreamHN sendiri belum mempunyai izin pengedaran dari BPOM, jadi produk ini belum dinyatakan secara rasmi selamat untuk digunakan oleh masyarakat luas.

3. Jangan tergoda dengan harga yang murah

Pernahkah anda mendengar istilah ada harga, ada borang? Nampaknya, ini dapat dipertimbangkan sebelum anda membeli produk kosmetik atau penjagaan kulit. Memang, harga yang tinggi tidak menjamin produk berfungsi dengan baik pada kulit anda.

Namun, anda harus curiga dan waspada ketika anda ingin membeli produk pemutihan dengan harga murah. Terutama jika anda membelinya secara dalam talian. Sekiranya harga yang ditawarkan jauh dari harga pasaran, kemungkinan produk yang anda beli itu palsu.

Ingat, jangan hanya tergoda dengan hasil segera dan murah, kemudian segera gunakannya tanpa mengira apa kandungan krimnya dan sama ada terdapat kesan sampingan atau tidak.

4. Elakkan membeli secara dalam talian

Apabila anda membeli krim pemutih kulit di internet, anda tidak pasti mengetahui apa ramuan yang terdapat dalam krim tersebut.

Label mungkin mengatakan bahawa krim itu mengandungi lima atau enam peratus hidrokuinon. Malangnya, tidak ada jaminan bahawa krim itu benar-benar mengandungi bahan-bahan yang disebutkan di atas. Siapa tahu, ada pelbagai bahan lain yang terkandung dalam krim.

Cream HN sendiri dipasarkan secara meluas dalam talian. Walaupun diklaim menggunakan ekstrak semula jadi seperti buah betik, ini tidak menjamin produk tersebut selamat digunakan untuk kulit. Oleh itu, elakkan membeli sebarang jenis produk penjagaan kulit secara dalam talian.

Anda harus segera berjumpa dengan pakar dermatologi, atau pakar kulit untuk mendapatkan rawatan yang tepat mengikut keadaan kulit anda.

Recent Posts