5 Khasiat Cuka Putih untuk Kesihatan |

Orang telah lama menggunakan cuka untuk mengurangkan risiko seperti penyakit jantung, diabetes, dan barah. Kini, pengeluar makanan telah mengembangkan pelbagai jenis cuka dan salah satunya adalah cuka putih. Jadi, apa faedah cuka putih?

Apa itu cuka putih?

Cuka putih adalah cuka yang kebanyakannya terdiri daripada air dan 5-10% asid asetik. Selain digunakan sebagai bahan memasak, cuka putih mempunyai kelebihan dalam membersihkan ruangan dan menghilangkan rumpai.

Cuka jenis ini dibuat dengan cara fermentasi makanan, seperti bit gula, kentang, atau molase. Walau bagaimanapun, terdapat banyak cara lain untuk membuat cuka ini.

Hari ini, kebanyakan jenis cuka dibuat dengan fermentasi alkohol bijirin. Bahan-bahan lain juga boleh ditambah semasa pengeluaran, termasuk fosfat dan ekstrak ragi.

Khasiat cuka putih

Berkat kandungan di dalamnya, cuka jenis ini menawarkan banyak manfaat untuk kesihatan tubuh ketika diproses dalam memasak. Berikut adalah beberapa kelebihan cuka putih yang tidak boleh anda lewatkan.

1. Menurunkan gula dalam darah

Salah satu faedah cuka putih yang paling popular adalah membantu menurunkan kadar gula dalam darah. Ini dibuktikan melalui penyelidikan dari Universiti Sains Perubatan Ahvaz Jundishapur.

Para penyelidik melaporkan bahawa pengambilan cuka dapat meningkatkan kawalan glisemik dengan menurunkan kadar gula darah dan insulin setelah makan. Ini mungkin disebabkan oleh asid asetik dalam cuka yang dikatakan dapat mengekalkan gula dalam darah.

Bagaimana tidak, asid asetik diduga dapat mengubah kesan beberapa enzim yang terlibat dalam metabolisme untuk mengurangkan penyerapan gula dan karbohidrat.

2. Mengekalkan tahap kolesterol

Cuka putih sebenarnya dapat mengekalkan tahap kolesterol. Kolesterol adalah bahan seperti lemak yang terdapat di seluruh badan. Walaupun badan memerlukan kolesterol, terlalu banyak sebatian ini boleh menyebabkan penumpukan plak lemak di arteri.

Akibatnya, anda berisiko terkena penyakit jantung. Berita baiknya, pengambilan varian cuka ini dapat mengurangkan bahaya kolesterol berlebihan.

Kajian haiwan yang diterbitkan dalam Lipid dalam Kesihatan dan Penyakit menunjukkan bahawa pemberian cuka kepada arnab mengurangkan jumlah kolesterol LDL. Ini dibandingkan dengan sekumpulan haiwan yang sama sekali tidak diberi cuka.

3. Membantu menurunkan berat badan

Bagi anda yang menjalani diet sihat, cuka putih mungkin menjadi bahan tambahan untuk menyokong program ini. Kandungan asid asetik berkhasiat dalam menurunkan berat badan dan membantu mengurangkan rasa lapar.

Menurut ulasan yang disiarkan di Laporan ilmiah , asid asetik dilaporkan berkesan dalam mengurangkan pengambilan makanan dan berat badan.

Walau bagaimanapun, kajian ini hanya dicuba pada tikus yang diberi makanan tinggi lemak. Itulah sebabnya, penyelidik masih memerlukan kajian lanjutan untuk melihat apakah keberkesanan cuka jenis ini sama untuk manusia.

4. Mengekalkan keseimbangan pH

Tahukah anda bahawa cuka telah digunakan sebagai antibakteria dan untuk menghilangkan kotoran sejak sekian lama? Berkat pH berasid dan sifat antimikroba, cuka putih mempunyai kelebihan menjaga keseimbangan pH kulit.

Ini ternyata memberi kesan besar kepada kesihatan kulit. Tidak hairanlah bahawa asid asetik dalam cuka sering digunakan dalam produk toner untuk merawat jerawat dan melawan jangkitan kulit.

Walau bagaimanapun, kandungan asidnya yang tinggi memerlukan anda mencairkan cuka dengan air untuk mengelakkan kerengsaan kulit.

5. Membunuh bakteria

Kandungan asid asetik dalam cuka, termasuk cuka putih, adalah wira di sebalik rangkaian faedah yang diberikannya. Asid asetik telah digunakan selama lebih dari 6,000 tahun sebagai sebatian antiseptik untuk membersihkan luka.

Sebatian berasid ini juga membantu merawat dan mencegah penyakit. Di samping itu, penyelidikan dari Jurnal sains makanan menunjukkan bahawa cuka membantu merawat pelbagai masalah yang disebabkan oleh kulat atau bakteria, seperti:

  • kulat kuku,
  • kutu,
  • ketuat, dan
  • jangkitan telinga.

Untuk sentiasa selamat, selalu berjumpa doktor atau pakar pemakanan sebelum menggunakan cuka sebagai ramuan dalam memasak.

Kesan sampingan pengambilan cuka putih

Walaupun cuka putih menawarkan pelbagai manfaat kesihatan, ada beberapa kesan sampingan yang boleh disebabkan setelah menggunakannya, seperti:

  • asid perut naik,
  • Gejala GERD,
  • menyebabkan kerengsaan tekak,
  • mengikis enamel gigi, dan
  • mungkin berinteraksi dengan ubat-ubatan tertentu.

Petua memasak dengan cuka

Setelah mengetahui faedah dan risiko cuka putih, kenal pasti cara memproses ramuan ini dalam pinggan. Umumnya, cuka boleh dicampurkan dengan ramuan, rempah, dan minyak dalam salad untuk memberikan rasa yang tajam.

Cuka juga kadang-kadang ditambahkan ke dalam sos atau perasa kerana melembutkan daging dan sayur-sayuran. Bukan hanya itu, rasa masam dalam cuka dapat digunakan untuk memanjangkan jangka hayat makanan dalam jangka panjang.

Pada asasnya, kandungan cuka putih memberikan manfaat kesihatan. Namun, anda perlu berhati-hati kerana kandungan asid di dalamnya kadang-kadang menyebabkan pelbagai masalah kesihatan.

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan lebih lanjut, sila berjumpa dengan doktor anda untuk mengetahui penyelesaian yang tepat untuk anda.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found