Mengenal Jenis Keperibadian Introvert Lebih Mendalam •

Selain ekstrovert, introvert adalah salah satu jenis keperibadian. Mereka yang tergolong dalam keperibadian introversi adalah orang yang cenderung memusatkan perhatian pada pemikiran, perasaan, dan suasana hati yang datang dari dalam diri mereka sendiri atau dalaman. Ini berbeza dengan ekstrovert yang lebih suka mencari rangsangan emosi yang datang dari luar diri mereka. Ayuh, ketahui lebih lanjut mengenai keperibadian introvert!

Apa itu introvert?

Introvert adalah jenis keperibadian yang sering disalah anggap pemalu. Sebenarnya, introvert dan pemalu tidak sama. Orang yang pemalu cenderung merasa bimbang atau tidak selesa dalam situasi sosial tertentu, terutama ketika mereka harus berinteraksi dengan orang yang mereka tidak kenal.

Sebenarnya, rasa malu adalah gangguan mental yang termasuk dalam gangguan kecemasan sosial, walaupun masing-masing diklasifikasikan sebagai ringan. Sementara itu, seorang introvert lebih suka bersendirian untuk mengumpulkan tenaganya. Walau bagaimanapun, introvert sebenarnya tidak mempunyai masalah ketika berada dalam situasi sosial.

Introvert adalah jenis personaliti yang berlawanan dengan ekstrovert. Namun, sebenarnya, setiap orang mempunyai unsur introvert dan ekstrovert di dalamnya. Perbezaannya adalah, ada yang lebih dikuasai oleh keperibadian introvert, dan sebaliknya, ada yang lebih dikuasai oleh ciri-ciri ekstrovert.

Mengetahui sama ada anda seorang introvert atau ekstrovert adalah sangat penting. Kerana, selain mengenal diri anda dengan lebih baik, anda dapat menjadi lebih efektif dalam mendapatkan dan memfokuskan tenaga dengan cara yang betul.

Sifat introvert

Untuk mengetahui sama ada anda seorang introvert, fahami beberapa ciri berikut.

1. Tenaga dapat dikurangkan ketika menghabiskan masa dengan banyak orang

Orang introvert tidak mempunyai masalah untuk berinteraksi dalam situasi sosial. Namun, jika anda menghabiskan banyak masa dengan orang lain, tenaga anda akan habis dengan mudah. Terutama jika dia harus berinteraksi dengan banyak orang dalam satu masa.

Ini tentunya berbeza dengan ekstrovert yang benar-benar mendapat tenaga ketika bertemu banyak orang. Oleh itu, untuk mengembalikan tenaga mereka, introvert akan menghabiskan masa bersendirian setelah bertemu dengan banyak orang.

2. Nikmati menghabiskan masa bersendirian

Mungkin ada orang berpendapat bahawa orang yang suka bersendirian mempunyai keperibadian yang tidak menyenangkan. Contohnya, suram, sering sedih, dan sebagainya. Sebenarnya, bagi orang introvert, kebahagiaan dapat ditemukan ketika dia dapat menghabiskan masa bersendirian.

Sekiranya anda seorang introvert, meluangkan masa untuk melakukan perkara yang anda nikmati sendiri adalah yang terbaik. Ia juga dapat membantu anda "mengisi semula" tenaga positif. Namun, itu tidak bermaksud introvert akan bersendirian 24 jam sehari.

Sebagai seorang introvert, anda juga menikmati menghabiskan masa berinteraksi dengan mereka yang paling dekat dengan anda, seperti rakan dan keluarga.

3. Beberapa rakan, tetapi berkualiti

Orang sering salah faham bahawa introvert tidak suka bergaul, jadi mereka tidak mempunyai kawan rapat. Sudah tentu anggapan itu tidak benar, kerana ketika anda memiliki keperibadian introversi, Anda masih suka berinteraksi dengan orang lain dan mempunyai kawan rapat.

Walaupun begitu, bilangan rakan anda mungkin tidak seberapa banyak orang ekstrovert. Walau bagaimanapun, persahabatan yang dimiliki oleh introvert sangat berkualiti. Sebabnya, walaupun mereka hanya mempunyai satu atau dua orang kawan rapat, orang yang mempunyai keperibadian ini akan menjaga dan menjaga persahabatan mereka dengan baik.

4. Lebih mudah untuk terganggu

Memandangkan introvert lebih suka menghabiskan masa bersendirian, orang dengan keperibadian ini sering merasa bingung ketika berada dalam keramaian dan bertemu dengan banyak orang. Tidak menghairankan bahawa mereka sering mudah terganggu.

Ini menjadikannya sukar untuk fokus dan berkonsentrasi ketika anda harus melakukan sesuatu. Oleh itu, jika mereka merasa harus fokus, orang yang mempunyai keperibadian ini lebih suka berada di tempat yang tenang dan tenang tanpa gangguan.

5. Lebih sedar diri

Memandangkan introvert mendapat lebih banyak tenaga ketika bersendirian, mereka cenderung lebih sedar atau sedar diri. Sebabnya, introvert sering menyelami pemikiran dan perasaan mereka, sehingga mereka dapat mengetahui lebih banyak mengenai pelbagai perkara yang berkaitan dengan diri mereka sendiri.

Sebagai contoh, orang introvert suka mencuba pelbagai hobi untuk melihat mana yang mereka gemari. Di samping itu, mereka juga suka memikirkan kehidupan yang sedang dan akan dilalui. Ada juga yang suka membaca buku dan menonton filem yang berkaitan atau merasa dekat dengan refleksi diri.

6. Belajar melalui pemerhatian

Walaupun ekstrovert lebih suka belajar dengan praktik langsung, introvert lebih suka memerhatikan terlebih dahulu. Oleh itu, sebelum melakukan sesuatu, mereka cenderung untuk belajar terlebih dahulu sebelum mempraktikkannya secara langsung.

Sebenarnya, tidak jarang mereka melihat orang lain melakukannya berulang kali sehingga mereka merasa yakin bahawa mereka dapat meniru atau melakukannya sendiri. Ketika berlatih, introvert lebih suka melakukannya di tempat yang tidak diketahui ramai orang.

Bagaimana anda tahu jika seseorang mempunyai keperibadian introvert?

Seperti yang telah disebutkan, setiap orang sebenarnya mempunyai unsur keperibadian introvert dan ekstrovert. Cuma, ada yang menguasai, jadi introvert adalah seseorang yang lebih dikuasai oleh unsur keperibadian introversi.

Lalu, bagaimana mengetahui atau mendiagnosis watak-watak ini? Terdapat beberapa ujian keperibadian yang boleh diambil untuk mengukur unsur dominan dalam diri seseorang. Sebahagian daripadanya adalah:

  • Petunjuk Jenis Myers-Brigs (MBTI).
  • Penyusun Temperamen Keirsey.
  • Petunjuk Gaya Keperibadian.
  • Inventori Personaliti Model Lima Faktor.

Walaupun begitu, pakar profesional percaya bahawa seseorang mempunyai keperibadian yang dikuasai oleh introvert atau ekstrovert melalui pemerhatian langsung setiap individu. Sebabnya adalah bahawa elemen keperibadian yang lebih menonjol daripada seseorang biasanya sangat bergantung pada konteks.

Masalahnya adalah, masih banyak ujian keperibadian yang tidak mengambil kira faktor persekitaran, tahap tekanan, dan pelbagai faktor lain yang dapat membantu hasil penilaian dalam ujian keperibadian menjadi lebih tepat.

Mitos yang sering beredar mengenai keperibadian introvert

Introvert dan ekstrovert sering menjadi topik perbualan yang hangat. Malangnya, tidak jarang beredar pelbagai mitos mengenai introvert yang sebenarnya tidak terbukti, misalnya:

1. Orang introvert sukar untuk menjadi pemimpin

Ramai yang berpendapat bahawa orang yang mempunyai keperibadian introvert sukar untuk menjadi pemimpin. Sebenarnya, ini tidak terbukti benar, kerana kajian yang diterbitkan di Academy of Management pada tahun 2012 menyatakan bahawa introvert dan ekstrovert boleh menjadi pemimpin yang baik.

Sekiranya ekstrovert boleh menjadi pemimpin yang baik dengan meneroka potensi anggota pasukan yang lebih pasif. Sementara itu, introvert dapat menjadi pemimpin yang baik dengan mendengar input dari setiap ahli pasukan untuk mendapatkan hasil yang terbaik.

Kemahiran sosial dan keperibadian introversi sebenarnya tidak berkaitan. Terutama dari segi kepemimpinan, kerana seorang introvert dapat menyumbang kepada kejayaan dengan ketelitian dan keteraturannya.

Ya, biasanya, introvert cenderung lebih teliti dan teratur dalam melakukan penyelidikan, membaca, merancang sesuatu, dan pekerjaan lain yang memerlukan tumpuan dan ketenangan.

2. Keperibadian introvert dapat disembuhkan atau diubah

Seseorang yang mempunyai keperibadian introvert sering dianggap mengalami gangguan jiwa, jadi tidak sedikit yang menganggapnya sebagai hal yang negatif. Sebenarnya, tidak ada yang salah dengan keperibadian ini.

Ya, introversi bukan gangguan jiwa atau penyakit. Introversi hanyalah jenis keperibadian yang sebaliknya penjelajahan atau keperibadian ekstrovert. Cuma orang yang mempunyai keperibadian ekstrovert sering kali tidak memahami ciri-ciri introvert.

Tidak hairanlah jika semua tindakan anda sebagai introvert sering disalahpahami. Ini boleh menyebabkan introvert bersusah payah di sekolah atau di tempat kerja. Ini kerana mereka sering dikritik kerana lebih aktif, bercakap lebih banyak, atau bergaul dengan rakan sebaya mereka lebih kerap.

Masalahnya, introvert tidak sama dengan pemalu atau antisosial. Orang dengan keperibadian ini terlalu sensitif terhadap dopamin. Iaitu, ketika menerima banyak rangsangan dari luar, seperti bersosial dengan banyak orang pada masa yang sama, tenaga fizikal dan mental akan habis.

3. Introvert adalah orang yang sombong dan antisosial

Ini adalah penyataan yang tidak betul. Anda perlu tahu bahawa introvert tidak merasa seperti mereka harus bercakap jika mereka tidak perlu. Kadang-kadang, orang yang mempunyai keperibadian ini lebih suka memperhatikan orang di sekeliling mereka atau hilang akal.

Cuma, orang lain yang tidak memahami keperibadian introversi mentafsirkan sikap ini sebagai sikap sombong. Sebenarnya, menurut introvert, tindakan memerhatikan dan memperhatikan orang-orang ini adalah perkara yang menggembirakan.

Introvert cenderung lebih suka berinteraksi secara bersemuka dengan hanya satu orang pada satu masa. Bukannya sombong atau dingin, orang introvert seperti orang lain, tetapi menghargai masa bersama, dan menghargai kualiti berbanding kuantiti hubungan.

Bagaimana menangani jenis keperibadian ini?

Sekiranya anda mengenali seseorang dengan keperibadian ini, anda mungkin bingung tentang bagaimana bertindak atau bertindak balas untuk mengelakkan salah faham. Jangan risau, ada beberapa petua yang boleh anda cuba berinteraksi dengan introvert, seperti berikut.

1. Fahami apa yang dimaksudkan introversi

Perkara pertama yang boleh anda lakukan adalah memahami dengan lebih mendalam mengenai jenis keperibadian ini. Dengan cara ini, anda dapat mengetahui kemungkinan yang boleh berlaku, termasuk cabaran yang mungkin timbul pada masa akan datang apabila anda harus berinteraksi dengan orang yang mempunyai keperibadian introversi.

Masalahnya adalah, jika anda tidak memahami bagaimana seseorang dengan keperibadian ini berkelakuan, menjalani hari-harinya, dan kebiasaan apa yang mungkin ada, anda mungkin menganggap orang itu tertekan.

Sebenarnya, ini hanya sifat keperibadian dan cara memahaminya berbeza. Oleh itu, jangan terlalu cepat membuat kesimpulan. Apa yang anda perlu fahami adalah introversi adalah jenis keperibadian dan bukan penyakit yang memerlukan perhatian khusus.

2. Jangan memaksanya mengubah keperibadiannya

Kerana mereka sering disalahpahami sebagai pemalu dan menjauhkan diri, introvert kadang-kadang dianggap sebagai orang yang mempunyai masalah dengan kesihatan mental mereka. Sekiranya seseorang yang mempunyai keperibadian ini lebih suka bersendirian di biliknya atau lebih suka bersendirian dengan apa yang dilakukannya, izinkan dia melakukannya.

Kenapa begitu? Sebabnya, orang yang mempunyai keperibadian ini sebenarnya merasa paling selesa dengan diri mereka sendiri apabila mereka dapat melakukan pelbagai perkara dengan sendiri. Jangan lupa, introvert memerlukan masa sahaja untuk mencerna peristiwa baru yang mereka alami.

Elakkan juga memaksa orang yang mempunyai keperibadian introversi untuk mengubah keperibadian dengan bersosial, terutamanya jika anda berada di persekitaran baru. Biarkan dia memerhatikan sebentar sebelum bergabung dan berinteraksi dengan orang baru.

3. Bantu orang yang mempunyai keperibadian ini berasa selesa

Sekiranya anda mempunyai ahli keluarga yang mempunyai keperibadian introversi atau dekat dengan seseorang yang mempunyai keperibadian ini, cubalah menolong mereka merasa lebih selesa. Contohnya, jika anda membahagikan tugas di sekitar rumah, beri dia tugas yang membolehkannya bekerja secara individu, seperti membasuh pinggan atau memotong rumput.

Di samping itu, walaupun orang yang mempunyai keperibadian ini tidak bermaksud mereka tidak suka bersosial, mereka lebih mudah letih jika mereka harus berinteraksi dengan banyak orang. Oleh itu, beri dia sedikit masa untuk berehat dan bersendirian di biliknya jika anda tahu bahawa dia baru saja "menghabiskan" tenaganya dalam aktiviti sosial.

Beri dia ruang dan masa untuk mengisi semula kesunyiannya. Dengan memahami keperluan dan keadaan mereka, orang introvert akan merasa lebih dihargai dan difahami.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found