Dumolid, ubat penenang yang juga boleh membawa maut

Sekiranya pada masa lalu, heroin, ekstasi, dan metamfetamin adalah ubat prima donna di kalangan orang muda dari tahun 90-an hingga awal tahun 2000-an, ini adalah kisah yang berbeza dengan kanak-kanak milenium seperti hari ini. Kanak-kanak di era moden kini lebih cenderung menyalahgunakan ubat-ubatan yang bukan kelas ubat semata-mata. Salah satu dari mereka yang sedang meningkat adalah ubat dumolid. Mereka sering mengambil ubat ini bersama dengan minuman ringan, kopi, atau minuman tenaga untuk meningkatkan semangat, tumpuan, dan keyakinan diri.

Apa itu dumolid?

Dumolid adalah nama jenama ubat generik nitrazepam 5 mg yang tergolong dalam kelas ubat penenang Benzodiazepine. Dumolid adalah salah satu ubat yang paling sering diresepkan untuk terapi jangka pendek untuk merawat insomnia yang teruk, sawan, gangguan kecemasan, dan kemurungan.

Nitrazepam tergolong dalam psikotropika kelas IV. Ubat psikotropik hanya boleh dikeluarkan dengan preskripsi doktor. Apabila seseorang tanpa resep mendapat dan mengambil ubat dumolid untuk mendapatkan kesan penenangnya, penggunaannya berubah menjadi penyalahgunaan.

Nitrazepam 5 mg menyebabkan perasaan tenang dan relaks secara fizikal dan mental, yang menimbulkan kesan kebergantungan yang tinggi. Ini telah terbukti tidak hanya pada pesakit yang diresepkan secara ketat dan teratur, tetapi juga pada mereka yang menyalahgunakan ubat dumolid sebagai narkotik.

Apakah kesan pengambilan dumolid tanpa preskripsi doktor?

Walaupun ubat dumolid telah terbukti bermanfaat untuk sejumlah keadaan perubatan tertentu, ia boleh menyebabkan ketergantungan fizikal dan psikologi. Penenang bertindak secara langsung pada sistem saraf pusat - menghasilkan kesan relaksasi anestetik dan otot, dan tahap kecemasan yang lebih rendah.

Orang yang menyalahgunakan ubat dumolid mempunyai persepsi bahawa mereka gembira, fokus, dan merasa bertenaga seperti berada di syurga ketujuh. Tetapi bagi orang lain dia mungkin kelihatan lesu, tidak berkoordinasi, pemarah, dan mudah marah. Orang yang menyalahgunakan ubat dumolid juga mungkin mempunyai ingatan yang lemah dan amnesia penuh dari beberapa kejadian.

Penenang adalah ubat ketagihan yang berbahaya. Semakin lama anda menggunakan ubat ini, semakin anda memerlukannya. Semakin lama anda menyalahgunakan dumolid sebagai ubat rekreasi sekiranya tiada dos yang ketat, tubuh akan membina toleransi terhadap kesannya. Toleransi dadah akhirnya membuat anda meningkatkan dos ubat yang semakin banyak untuk mencapai kesan yang sama dari dos sebelumnya. Pada akhirnya, ini membawa kepada pergantungan dan penyalahgunaan dan ketergantungan.

Dumolid penyalahgunaan dadah jangka panjang boleh membawa maut

Terdapat sebab kuat mengapa pengedaran dan dos ubat dumolid diatur dengan ketat dalam dunia perubatan. Sebilangan besar ubat ketagihan jika diambil cukup lama boleh menyebabkan kemurungan. Ini sangat biasa dengan ubat penenang.

Semakin lama anda menggunakan ubat penenang, semakin kerap anda merasa cemas. Ini kerana badan anda telah sepenuhnya menyesuaikan diri dengan kesan ubat tersebut, sehingga tahap tekanan dan kegelisahan yang dulunya ditekan dengan berkesan kini meningkat dua kali lipat, seterusnya memicu gejala kemurungan.

Penggunaan ubat penenang juga telah lama diperdebatkan kerana mengganggu kemampuan kognitif otak untuk belajar. Ini bukan sahaja merosakkan kemahiran pemahaman visual-spasial, kelajuan dan persepsi pemprosesan pemikiran serta kemampuan untuk menyerap percakapan lisan ketika berada di bawah pengaruh ubat, tetapi penurunan ini tidak akan kembali sepenuhnya walaupun orang itu menarik diri dari ubat tersebut.

Salah satu gejala penggunaan ubat penenang jangka panjang yang paling membimbangkan adalah depersonalisasi. Ini bermaksud bahawa anda merasa terasing dari dunia nyata. Sukar untuk menggambarkan seperti apa depersonalisasi, kecuali anda pernah mengalaminya. Tetapi secara amnya laporan dari pelbagai pesakit yang ketagihan sedatif sering mengatakan hal-hal seperti, "Saya tidak merasa cukup nyata," atau, "Lengan saya tidak merasa bersambung dengan badan saya," atau "Ketika saya berada dalam kerumunan besar , Saya merasakan jiwa saya terlepas dari badan dan saya dapat melihat diri saya dan orang-orang ini dari perspektif di luar badan saya. " Semua perihalan yang pelik itu bermaksud orang itu tidak bersifat peribadi.

Gejala penarikan ubat dumolid boleh menyebabkan koma

Ketagihan boleh mengakibatkan gejala penarikan dan juga kejang apabila ubat dihentikan secara tiba-tiba.

Gejala penarikan dumolid boleh menjadi sangat buruk dan menyusahkan. Depersonalisasi biasanya berlaku lebih teruk dalam tempoh penarikan akut.

Dan apabila dumolid disalahgunakan dengan ubat lain dan / atau diminum dengan alkohol, kesannya termasuk koma atau bahkan kematian.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found