Selsema pada Bayi, Berikut adalah Gejala dan Mengatasinya •

Selsema pada bayi membuatnya cerewet dan menangis tanpa henti. Biasanya ibu cepat-cepat berusaha menenangkannya, tetapi ada juga yang bingung bagaimana menanganinya. Tidak perlu risau kerana perkara ini biasa berlaku pada setiap bayi.

Walau bagaimanapun, sebagai ibu bapa, tentu saja, anda perlu mengetahui apa simptom mengapa bayi dapat selesema, dan bagaimana menanganinya.

Gejala mengapa selesema mudah berlaku pada bayi

Udara sangat mudah masuk ke dalam sistem pencernaan si kecil anda. Udara dan gas masuk yang dihasilkan oleh sistem pencernaan menjadikan perut bayi keras, kembung, sering bersendawa, dan mengeluarkan gas. Tidak jarang bayi menjadi rewel kerana perutnya terasa tidak selesa.

Selsema pada bayi biasanya disertai dengan gejala berikut.

1. Bayi menangis

Selsema membuat perut anak kecil anda tidak selesa. Bayi cenderung menangis berjam-jam hingga berhari-hari. Ini biasa berlaku pada bayi baru lahir yang mempunyai sistem pencernaan yang belum matang. Sekiranya ini berlaku setiap hari dan tidak menjadi lebih baik, anda harus berjumpa dengan pakar pediatrik.

2. bayi rewel

Sekiranya si kecil kelihatan ceria ketika diajak bergurau atau bermain, tetapi sekarang dia cenderung jengkel dan cerewet, ini mungkin merupakan gejala selesema. Gas yang terperangkap dalam sistem pencernaan menjadikannya lebih cerewet.

3. Mukanya merah

Selsema di anak kecil anda juga ditandai dengan wajah bayi menjadi merah ketika dia menangis. Selain itu, bayi juga boleh menangis sambil menjerit seperti sedang mengalami kesakitan.

4. Tidak cukup tidur dan tidak ada selera makan

Kerana kesakitan melanda setiap saat, menjadikan bayi sentiasa gelisah dan menangis. Ini menyebabkan waktu tidur juga terganggu. Pada bayi yang demam, selera makan mereka berkurang.

5. Gelisah dan tidak selesa

Anda dapat melihat perubahan sikap yang dialami oleh bayi. Dia menunjukkan rasa tidak selesa dengan memicit, melengkung punggungnya atau meringkuk kesakitan. Selain itu, kakinya terangkat ke dadanya, terutama ketika dia rewel.

Punca selesema pada anak kecil anda

Apabila bayi mengeluarkan gas, ia disertai dengan rasa lega selepas itu. Namun, keadaannya berbeza ketika bayi mengalami selesema. Gas terperangkap berlaku ketika anak belum mempunyai sistem pencernaan yang matang dan udara ditelan semasa dia menyusu.

Inilah sebab mengapa selesema boleh berlaku pada bayi.

1. Menelan angin yang terlalu banyak

Selsema pada bayi disebabkan kerana dia menyusu dengan cara yang tidak betul. Posisi mulut bayi tidak melekat pada puting dan areola, sehingga ketika menghisap susu, ada udara yang masuk ke dalam tubuhnya.

2. Menangis terlalu banyak

Menangis terlalu kerap membuat angin masuk ke dalam perut bayi. Mungkin sukar untuk mengetahui apakah bayi itu menangis kerana terdapat gas di perutnya atau menangis menyebabkan dia terkena selesema. Sebaiknya tenangkan bayi secepat mungkin ketika dia mula menangis.

3. Tidak sesuai dengan susu atau makanan pejal

Kemungkinan lain, selsema pada bayi kerana ketidakserasian pepejal atau susu formula. Sehingga sistem pencernaan bayi terganggu, menghasilkan banyak gas, dan membuat perut kembung.

4. Sistem pencernaan tidak matang

Sistem pencernaan bayi yang belum matang masih belajar mencerna makanan. Lama kelamaan, sistem pencernaan bayi anda akan menyesuaikan diri dengan pencernaan makanan. Bayi mengeluarkan gas lebih kerap daripada orang dewasa.

Tenanglah, ini adalah cara mengatasi selesema pada bayi

Setelah mengetahui simptom dan penyebabnya, ada beberapa cara yang boleh dilakukan untuk merawat selesema pada bayi. Cuba lakukan langkah-langkah di bawah ini sebagai penyelesaian untuk menghilangkan simptom ketika anak kecil anda demam.

1. Gerakkan kakinya

Cuba letakkan bayi di permukaan rata dan angkat kakinya. Ayunkan kakinya dengan gerakan seperti mengayuh basikal untuk membantu melepaskan gas yang terperangkap dan melegakan simptom selesema pada anak kecil anda.

2. Naikkan kedudukan kepala

Untuk membuang gas di perut bayi, anda boleh menaikkan kepalanya sedikit lebih tinggi daripada perutnya untuk membantu bayi bersendawa. Selain itu, bersendawa juga mencegah kolik bayi.

3. Urut perutnya

Anda boleh mengurut perutnya untuk mengatasi selsema. Urut perlahan perut bayi dengan gerakan mengikut arah jam atau lawan jam. Perhatikan reaksi bayi anda untuk melihat apakah tekanan yang anda laksanakan terlalu kuat atau tidak mencukupi.

4. Buat bayi bersendawa

Buat bayi anda bersendawa dengan menggosok atau menepuk punggungnya dengan lembut. Kaedah ini dapat mengatasi selesema dan mengeluarkan gas yang terperangkap keluar dari perut.

5. Beri formula protein separa hidrolisis

Terdapat sebilangan susu yang mendakwa mengurangkan gas di perut bayi. Salah satunya adalah formula protein hidrolisis sebahagian. Dalam susu ini, protein susu sapi terdapat dalam bentuk yang telah dipecah menjadi komponen yang lebih kecil, sehingga perut bayi dapat dicerna dengan lebih mudah. Apabila susu dicerna dengan betul, tidak ada lebihan gas yang muncul di perut bayi.

Walau bagaimanapun, adalah idea yang baik bagi ibu untuk terus bertanya adakah perlu memasukkan susu ini untuk menjawab masalah gas yang terperangkap dalam sistem pencernaan bayi.

Cuba lakukan lima langkah di atas untuk mengurangkan simptom selesema pada anak kecil anda. Namun, jika simptomnya masih berterusan, tidak ada salahnya ibu segera berjumpa dengan pakar pediatrik.

Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found