Makanan Terbaik yang Dimakan oleh Pesakit Gout

Sekiranya anda menghidap gout, doktor biasanya menasihati anda untuk memilih dengan bijak. Sebabnya, makanan tertentu yang tinggi purin menjadikan gejala gout berulang dari semasa ke semasa. Jadi, jika ada pantang larang bagi penghidap gout, makanan apa yang sebenarnya sesuai untuk dimakan? Adakah terdapat makanan tertentu yang terbukti menurunkan asid urik?

Senarai makanan yang dapat membantu menurunkan asid urik

alias penyakit gout gout adalah bentuk artritis (arthritis) kerana tahap tinggi asid urik (asid urik) terlalu tinggi di dalam badan. Asid urik yang berlebihan ini akan berkumpul dan mengeras pada sendi, menyebabkan sakit sendi.

Salah satu penyebab asid urik tinggi adalah makanan purin tinggi, seperti daging organ dan makanan laut.makanan laut), termasuk ikan. Oleh itu, penghidap gout perlu makan makanan rendah purin untuk membantu menurunkan kadar asid urik dalam badan mereka. Selain itu, beberapa makanan dengan zat tertentu dipercayai dapat membantu mengatasi penyakit ini.

Namun, harus difahami bahawa tidak ada satu pun makanan yang dapat menjadi penawar atau penawar penyakit gout. Mengamalkan diet yang sihat terutamanya membantu mengurangkan risiko serangan gout berulang dan melambatkan kadar kerosakan sendi.

Berikut adalah senarai makanan yang boleh dimakan dan sering disyorkan untuk penghidap gout:

 • Buah ceri

Semua buah umumnya baik untuk dimakan oleh penghidap gout. Walau bagaimanapun, dari semua jenis buah, ceri sangat disyorkan kerana dipercayai dapat menurunkan kadar asid urik.

Ceri mengandungi antosianin, yang merupakan pigmen merah-ungu, yang mempunyai sifat antioksidan dan anti-radang. Kandungannya terbukti dapat mengurangkan kadar asid urik, melegakan sakit sendi, dan mengurangkan risiko serangan gout berulang. Keberkesanannya akan meningkat apabila diambil bersama dengan ubat asid urik allopurinol atau colchicine.

Dilaporkan dari Ginjal Atlas, beberapa kajian menunjukkan keberkesanan ceri dalam rawatan gout. Satu kajian menunjukkan bahawa peserta yang memakan 10-12 ceri, baik buah segar dan ekstrak buah termasuk jus, hingga tiga kali sehari, mengalami penurunan serangan gout sebanyak 35 peratus.

Namun, ceri adalah buah yang mengandungi gula tinggi. Oleh itu, anda harus berhati-hati memakan buah ini jika anda juga mempunyai sejarah diabetes.

 • Lemon

Selain ceri, buah-buahan lain yang baik untuk dimakan dan dipercayai menurunkan asid urik adalah lemon, termasuk jus lemon. Kandungan vitamin C dalam lemon dianggap dapat membantu menghilangkan rasa sakit dan mengurangkan keradangan akibat asid urik yang tinggi.

Dilaporkan dari Arthritis Foundation, Tuhina Neogi, seorang pensyarah perubatan di Boston University School of Medicine, mengatakan bahawa vitamin C dapat membantu buah pinggang berfungsi dengan lebih berkesan dalam membuang asid urik yang berlebihan dalam darah. Walau bagaimanapun, lebih banyak kajian diperlukan untuk membuktikan keberkesanannya.

Selain lemon, penderita gout juga dapat makan makanan atau buah-buahan yang mengandung vitamin C lain, seperti jeruk, nanas, limau gedang, dan stroberi.

 • Pisang

Pisang juga dapat dijadikan buah pilihan untuk dimakan oleh penghidap gout. Sebabnya, pisang mengandungi kalium tinggi, yang dapat mencegah pembentukan kristal asid urik di dalam badan.

Selain itu, apabila kristal asid urik telah terbentuk, kalium dapat mencegah pengerasan kristal ini sehingga lebih mudah dikeluarkan oleh buah pinggang. Anda boleh makan satu atau dua pisang setiap hari untuk membantu menurunkan asid urik.

 • Buah ceri

Buah ceri atau dengan nama lain Ceri Jamaika juga dikatakan sebagai salah satu makanan yang baik untuk penghidap gout. Kajian eksperimental pada tahun 2013 yang dilakukan pada tikus atau tikus kecil telah membuktikan kelebihan ceri untuk merawat gout.

Dalam kajian ini, didapati bahawa pemberian ceri dalam bentuk jus dapat menurunkan kadar asam urat dalam darah, walaupun penurunan ini tidak setajam menggunakan allopurinol. Namun, dalam kajian lain, pemberian jus buah ceri selama 8 hari sebenarnya tidak mempengaruhi tahap asid urik seseorang.

Walaupun masih kontroversial, buah ceri masih boleh dimakan kerana mengandungi sebatian antioksidan yang baik untuk penghidap gout.

 • Susu rendah lemak

Susu segar dan makanan atau minuman yang diperbuat daripada susu, seperti keju dan yogurt, baik untuk penghidap gout. Walau bagaimanapun, jenis susu yang dipilih mestilah rendah lemak atau tanpa lemak (susu skim atau rendah lemak), untuk mendapat manfaat daripadanya.

Sebenarnya, Arthritis Foundation menunjukkan bahawa susu rendah lemak dapat membantu menurunkan kadar asid urik darah dan mengurangkan risiko gejala berulang. Sebabnya, protein dalam susu dapat mempercepat pembuangan asid urik melalui air kencing.

 • Lentil, kacang polong dan kacang buncis

Kajian yang diterbitkan di Jurnal Perubatan New England menyimpulkan, makanan yang tinggi protein tumbuhan lebih baik untuk penghidap gout daripada makanan dari protein haiwan. Kajian itu melaporkan bahawa pengambilan protein sayuran tidak mencetuskan berulang gejala gout, tidak seperti protein haiwan.

Beberapa makanan mengandungi protein sayuran yang baik untuk penderita gout, seperti kacang polong, kacang, dan lentil. Makanan yang tergolong dalam kekacang jenis ini mempunyai kadar purin yang rendah dan bahkan dapat melindungi anda dari serangan gout.

 • Brokoli, lobak merah dan tomato

Sayuran adalah makanan yang sihat untuk semua orang, termasuk penghidap gout. Namun, anda harus lebih berhati-hati dalam memilih jenis sayur-sayuran. Sebabnya, sebilangan sayur-sayuran, seperti bayam atau asparagus, mengandungi purin sederhana hingga tinggi sehingga menjadi pantang larang bagi penghidap gout.

Sebaliknya, makan sayur-sayuran rendah purin, seperti brokoli, wortel, atau tomato. Brokoli diketahui mengandungi hanya 70 mg purin per 100 gram berat, wortel 2.2 mg, sementara tomato ceri 3.1 mg, jadi sayur ini sebenarnya dapat menurunkan asid urik. Selain itu, ketiga-tiga jenis sayur-sayuran ini juga mengandungi pelbagai sebatian antioksidan yang bermanfaat bagi penghidap gout.

Selain brokoli, wortel, dan tomato, sayur-sayuran rendah purin juga baik untuk penghidap gout. Kerana, pada dasarnya, sayur-sayuran yang tidak mengandungi purin tinggi dapat dimakan oleh penghidap gout, seperti kentang, timun, kubis, dan lain-lain.

 • Kopi

Beberapa kajian menunjukkan bahawa minum kopi secara sederhana, kopi biasa dan tanpa kafein, dikaitkan dengan penurunan risiko gout. Walau bagaimanapun, tidak ada kajian yang menunjukkan mengapa kopi mempunyai kesan ini.

Di samping itu, anda tidak dinasihatkan untuk minum kopi jika anda mempunyai keadaan perubatan yang lain. Anda harus berjumpa dengan doktor terlebih dahulu sekiranya anda ingin mengambil kopi sebagai cara menurunkan kadar asid urik.

Jenis makanan rendah purin lain yang selamat untuk penghidap gout

Selain pengambilan yang diyakini dapat menurunkan kadar dan mencegah serangan gout, anda juga dapat mengambil beberapa makanan lain. Makanan ini dikatakan mempunyai kadar purin yang rendah, sehingga tidak menjadi pantang larang bagi penghidap gout.

Makan makanan di bawah ini juga dapat memenuhi keperluan pemakanan seimbang harian anda tanpa meningkatkan kadar asid urik anda. Makanan ini adalah:

 • Kacang-kacangan, seperti kacang almond, walnut, atau kacang tanah.
 • Biji-bijian, seperti biji rami (biji rami) atau biji chia.
 • Biji-bijian utuh, seperti pasta gandum, roti gandum, bijirin gandum, dan beras perang.
 • Telur.
 • Beberapa jenis ikan dengan purin rendah yang dapat dimakan untuk penderita gout, seperti salmon, ikan keli, nila, atau ikan kakap merah.

Recent Posts