Telah Mengambil Pil Kawalan Kelahiran untuk Masa Yang Lama Tetapi Mengapa Tidak Pernah Menstruasi Lagi? •

Bagi kebanyakan wanita, kesan sampingan pil kawalan kelahiran menjadikannya mempunyai tempoh yang lebih kerap dan lebih berat. Ini kerana ubat tersebut berfungsi secara berterusan untuk merangsang rahim agar sentiasa berkurang. Namun, segelintir wanita lain sebenarnya tidak pernah mempunyai pengunjung bulanan lagi walaupun sudah lama mereka menggunakan pil kawalan kelahiran. Mengapa anda sudah lama mengambil pil kawalan kelahiran tetapi tidak haid secara berterusan? Atau adakah ini petanda anda hamil?

Kesan sampingan pil kawalan kelahiran berlangsung sekitar 3 bulan

Pil kawalan kelahiran berfungsi dengan memasukkan hormon yang berbeza ke dalam badan anda. Perubahan tahap hormon ini menyebabkan kitaran haid menjadi tidak teratur seperti sebelumnya.

Nah, kesan sampingan pil kawalan kelahiran yang muncul pada satu wanita boleh berbeza dari yang lain. Itulah sebabnya beberapa haid lebih kerap, ada yang mengalami pendarahan lebih banyak dan lebih lama, dan ada yang tidak haid sama sekali.

Sejenis pil kawalan kelahiran yang disebut pil ramuan bermusim menyebabkan sebilangan wanita hanya haid 4 kali setahun, alias haid hanya setiap 3 bulan.

Perubahan dalam jadual haid masih dianggap normal sehingga had waktu tertentu. Kesan sampingan pil kawalan kelahiran pada kitaran haid biasanya akan berlangsung sekitar 3 bulan dari pengambilan pil pertama.

Kemudian jika anda telah lama mengambil pil kawalan kelahiran tetapi anda tidak mempunyai haid, apakah ini normal?

Mengapa anda telah lama mengambil pil kawalan kelahiran tetapi tidak mengalami haid?

Sebagai tambahan kepada kesan sampingan yang normal, terdapat beberapa faktor lain yang dapat menghalangi anda untuk mengalami haid walaupun setelah mengambil pil kawalan kelahiran untuk waktu yang lama. Sebilangan dari mereka mungkin perlu segera diperiksa oleh doktor.

1. Tekanan

Haid yang tidak teratur semasa menggunakan alat kawalan kelahiran mungkin disebabkan oleh ketidakseimbangan hormon akibat tekanan. Tekanan akan mengganggu pengeluaran hormon ke seluruh badan, termasuk hormon yang mencetuskan haid, iaitu estrogen.

Tahap estrogen yang menurun digantikan oleh peningkatan hormon stres kortisol yang akan menghalang proses ovulasi di dalam badan anda. Ini bermaksud bahawa tempoh anda akan ditangguhkan.

Dalam beberapa kes, tekanan boleh menyebabkan haid berhenti sama sekali.

2. Berat badan secara drastik

Ada sebilangan wanita yang mengalami kenaikan berat badan akibat mengambil pil kawalan kelahiran. Kesan sampingan ini boleh menyebabkan sebahagian daripada mereka memutuskan untuk menjalani diet yang ekstrem untuk menurunkan berat badan.

Penurunan berat badan secara drastik dapat mengurangkan kerja metabolisme badan. Sekiranya metabolisme anda berjalan dengan perlahan, sukar bagi tubuh anda untuk mengatur jadual tetap untuk kitaran haid anda di masa hadapan. Sebabnya, kekurangan kalori dapat menghalang pengeluaran hormon estrogen yang diperlukan untuk ovulasi.

Sebenarnya, kenaikan berat badan yang berlaku bukan dari lemak, tetapi berat air.

3. Senaman yang berlebihan

Bersenam secara berlebihan boleh menyebabkan tekanan badan berlebihan. Selain itu, bersenam terlalu keras juga dapat mengganggu tahap hormon, menyebabkan anda terlepas haid walaupun anda selalu mengambil pil kawalan kelahiran.

Terutama jika tidak diikuti dengan pengambilan nutrien yang mencukupi. Apabila tahap lemak dalam badan turun di bawah 20 peratus, kitaran haid anda menjadi huru-hara.

4. Penyakit tertentu

Beberapa penyakit boleh menyebabkan haid berhenti. Penyakit yang paling biasa adalah sindrom ovarium polikistik, juga dikenali sebagai PCOS.

Adakah ini tanda mengakui hamil?

Pil kawalan kelahiran adalah kaedah kontrasepsi yang berkesan, tetapi itu tidak selalu berlaku.

Anda masih boleh hamil semasa mengambil pil kawalan kelahiran. Ini mungkin berlaku biasanya kerana dos pil tidak betul, tidak mematuhi jadual pengambilannya, atau kerana pil itu sendiri gagal berfungsi kerana berinteraksi dengan ubat lain yang anda minum pada masa yang sama.

Tetapi memang, mengandung kehamilan semasa mengambil pil kawalan kelahiran adalah perkara yang jarang berlaku. Sekiranya anda mengesyaki anda hamil, ketahui terlebih dahulu tanda-tanda kehamilan yang biasa. Yang pasti, periksa dengan pek ujian atau berjumpa doktor secepat mungkin.

Sekiranya anda telah lama mengambil pil kawalan kelahiran tetapi tidak mempunyai haid dan kehamilan bukanlah penyebabnya, doktor anda akan melakukan ujian tambahan untuk menentukan sebab sebenar dan pilihan rawatan.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found