4 Jenis Diabetes Yang Perlu Anda Ketahui |

Diabetes atau dikenali sebagai diabetes mellitus adalah salah satu penyakit kronik yang paling biasa di Indonesia. Penyakit ini boleh menyebabkan komplikasi sekiranya keadaan terus bertambah teruk sehingga penting untuk segera mendapatkan rawatan yang tepat. Terdapat beberapa jenis diabetes yang mungkin berlaku. Jenis yang berbeza, pengendalian yang berbeza. Apa jenis diabetes yang ada?

4 jenis diabetes yang perlu anda ketahui

Terdapat beberapa klasifikasi diabetes, antaranya anda mungkin paling biasa dengan diabetes mellitus (DM) jenis satu dan dua.

Terdapat juga jenis diabetes yang dialami semasa kehamilan yang dikenali sebagai diabetes kehamilan.

Tidak mudah membezakan antara diabetes jenis 1 dan jenis 2 kerana secara umum gejala kedua jenis diabetes ini serupa.

Perbezaan antara keduanya terletak pada penyebabnya. Diabetes jenis 1 berkaitan dengan keturunan, sementara diabetes jenis 2 disebabkan oleh gaya hidup yang tidak sihat.

Namun, penelitian dalam beberapa tahun terakhir juga menunjukkan bahawa masalah dengan fungsi hormon insulin tubuh akibat diabetes juga mempengaruhi otak, menyebabkan penyakit Alzheimer.

Keadaan ini kemudian diperkenalkan sebagai diabetes jenis 3.

Berikut adalah tinjauan setiap klasifikasi diabetes mellitus:

1. Diabetes jenis 1

Diabetes jenis 1 adalah penyakit autoimun kronik yang berlaku apabila tubuh sama sekali tidak menghasilkan insulin.

Sebenarnya, insulin diperlukan untuk memastikan kadar gula dalam darah tetap normal. Keadaan ini kurang biasa daripada diabetes jenis 2.

Umumnya, diabetes jenis 1 berlaku dan dijumpai pada kanak-kanak, remaja, atau orang dewasa muda, walaupun boleh berlaku pada usia berapa pun.

Diabetes jenis 1 kemungkinan besar disebabkan oleh sistem imun yang seharusnya melawan patogen (biji penyakit) sebaliknya secara tidak sengaja menyerang sel penghasil insulin di pankreas (autoimun).

Kesalahan dalam sistem imun boleh dipengaruhi oleh faktor genetik dan pendedahan kepada virus di persekitaran.

Oleh itu, orang yang mempunyai sejarah keluarga diabetes jenis ini berisiko tinggi menghidap penyakit ini.

Selalunya orang yang menghidap diabetes jenis 1 memerlukan terapi insulin seumur hidup untuk mengawal gula darah mereka.

2. Diabetes jenis 2

Diabetes jenis ini lebih biasa daripada jenis 1. Memetik laman web CDC, dianggarkan bahawa sekitar 95 peratus kes diabetes adalah diabetes jenis 2.

Secara umum, diabetes jenis ini boleh menyerang sesiapa sahaja pada semua peringkat usia.

Walau bagaimanapun, diabetes jenis 2 biasanya cenderung berlaku pada orang dewasa dan orang tua kerana faktor gaya hidup yang tidak sihat, seperti tidak aktif dan berat badan berlebihan.

Gaya hidup yang tidak sihat menyebabkan sel-sel badan menjadi kebal atau kurang sensitif terhadap hormon insulin. Keadaan ini juga dikenali sebagai ketahanan insulin.

Akibatnya, sel-sel tubuh tidak dapat memproses glukosa dalam darah menjadi tenaga dan glukosa akhirnya terkumpul dalam darah.

Untuk mengatasi gejala diabetes jenis 2, pesakit perlu menjalani gaya hidup diabetes yang lebih sihat, seperti menyesuaikan diet mereka dan meningkatkan aktiviti fizikal.

Doktor juga boleh memberi ubat diabetes untuk menurunkan gula darah tinggi dalam rawatan diabetes jenis 2.

Tidak seperti diabetes jenis 1, yang memerlukan insulin tambahan, terapi insulin tidak biasa digunakan untuk mengawal gula darah pada diabetes jenis 2.

3. Diabetes jenis 3

Diabetes jenis 3 adalah keadaan yang disebabkan oleh kekurangan bekalan insulin ke otak.

Kekurangan kadar insulin di otak dapat mengurangkan kerja dan regenerasi sel-sel otak, memicu terjadinya penyakit Alzheimer.

Penyakit Alzheimer adalah penyakit neurodegenerative atau penurunan fungsi otak yang berlaku secara perlahan kerana penurunan jumlah sel otak yang sihat.

Kerosakan sel otak dicirikan oleh penurunan kemampuan berfikir dan mengingat.

Kajian dari jurnal Neurologi menunjukkan risiko Alzheimer dan demensia berkali-kali lebih tinggi pada penghidap diabetes berbanding dengan individu yang sihat.

Dijelaskan dalam kajian itu hubungan antara diabetes dan Alzheimer sebenarnya adalah perkara yang kompleks.

Penyakit Alzheimer pada penderita diabetes mungkin disebabkan oleh ketahanan insulin dan kadar gula darah tinggi, menyebabkan kerosakan pada tubuh, termasuk kerusakan dan kematian sel-sel otak.

Kematian sel otak disebabkan oleh otak tidak mendapat glukosa yang mencukupi. Walaupun otak adalah organ penting tubuh yang memerlukan gula darah (glukosa) paling banyak.

Sementara itu, otak sangat bergantung pada hormon insulin untuk dapat menyerap glukosa.

Apabila otak tidak mempunyai cukup insulin, pengambilan glukosa ke otak akan berkurang.

Akibatnya, pengedaran glukosa ke otak tidak sekata dan sel-sel otak yang tidak mendapat glukosa akan mati dan mencetuskan kemunculan Alzheimer.

Namun, ada mekanisme lain yang menjelaskan bahawa Alzheimer boleh berlaku dengan sendirinya tanpa mengikuti diabetes.

Walau bagaimanapun, kedua-duanya dipicu oleh faktor risiko yang serupa, iaitu pola pengambilan karbohidrat dan glukosa yang tinggi.

Lebih-lebih lagi, rawatan diabetes jenis 1 dan 2 tidak mempengaruhi tahap insulin otak sehingga tidak memberi kesan positif terhadap rawatan penyakit Alzheimer.

Oleh itu, penyelidikan lebih lanjut masih diperlukan untuk memahami mekanisme di mana diabetes mencetuskan Alzheimer.

4. Diabetes kehamilan

Diabetes kehamilan adalah sejenis diabetes yang berlaku pada wanita hamil. Jenis diabetes yang berlaku semasa kehamilan boleh mempengaruhi wanita hamil, walaupun mereka tidak mempunyai sejarah diabetes.

Menurut American Pregnancy Association, klasifikasi diabetes ini timbul kerana plasenta wanita hamil akan terus menghasilkan hormon khas.

Nah, hormon inilah yang menghalang insulin daripada berfungsi dengan berkesan. Akibatnya, kadar gula darah anda menjadi tidak stabil semasa kehamilan.

Sebilangan besar wanita tidak tahu bahawa mereka menghidap diabetes jenis ini kerana diabetes gestasi selalunya tidak menyebabkan gejala dan tanda-tanda tertentu.

Berita baiknya, kebanyakan wanita yang mengalami diabetes jenis ini akan sembuh setelah melahirkan.

Agar tidak menimbulkan komplikasi, wanita hamil yang mengalami diabetes mellitus jenis ini perlu memeriksa kesihatan dan kehamilan mereka di doktor secara berkala. Selain itu, gaya hidup juga perlu diubah agar lebih sihat.

Wanita yang hamil pada usia 30 tahun, mempunyai berat badan berlebihan, mengalami keguguran atau kelahiran mati (kelahiran mati), atau mempunyai sejarah hipertensi dan PCOS, berisiko tinggi menghidap diabetes kehamilan.

Jenis diabetes yang mana lebih berbahaya?

Setiap jenis diabetes mellitus mempunyai gejala dan komplikasi berbahaya. Lebih-lebih lagi, tubuh setiap orang berbeza sehingga tindak balas terhadap rawatan boleh berbeza.

Belum lagi gaya hidup pesakit akan menentukan tahap kejayaan rawatan diabetes.

Sekiranya setelah didiagnosis anda tidak mengekalkan diet, jarang bersenam, kurang tidur, terus merokok, dan tidak kerap memeriksa gula darah anda, anda berisiko lebih tinggi terkena pelbagai komplikasi diabetes.

Diabetes boleh menyebabkan penyakit berbahaya lain seperti strok, darah tinggi, hingga kegagalan buah pinggang.

Dengan mengambil ubat diabetes dengan betul dan mengikuti gaya hidup sihat, anda masih dapat mengawal diabetes anda, tanpa mengira jenisnya.

Adakah anda atau keluarga anda menghidap diabetes?

Anda tidak keseorangan. Mari sertai komuniti pesakit diabetes dan cari kisah berguna dari pesakit lain. Daftarlah sekarang!

‌ ‌

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found