6 Manfaat Kesihatan Garam Himalaya, Kristal Pink |

Pernahkah anda mendengar jenis garam lain selain garam meja yang biasa digunakan untuk memasak? Ya, ada pelbagai jenis garam, salah satunya adalah garam Himalaya yang dikatakan mempunyai banyak manfaat kesihatan.

Garam Himalaya tidak putih seperti yang sering anda lihat, tetapi mempunyai warna merah jambu. Lihat penjelasan mengenai kandungan nutrien dan faedah garam Himalaya untuk kesihatan di sini.

Kandungan pemakanan garam Himalaya

Garam Himalaya tidak mudah diperoleh kerana tidak berasal dari laut seperti garam biasa. Garam ini dikuburkan selama ribuan tahun di bawah lapisan lava, salji, dan ais.

Asal garam Himalaya adalah dari lombong garam kedua terbesar di dunia yang disebut Khewra Salt Mine yang terletak di kaki Himalaya, Pakistan.

Garam Himalaya adalah salah satu garam paling tulen di dunia. Oleh itu, kandungan natrium klorida dalam garam ini boleh mencapai 98 peratus.

Beberapa mineral lain seperti zat besi, kalium, magnesium, kalsium, dan sulfur juga melengkapkan kandungan nutrien garam Himalaya.

Nah, warna merah jambu Warna merah jambu atau merah jambu khas garam ini berasal dari kandungan zat besi di dalamnya.

Manfaat garam Himalaya untuk kesihatan

Kandungan nutrien garam Himalaya menawarkan banyak manfaat kesihatan. Berikut adalah beberapa faedah yang boleh anda perolehi dari pengambilan garam Himalaya:

1. Keperluan mineral lengkap

Garam merah jambu ini mengandungi banyak mineral yang berbeza, iaitu sekitar 80 mineral. Ini dapat dilihat dari warna yang dimilikinya.

97% garam Himalaya terdiri daripada natrium klorida dan selebihnya 3% adalah mineral lain dalam kepekatan kecil.

Selain kandungan zat besi yang memberikan warna merah jambu, garam ini juga mengandungi mineral magnesium, kalsium, kalium, fosfor, klorida, boron, yodium, zink, selenium, tembaga, dan banyak lagi.

Mineral dalam garam Himalaya berguna untuk membantu memenuhi keperluan mineral badan.

Tetapi ingat, anda juga perlu mendapatkan pengambilan mineral dari makanan lain kerana kandungan mineral dalam garam Himalaya masih terlalu sedikit untuk memenuhi keperluan pemakanan harian.

2. Mengandungi antimikrobial

Antimikrobial dalam garam telah digunakan untuk mengawet makanan. Namun, lebih dari itu, ternyata antimikroba dalam garam Himalaya bermanfaat untuk kesihatan.

Antimikrob dalam garam boleh digunakan oleh badan untuk membantu tubuh melawan jangkitan.

Pengambilan natrium yang tinggi yang diperoleh daripada garam dapat meningkatkan tindak balas imun badan dan mempercepat tempoh penyembuhan.

Selain itu, menggunakan garam Himalaya untuk mandi atau disapu pada kulit juga dapat membantu mencegah pertumbuhan bakteria dan kulat pada kulit.

Walau bagaimanapun, penyelidikan mengenai keberkesanan garam Himalaya masih terhad pada haiwan makmal.

Untuk menguji faedahnya dengan lebih pasti pada manusia, penyelidikan lebih lanjut masih diperlukan.

3. Menjaga penghidratan badan

Seperti yang kita ketahui, tubuh mengandungi garam elektrolit untuk mengekalkan keseimbangan cairan dalam badan dan mengekalkan penghidratan badan.

Itulah sebabnya, pengambilan garam Himalaya juga dapat membantu tubuh dalam menjaga keseimbangan cairan dan penghidratan.

Kelebihan garam Himalaya juga membantu memudahkan komunikasi isyarat saraf dan fungsi otot badan.

Dengan mengambil jumlah sodium yang betul, anda sudah dapat membantu mencegah kekejangan otot dan masalah otot yang lain.

4. Mengimbangkan pH badan

Selain membantu menyeimbangkan cairan dalam badan, natrium juga membantu menyeimbangkan pH badan.

Natrium dapat meneutralkan asid dalam badan sehingga membantu menyeimbangkan pH badan. Oleh itu, pengambilan garam Himalaya dapat memberikan khasiat ini.

Dengan mengimbangi pH badan anda, anda membantu mencegah kekurangan imun, kehilangan kepadatan tulang, dan batu ginjal.

Sebaliknya, garam Himalaya juga dapat digunakan sebagai antasid kerana dapat meneutralkan asid perut yang berlebihan.

5. Menghilangkan toksin dalam badan

Tanpa diduga, rendaman dalam air suam yang ditambah dengan garam Himalaya juga dapat membantu tubuh membuang toksin.

Garam ini dapat membantu mengeluarkan toksin dari kulit dan tisu lemak.

Mandi dengan garam Himalaya juga membantu mengendurkan otot-otot badan yang tegang selepas melakukan aktiviti. Ini tentu menjadikan badan anda lebih segar dan bertenaga.

6. Menyokong fungsi organ

Manfaat lain dari garam Himalaya adalah bahawa ia meningkatkan kemampuan tubuh untuk menyerap nutrien dari makanan.

Bukan hanya itu, garam ini dapat mengekalkan saluran darah yang sihat, kekuatan tulang, fungsi saluran pernafasan, buah pinggang, dan pundi hempedu.

Perbezaan antara garam Himalaya dan garam biasa (garam meja)

Tidak seperti garam meja yang biasa anda gunakan untuk memasak, garam Himalaya tidak diproses sehingga tidak ada bahan tambahan yang ditambahkan ke dalamnya.

Ini menjadikan garam Himalaya mempunyai kandungan mineral semula jadi yang tulen.

Di samping itu, garam ini mengandungi lebih sedikit natrium daripada garam meja sehingga sedikit lebih baik daripada garam meja yang juga mempunyai faedah.

Pada seperempat sudu teh, garam meja mengandungi 600 mg natrium, sementara garam Himalaya mengandung 420 mg natrium.

Ini bermaksud garam Himalaya dapat membantu anda mengawal tekanan darah.

Itulah sebabnya garam Himalaya baik untuk orang dengan tekanan darah tinggi, kegagalan jantung, penyakit ginjal, atau sirosis hati.

Walau bagaimanapun, pengambilan natrium yang berlebihan dari garam Himalaya tentunya sama buruknya dengan pengambilan garam meja yang berlebihan.

Persatuan Jantung Amerika mengesyorkan mengehadkan pengambilan natrium tidak lebih dari 1500 miligram sehari untuk orang dewasa, terutama mereka yang mempunyai masalah dengan tekanan darah.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found