Makan Nanas Semasa Hamil Boleh Menyebabkan Keguguran, Benarkah?

Terdapat pelbagai mitos semasa kehamilan yang sering didengar oleh ibu, salah satunya adalah bahaya memakan nanas. Mitos yang tersebar di masyarakat, nanas boleh mencetuskan keguguran atau kelahiran awal. Bolehkah wanita hamil makan nanas? Berikut adalah penjelasan mengenai makan nanas ketika hamil dari sudut kesihatan.

Makan nanas semasa hamil tidak menyebabkan keguguran

Nanas mengandungi enzim bromelain yang berfungsi memecah protein di dalam badan. Pada wanita hamil, janin yang tumbuh terdiri dari sel protein sederhana.

Sebilangan orang berpendapat pengambilan bromelain boleh menyebabkan pendarahan dan keguguran.

Selain itu, bromelain juga dianggap dapat merangsang serviks untuk melembutkan dan melonggarkan sehingga dapat mencetuskan kelahiran bayi pramatang.

Anggapan ini tidak sepenuhnya salah. Bromelain dalam bentuk tablet atau suplemen kapsul, tidak baik untuk diambil oleh ibu hamil.

Memang benar bahawa bromelain memecah protein dalam badan yang boleh mencetuskan kontraksi pramatang kepada pendarahan yang tidak normal. Oleh itu ia dapat meningkatkan risiko keguguran.

Namun, perkara yang perlu anda ingat adalah, Dos bromelain dalam nanas segar tidak setinggi kapsul dan makanan tambahan.

Ini menjadikan kandungan bromelain dalam nanas tidak memberi kesan pada kehamilan.

Enzim bromelain dalam nanas boleh mencetuskan keguguran jika wanita hamil makan 7-10 buah nanas segar sekaligus.

Berdasarkan eksperimen Penyakit Usus Keradangan Satu hidangan jus nanas segar yang disucikan dari batang (sumber utama bromelain) hanya mencapai 16 mg.

Sebagai perbandingan, Pusat Perubatan Universiti Maryland mengesyorkan mengambil 80-320 mg bromelain untuk merawat pelbagai masalah pencernaan dan keradangan otot.

Jumlah bromelain dalam nanas segar terlalu kecil untuk memberi kesan pada rahim dan sistem pembiakan.

Di samping itu, sebahagian besar kandungan bromelain akan hilang semasa proses pengetinan atau jus.

Jadi, makan nanas semasa mengandung tidak lebih daripada 300 gram sehari memberi kesan negatif kepada kehamilan.

Kebaikan makan nanas ketika hamil

Nanas mempunyai manfaat untuk kesihatan tubuh, termasuk untuk wanita hamil.

Makan nanas ketika hamil dapat memberi rangsangan pemakanan agar janin di dalam rahim tumbuh dan berkembang dengan optimum.

Berdasarkan cadangan Jabatan Pertanian A.S., wanita hamil harus mengambil 165 gram nanas dalam satu hari.

Baik untuk kulit dan tulang janin

Satu hidangan nanas potong segar mengandungi lebih daripada 21 mg vitamin C yang bermanfaat untuk pengeluaran kolagen.

Memetik dari Oregon State University, kolagen berperanan dalam pertumbuhan kulit, tulang, tulang rawan, jantung, dan tendon janin.

Selain janin, vitamin C juga dapat meningkatkan imuniti semasa kehamilan.

Berdasarkan Kadar Kecukupan Nutrisi, wanita hamil pada amnya memerlukan 85 mg pengambilan vitamin C dalam sehari.

Mengurangkan sembelit

Memetik dari American Pregnancy Association, penyebab sembelit semasa kehamilan adalah perubahan hormon, diet, dan keadaan rahim yang membesar.

Untuk mengatasinya, ibu boleh mengambil nanas semasa mengandung. Sebabnya, nanas adalah buah dengan serat tinggi yang berkesan melegakan sembelit.

Kandungan enzim bromelain dalam nanas bertanggungjawab untuk memecah protein dan membantu pencernaan berjalan dengan lebih lancar.

Nanas juga menyediakan banyak nutrien yang diperlukan oleh ibu hamil. Sebut saja, vitamin A dan B6, folat, niasin, thiamin, riboflavin, asid pantotenat, zat besi, magnesium, kalium dan mangan.

Mengurangkan radang usus besar

Nanas mempunyai manfaat untuk wanita hamil, salah satunya mengurangkan radang usus besar atau Sindrom usus radang berkat kandungan enzim bromelain.

Penyakit Usus Keradangan menjalankan kajian pada tikus untuk melihat kesan nanas pada usus besar.

Penyelidik memberikan dua jenis jus nanas, satu mengandungi 16 mg bromelain aktif dan jus yang lain dengan enzim yang tidak aktif.

Akibatnya, tikus yang menerima jus segar mempunyai risiko penurunan radang usus besar daripada mereka yang tidak.

Walaupun begitu, para penyelidik melakukan penyelidikan pada tikus, sehingga diperlukan pemerhatian lebih lanjut pada manusia.

Keadaan yang membuat ibu perlu mengurangkan makan nanas semasa mengandung

Buah tropika yang masam dan menyegarkan ini tidak memberi kesan buruk kepada wanita hamil.

Namun, ada beberapa keadaan yang membuatkan ibu perlu mengurangkan makan nanas ketika hamil. Berikut adalah sebahagian daripadanya.

Ibu mempunyai asid perut yang tinggi

Walaupun nanas selamat untuk wanita hamil, ibu perlu berwaspada jika mereka mempunyai penyakit asid perut atau perut yang sensitif.

Memetik dari Universiti Columbia, nanas adalah buah yang mempunyai tahap pH 3-4.

Sebagai catatan, makanan dengan pH kurang dari 7 bersifat berasid, sementara lebih daripada 7 beralkali.

Oleh itu, asid dalam nanas boleh menyebabkan pedih ulu hati atau refluks asid.

Sekiranya ibu mengambil jus nanas yang belum cukup masak, bromelain di dalamnya boleh memberi kesan pencahar yang menyebabkan cirit-birit.

Menghidap diabetes kehamilan

Wanita hamil yang mempunyai atau berisiko tinggi menghidap diabetes kehamilan perlu berhati-hati dalam pengambilan nanas, terutama dalam bentuk jusnya.

Jus buah adalah sumber gula semula jadi yang sangat pekat dari buah-buahan utuh. Ini boleh menyebabkan gula darah naik dengan mendadak sekiranya ibu mengambil sejumlah besar dalam satu masa.

Sekiranya anda menghidap diabetes kehamilan, anda masih boleh minum jus nanas dalam jumlah kecil. Sebabnya, nanas mengandungi protein atau serat yang tinggi yang dapat menurunkan gula darah.

Alergi terhadap nanas

Ibu boleh mengalami pelbagai kesan sampingan setelah makan nanas sekiranya anda mengalami alahan. Gejala alergi nanas yang biasanya akan muncul kurang dari satu minit setelah memakannya, seperti:

  • kulit gatal atau benjolan di sekitar mulut
  • perubahan kulit,
  • gangguan pernafasan seperti asma,
  • gatal di hidung, dan
  • panas perut hingga cirit-birit.

Segera berjumpa doktor sekiranya simptom alergi sangat teruk, contohnya:

  • kesukaran bernafas,
  • peningkatan kadar denyutan jantung,
  • bengkak lidah dan bibir, dan
  • mula hilang kesedaran.

Sekiranya ibu atau orang lain sukar memberikan pertolongan cemas untuk alahan, anda harus segera pergi ke unit kecemasan terdekat.

Sekiranya anda masih bimbang, berbincanglah dengan doktor anda mengenai makanan apa yang selamat dan dilarang dimakan oleh wanita hamil.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found