7 Punca Kaki Kesemutan Yang Jarang Disedari •

Duduk atau berdiri dalam posisi yang sama selama berjam-jam kadang-kadang boleh menjadikan kaki anda gementar. Apabila anda mesti berjalan, tentu anda akan merasa tidak selesa kerana rasa mati rasa dan kesemutan. Jadi, apa punca kaki kesemutan? Sebenarnya, ini bukan hanya kerana anda kekal dalam kedudukan itu untuk masa yang lama, anda tahu. Mungkin kaki kebas dan kesemutan adalah tanda masalah kesihatan tertentu

Pelbagai penyebab kesemutan kaki

Kebanyakan orang menganggap mati rasa dan kesemutan tidak berbahaya dan memilih untuk membiarkannya sendiri sehingga perasaan itu hilang dengan sendirinya. Namun, adakah anda tiba-tiba merasa geli di kaki anda tanpa sebab? Sekiranya itu berlaku, mungkin penyebab kaki kesemutan adalah masalah kesihatan tertentu.

1. Saraf yang dicubit

Biasanya, orang yang merasa kesemutan di kaki disebabkan oleh saraf yang terjepit. Kemungkinan besar berpunca daripada kecederaan atau pembengkakan sehingga kadang-kadang kita tidak tahu apa yang menyebabkannya. Selain itu, kurangnya pergerakan juga dapat menyebabkan saraf terjepit.

2. Toksin sebagai penyebab kesemutan pada kaki

Tanpa menyedarinya, terdapat banyak racun yang masuk ke dalam badan, baik kerana diserap melalui kulit atau dari pelbagai makanan yang tercemar. Toksin yang menyerap melalui kulit, seperti arsenik, merkuri, atau bahkan bahan yang berasal dari gam.

Nah, racun ini kemudian boleh menyebabkan beberapa bahagian badan berasa kebas dan kesemutan, termasuk kaki.

3. Pengambilan alkohol

Orang yang terlalu banyak minum alkohol biasanya akan merasa kesemutan. Jadi, kadar alkohol yang berlebihan di dalam badan akan mempengaruhi tisu saraf sehingga mencetuskan kesemutan dan kesakitan. Perasaan itulah yang kita namakan kesemutan.

4. Kecederaan pada sendi

Kecederaan pada sendi atau biasa disebut kecederaan regangan berulang (RSI) Ia berlaku akibat aktiviti fizikal berulang tanpa rehat. Keadaan ini menjadikan otot menjadi tegang dan sakit. Selain itu, terlalu lama di depan komputer juga boleh mencetuskan kecederaan pada sendi yang boleh menyebabkan kesemutan pada kaki.

5. Kesan sampingan ubat

Ubat-ubatan tertentu sering menyebabkan kesan sampingan yang tidak menyenangkan. Salah satunya adalah kesemutan di kaki kerana mengambil ubat, seperti ubat untuk barah, sawan, atau tekanan darah tinggi.

6. Usia tua

Umur boleh menjadi salah satu penyebab kesemutan kaki. Biasanya orang yang berumur sekitar 60 tahun ke atas, akan mengalami ini lebih kerap. Selalunya mereka yang berusia lanjut mengalami gejala kesemutan, mati rasa, kesukaran berdiri dan berjalan kerana perasaan kesemutan.

7. Kekurangan vitamin sebagai penyebab kesemutan pada kaki

Kekurangan vitamin B1, B6, B12, atau niasin boleh menyebabkan kebas dan kesemutan pada kaki. Ini kerana vitamin ini sangat penting untuk fungsi saraf di dalam badan. Mulakan makan makanan sihat atau jika anda tidak mempunyai masa, anda boleh mula mengambil makanan tambahan vitamin yang boleh anda beli tanpa preskripsi doktor.

Sekiranya rasa mati rasa dan kesemutan di kaki berterusan atau menjadi semakin teruk, dan penyebab di atas bukan jawapan anda, maka lebih baik segera berjumpa doktor untuk mengetahui apa penyebabnya dan bagaimana merawat kesakitan.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found