Ciri-ciri Mata Minus dari Ringan hingga Serius

Mata adalah tingkap ke dunia. Tetapi apabila anda mempunyai mata minus, anda pasti tidak dapat melihat dunia dengan jelas. Dalam dunia perubatan, mata minus disebut rabun jauh atau rabun. Tidak dapat melihat objek jauh dengan jelas adalah gejala rabun jauh. Tanda-tanda mata minus boleh mula muncul sejak usia kanak-kanak. Selain kesukaran untuk melihat dari kejauhan, terdapat juga ciri-ciri lain dari mata minus.

Apakah ciri mata minus?

Kebiasaannya, cahaya dari luar mesti jatuh terus di retina agar anda dapat melihat dengan jelas. Namun, kesalahan pembiasan pada mata minus menyebabkan cahaya jatuh di depan retina mata sehingga objek yang jauh akan kelihatan kabur atau kelihatan kabur.

Tanda-tanda rabun atau rabun jauh mula muncul pada usia 6-14 tahun. Menurut Boston Children Hospital, 20% kanak-kanak yang berumur menderita rabun jauh. Walau bagaimanapun, semua orang dari semua peringkat usia boleh mengalami gejala mata yang kurang ini.

Ciri-ciri yang menunjukkan bahawa anda mempunyai mata minus termasuk:

 • Penglihatan kabur ketika melihat objek yang berada jauh
 • Perlu memicit atau menutup sebahagian kelopak mata untuk melihat objek jauh dengan jelas
 • Mata berasa sakit dan letih apabila melihat sesuatu terlalu lama
 • Sakit kepala
 • Kesukaran melihat ketika memandu terutama pada waktu malam (rabun malam).

Ciri-ciri mata minus pada kanak-kanak

Seperti yang telah disebutkan, rabun jauh atau rabun jauh sering kali dikesan untuk pertama kalinya pada masa kanak-kanak. Punca mata minus pada kanak-kanak boleh dipengaruhi oleh faktor genetik atau keturunan dari ibu bapa yang juga rabun jauh atau kebiasaan membaca atau menonton terlalu dekat.

Penting bagi anda untuk mengenali tanda-tanda mata minus yang dialami oleh kanak-kanak, termasuk:

 • Terus memusingkan badan ketika melihat sesuatu
 • Kesukaran melihat tulisan atau gambar di papan hitam
 • Berkelip berlebihan
 • Kerap menggosok mata
 • Rasa mual selepas membaca
 • Mendekati objek dengan kerap untuk melihat dengan jelas, seperti duduk di depan, memegang alat dan buku terlalu rapat.
 • Sakit kepala yang kerap jika anda fokus membaca atau menonton terlalu lama.

Anak-anak juga dapat mengalami pengurangan mata sejak lahir, tetapi gejalanya hanya dapat dilihat ketika dia mulai tumbuh, ketika tubuh dan organnya mulai berkembang.

Walaupun gejala rabun jauh biasanya bermula pada usia kanak-kanak, ciri-ciri mata minus yang perlu diperiksa oleh doktor

Bilakah saya perlu berjumpa doktor?

Sekiranya penglihatan kabur mengganggu aktiviti harian, anda harus segera berjumpa pakar oftalmologi untuk mendapatkan diagnosis yang pasti. Kerana gejala rabun jauh yang dijelaskan juga dapat menjadi tanda penyakit mata yang tidak disebabkan oleh gangguan pembiasan seperti rabun jauh.

Kemudian, doktor akan melakukan beberapa siri pemeriksaan untuk memeriksa sama ada anda atau anak anda mempunyai rabun jauh atau rabun jauh.

Pemeriksaan ini bermula dari yang paling sederhana, seperti ujian penglihatan mata untuk membaca grafik huruf standard pada kad Snellen. Terdapat juga ujian yang lebih rumit yang menggunakan lensa dan mesin canggih untuk memerhatikan struktur dalaman mata.

Dari pemeriksaan, doktor dapat menentukan tahap rabun jauh anda dan mengesyorkan pelbagai cara untuk merawat mata anda yang kurang. Cara rawatannya adalah menggunakan cermin mata, kanta lekap, atau menjalani pembedahan bias.

Di samping itu, anda perlu segera berjumpa doktor sekiranya anda mengalami:

 • Tiba-tiba muncul pelampung banyak
 • Kilatan cahaya di satu atau kedua mata
 • Bayangan seperti tirai di atas bidang penglihatan anda

Ini adalah ciri-ciri mata minus disertai dengan tanda-tanda retina retina atau retina detasmen. Keadaannya agak serius dan memerlukan rawatan perubatan segera.

Penting bagi anda untuk mengenali ciri-ciri mata minus kerana jika dibiarkan, rabun jauh yang anda alami boleh menjadi lebih teruk dan mengganggu. Segera berjumpa dengan doktor mata anda supaya dia dapat segera mengatasi masalah penglihatan yang dialami akibat mata yang kurang.

Recent Posts